U njegovom glumačkom umijeću možete uživati večeras u 23.55 kad vam donosimo film 'Ucjena', a do početka filma, naučite sve o njemu!

Američko-australski glumac, redatelj i producent, Mel Gibson, rođen je 3. siječnja 1956. godine u američkom gradu Peekskillu. Ipak, već kao dvanaestogodišnjak vratio se u zemlju svojih roditelja,  Australiju, te je svoj život nastavio u Sydneyu. Preselili su se ponajviše zbog rata u Vijetnamu, s obzirom da su se Gibsonovi roditelji bojali kako bi njihov najstariji sin mogao biti mobiliziran. U Australiji je Mel nastavio školovanje, da bi na kraju, 1977.godine u Sydneyu i diplomirao.

Prveje  uloge u karijeri počeo dobivati u popularnim tv serijama kao što su „Sullivanovi“, „Cop Shop“ i „Punishment“. Prvi film koji je snimio zvao se „Summer City“. Krajem sedamdesetih dobiva ulogu koja ga je proslavila - uloga policajca Maxa Rockatanskog u filmu „Pobješnjeli Max“. Zanimljiva je priča kako Gibson tu ulogu umalo i nije dobio, jer je noć prije audicije sudjelovao u tučnjavi te se sutradan na audiciji pojavio cijeli natečen. Ipak, producenti su dobro odlučili te je Gibson izabran za film koji mu je odredio karijeru. Budžet „Pobješnjelog Maxa“ bio je svega tristo tisuća australskih dolara, od čega je glavni glumac dobio petnaest tisuća. No, čim je film krenuo u prikazivanje, svijet je za njim poludio te je diljem svijeta zaradio preko sto milijuna dolara. Iz australske faze valja još izdvojiti filmove „Galipolje“ i „Bounty“.

Došavši u Hollywood, najprije dobiva ulogu u drami „Rijeka“ gdje glumi uz Sissy Spacek. Ubrzo nakon toga dobiva ulogu u „Smrtonosnom oružju“, gdje uz Dannyja Glovera utjelovljuje nezaboravni policijski dvojac. Uskoro snima još dva nastavka navedenog filma, a u devesedetima snima i četvrti, posljednji dio. U Americi radi punom parom, te briljira u naslovima kao što su „Air America“, „Maverick“, „Urota“… Također, i „Pobješnjeli Max“ dobiva još dva nastavka.

Najprestižniju filmsku nagradu, Oscar, osvaja 1995. godine, za sjajnu režiju povijesne drame „Hrabro srce“, u kojoj je odigrao i glavnu ulogu. Od 2000. u glavnoj ulozi našao se u još nekoliko holivudskih hitova, poput „Patriot“, „Bili smo vojnici“ i „Što žene žele“. Godine 2004. izaziva velike kontroverze snimivši „Pasiju“, koja se bavi posljednjim Isusovim životnim trenutcima. Film je doslovno poharao kina, zaradivši ogromnih 370 milijuna dolara! Od redateljskiih uradaka, valja još izdvojiti „Apocalypto“.

Večeras u 23:55h na Novoj TV ne propustite film Ucjena gdje mu filmsku partnericu glumi Rene Russo.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju