Mel Gibson, Chris Tucker, Jackie Chan, Samuel L. Jackson imena su glumačkih legendi koji će vam subotnju večer učiniti zanimljivijom!

Mel Gibson - Američko – australski glumac, redatelj i producent, Mel Gibson, rođen je 3. siječnja 1956. godine u američkom gradu Peekskillu. Ipak, već kao dvanaestogodišnjak se vratio u zemlju svojih roditelja, Australiju te je svoj život nastavio u Sydneyu. Prve uloge u karijeri je počeo dobivati u popularnim tv serijama kao što su „Sullivanovi“, „Cop Shop“ i „Punishment“. Prvi film koji je snimio zvao se „Summer City“. Krajem sedamdesetih dobiva ulogu koja ga je proslavila, onu policajca Maxa Rockatanskog u filmu „Pobješnjeli Max“. Zanimljiva je priča kako Gibson tu ulogu umalo i nije dobio, jer je noć prije audicije sudjelovao u tučnjavi, te se sutradan na audiciji pojavio cijeli natečen. Ipak, producenti su dobro odlučili te je Gibson izabran za film koji mu je odredio karijeru. Došavši u Hollywood, najprije dobiva ulogu u drami „Rijeka“ gdje glumi uz Sissy Spacek. Ubrzo nakon toga dobiva ulogu u „Smrtonosnom oružju“, gdje uz Dannyja Glovera utjelovljuje nezaboravni policijski dvojac. Uskoro snima još dva nastavka navedenog filma, a u devesedetima snima i četvrti, posljednji dio. U Americi radi punom parom, te briljira u naslovima kao što su „Air America“, „Maverick“, „Urota“… Također, i „Pobjesnjeli Max“ dobiva još dva nastavka. Najprestižniju filmsku nagradu, Oscar, osvaja 1995. godine, tza sjajnu režiju povijesne drame „Hrabro srce“, u kojoj je odigrao i glavnu ulogu.

Chris Tucker - Rođen je u Atlanti u kolovozu 1971. godine. Nakon odrastanja i školovanja u rodnom gradu, sa 22 godine Tucker se odlučio preseliti u Los Angeles, kako bi započeo filmsku karijeru. U gradu Hollywooda najprije je počeo nastupati kao komičar, često se pojavljujući u HBO – ovoj „Def Comedy Jam“. Svoj filmski debi ostvario je u filmu „House Party 3“, ali je prvi put pozornost ozbiljnije skrenuo na sebe nastupivši '95 u filmu „Petak“, zajedno sa Ice Cubeom. Sljedećih godina glumi sa Charlieom Sheenom u „Money Talks“, a snima i uz Brucea Willisa, jedan od popularnijih filmova devedesetih, „Peti element“. Početak velikog karijernog uspjeha dolazi 1998. godine, kada zajedno s Jackiem Chanom snima popularnu akcijsku komediju „Gas do daske“. Film je postigao ogroman uspjeh, tako da se odlučilo krenuti u nastavke. Za drugi dio Tucker je dobio 20 milijuna dolara, a za treći basnoslovnih 25 milijuna, te je time postao jedan od najplaćenijih glumaca Hollywooda.

Jackie Chan - Hong Kong, borilačke vještine, opasne scene, prijelomi svih mogućih kostiju… Vjerojatno bi mnogi od vas uz ove četiri asocijacije rekli ime Brucea Leeja, najveće filmske face vezane za rješavanje sukoba suprotno od Gandhijeve metode, no ipak, u ovom slučaju ove poveznice otkrivaju lik jednog drugog junaka, čovjeka malo starijoj generaciji poznatoj po filmu „Policijska priča“, a mlađoj po „Gas do daske“, Jackieja Chana. U početku bavljenja filmom, poželio je raditi posao kaskadera, no srećom, Lo Wei, čovjek koji je od zvijezde napravio i Brucea Leeja, za njega je imao drukčije planove. Chan snima „New fist of fury“, svojevrsni nastavak filma „Fist of fury“, zadnjeg kojeg je Lee radio s Weiom. Film je postigao uspjeh te promovirao Chana u novu filmsku zvijezdu borilačkih vještina. Nakon toga, uslijedilo je snimanje kao na vrpci, te je Jackie svake godine izbacivao par novih filmova, trenutačno se zaustavivši na brojci od 111!, što kao glumac, što kao glas u crtiću. U filmovima u kojima glumi, Jackie sve radi sam, što ga izdvaja od gotovo svih drugih glumaca (eto tko je prava faca, kakav terminator, kakav Rambo). Iako je nekoliko puta na snimanju poginuo, i dalje ne želi „dublera“. Izn njegove filmografije posebno treba izdvojiti već spomeutu "Policijsku priču" i serijal "Gas do daske", ali i "Božji oklop". kojeg je Chan snimao na ulicama Zagreba.

Samuel L. Jackson - Američki filmski glumac i producent, rođen je 1948. u Washingtonu. Djetinjstvo mu nije bilo baš veselo, jer je odrastao samo s majkom, dok je oca vidio svega dvaput u životu. Kao i mnogi drugi njegovi kolege, za glumački poziv se zainteresirao u srednjoj školi. Njegovi glumački počeci započeli su 70 – ih godina, nastupima u kazalištima. U isto vrijeme debitirao je i na filmu, ostvarivši ulogu u „Together for Days“. Ubrzo nakon toga sreću odlazi potražiti u New Yorku, te je i nalazi nastupajući u kazališnim predstavama na Broadwayu. Kao i mnogim drugima, slava mu je donijela i probleme s drogom i alkoholom te se nekoliko godina borio s tim ovisnostima. Svih tih godina nije uspio ostvariti nikakve bitne filmske uloge, već samo manje role. No, kako u životu nekad treba samo strpljivo čekati najbolje pokazuje njegov slučaj. 1991. godine dobiva značajniju ulogu u filmu Spike Leeja „Jungle Fever“ u kojem glumi ovisnika o kokainu. S obzirom da je nekad i sam bio ovisnik, ulogu je odigrao maestralno, te je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca na filmskom festivalu u Cannesu. Taj uspjeh ga je pogurao, zahvaljujući njemu dobio je priliku glumiti nekoliko naslovnih uloga i snimiti najuspješniji film svoje karijere, „Pakleni šund“. Mnogi kritičari smatraju kako je u njemu Jackson pružio svoj maksimum, a o tome govori i činjenica da je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Iako je nagrada otišla Martinu Landauu, Jackson zasigurno nije bio tužan s obzirom da mu je ovaj film donio svjetsku slavu. Nakon „Šunda“ nastavio je nizati uspjehe snimivši hitove „A Time To KIll“ i „Die Hard 3“. Za prvi film zaradio je nominaciju za još jednu prestižnu filmsku nagradu, Zlatni globus. Iz tog vremena, krajem devedesetih snimio je još nekoliko solidnih filmova kao što su „Pregovarač“i „Jackie Brown“.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju