Ovu subotu uživajte u glumačkim izvedbama Jacka Nicholsona, Lea DiCaprija i Matta Damona, a prije filma u kojem nastupaju pročitajte sve što trebate znati o njima!

Jack Nicholson, jedan od najvećih glumaca svih vremena, rođen je prije 74 godine u New Jerseyu. Na velikom platnu je debitirao 1958. u filmu „Cry Baby Killer“, a početkom šezdesetih je odigrao još nekoliko manjih rola. Put prema slavi trasirao je 1967. godine, odigravši sporednu, ali važnu ulogu u hipijevskom filmu „Goli u sedlu“. Zahvaljujući tome, sljedeće godine se pojavljuje u filmu „Pet lakih komada“, koji mu donosi i prvu, od nevjerojatnih 12 ukupno, nominacija za Oscar. Početkom sedamdesetih briljira u „Kineskoj četvrti“ Romana Polanskog, no prvi zlatni kipić osvaja 1975., kada briljira u Formanovom „Letu iznad kukavičjeg gnijezda“. Negdje u to vrijeme mu je ponuđena i uloga Michaela Corleona u „Kumu“, ali ju je on odbio. Sljedećih godina nastavlja drmati Hollywoodom. Prvo je sjajan u kultnom Kubrickovom hororu „Isijavanje“, da bi odmah potom snimio zapažene uloge u „Crveni“ i „Poštar uvijek zvoni dvaput“. Sljedećeg Oscara, ovaj put kao najbolji sporedni glumac osvaja u „Vremenu nježnosti“. Iz osamdesetih valja izdvojiti još tri naslova, a to su „Čast Prizzijevih“, „Vještice iz Eastwicka“ i „Batman“. Ni u devedesetima nije stao nizati uspjehe. Tako je '92 zaradio oskarovsku nominaciju za ulogu strogog pukovnika Jessepa u „Malo dobrih ljudi“. Trećeg i posljednjeg (zasad) Oscara osvaja '97 glumeći pisca s opsesivno kompulzivnim poremećajem u „Bolje ne može“. U svakom slučaju, iz svega ovoga možemo zaključiti kako je Jack Nicholson najveće živuće holivudsko ime, tako da, ne propustite „Pokojne“ i još jednu njegovu briljantnu ulogu.

Leonardo DiCaprio, američki je filmski glumac rođen 1974. godine u Los Angelesu. Potječe iz obitelji talijanskog i njemačkog podrijetla, a ime je dobio po slikaru Leonardu da Vinciju. Poprilično rano je odlučio kako će postati glumac, te je već sa 12 godina krenuo u potragu za agentom, ali je uglavnom naišao na odbijanja. Karijeru je započeo 1989. nastupivši u televizijskom filmu „Roditeljstvo“, a iste godine pojavio se i u kultnoj sapunici „Santa Barbara“. Početkom devedesetih bilježi ulogu u filmu „Život ovog dječaka“, a ubrzo snima sjajni „Što muči Gilberta Grapea“, te zahvaljujući njemu postaje tražen u Hollywoodu. Iz tih godina valja izdvojiti još i „Dnevnik košarkaša“ te „Marvinovu sobu“. Ipak, prava „Leomanija“ započinje 1997. godine, nakon DiCaprieve uloge u blockbusteru „Titanic“. U filmu je Leonardo odigrao glavnu mušku ulogu, te je uskoro postao najveća tinejdžerska zvijezda Hollywooda. Nakon Titanica birao je ne baš uspješne uloge, ali karijera mu ponovo kreće gore sjajnim ulogama u „Bandama Nwe Yorka“ i „Uhvati me ako možeš“. Da ovo vrijeme pripada njemu, dokazuje i film „Pokojni“ u kojem je još jednom pokazao sav raskoš svog potencijala.

Matt Damon, američki glumac, scenarist i producent, filmsku je karijeru započeo kao osamnaestogodišnjak, 1988. godine. Ipak, na pravi uspjeh je čekao poprično dugo, a dočekao ga je nakon 9 godina kada je odigrao glavnu mušku ulogu u filmu „Dobri Will Hunting“. Scenarij, koji je nagrađen Oscarom, napisao je sam Damon, u suradnji s Benom Affleckom. Taj film ga je definitivno vinuo među zvijezde, s obzirom da je već sljedeće godine dobio ulogu u Spielbergovom „Spašavanju vojnika Ryana“. Nakon uspjeha s tim naslovom, uslijedile su brojne uloge od kojih posebno valja izdvojiti filmove kao što su „Talentirani gospodin Ripley“, „Syriana“, „Pokojni“, ali i dva filmska serijala, „Oceanovi“ (Oceanovih 11, 12, 13), te tri filma o Jasonu Bourneu.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju