Večeras ne propustite film „Indiana Jones i ukleti hram“, drugi dio iz serijala filmova o Indiani Jonesu, kojeg tumači legendarni Harrison Ford.

Američki filmski glumac i producent Harrison Ford, rođen je 13. srpnja 1942. u gradu Chicagu. I majka i otac su mu se nekad bavili glumom, ali nikad nisu napravili karijeru te su od toga odustali. Sam glumac korije vuče iz Europe, a ima irske, njemačke i židovske krvi. U mladosti je pripadao organizaciji „Boy Scouts of America“, što mu je kasnije pomoglo kod snimanja Indiane Jonesa.

Kao dvadesetogodišnjak počeo je iskazivati interes za glumu, te se 1964. preselio u Losa Angeles kako bi počeo graditi glumačku karijeru. Prvu ulogu, doduše nepotpisanu, odigrao je dvije godine nakon preseljenja u Kaliforniju u filmu pod nazivom „Dead Heat on Merry – Go - Round“. Na filmu je prvi put kao glčumac potpisan sljedeće '67 godine, u vesternu „A Time for Killing“. Sljedećih godina nastavlja nizati manje i ne pretjerano zapažene uloge.

Ipak, igrom slučaja početkom sedamdesetih upoznaje redatelja Georgea Lucasa, koji mu odlučuje dati manju rolu u filmu „Američki grafiti“. Poznanstvo s Lucasom mu je itekako pomoglo, s obzirom da je Lucas odlučio kako je Harrison Ford najbolji izbor za lik Hana Sola u velikom spektaklu „Zvjezdani ratovi“, koji je dobio i nekoliko nastavaka. Ta uloga je proslavila Forda i otvorila mu širom vrata Hollywooda.

Film po kojem je i dan danas najpoznatiji snima 1981., godine. Naravno, radi se o Indiani Jonesu redatelja Stevena Spielberga, gdje Ford tumači lik naslovnog junaka. Ovaj film je dobio još tri izvrsna nastavka, a drugi nastavak večeras možete gledati na našem programu. Osamdesetih snima i kultni „Blade Runner“, a glumi i u filmu „Svjedok“, redatelja Petera Weira, za koji zaslužuje oskarovsku nominaciju. Devedesetih nastavlja nizati uloge, a najpoznatiji filmovi iz tog vremena su „Air Force One“, „Patriotske igre“ i „Bjegunac“. Od 2000. naovamo snima manje, te iz tog razdoblja jedino valja spomenuti četvrti nastavak Indiane Jonesa.

Što se privatnog života tiče, Ford ima četvero djece iz prva dva braka, a trenutno je u trećem braku s glumicom Calistom Flockhart, s kojom se izgleda, konačno skrasio.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju