Prvi u Hrvatskoj

Danas je u Zagrebu SELECTIO Grupa, vodeća grupacija za savjetovanje u ljudskim potencijalima koja je provela više od 20,000 evaluacija HR sustava u nekima od najuspješnijih organizacija, okupila renomiranu HR zajednicu te pedesetak HR direktora i predsjednika uprava kako bi uručila prve Equal Pay Champion certifikate u Hrvatskoj. Nova TV se također našla u društvu ukupno 16 tvrtki koje su proglašene predvodnicima na dugom putu prema smanjivanju razlike u plaćama.                                                                             
Jednaka plaća za jednaki rad                                                                               
Equal Pay Champion je prvi certifikat u Hrvatskoj koji se vodi principom „jednaka plaća za jednaki rad“. Projekt je pokrenut s ciljem prepoznavanja poslodavaca koji su odlučni u tome da postignu ravnopravnost, pravednost i jednakost u svojoj organizaciji. Ovaj certifikat predstavlja ključni korak u izgradnji transparentnih sustava plaća na radnim mjestima diljem Hrvatske.                                                                                                                                   
Certifikacijski proces počinje pregledom aktivnosti koje su usmjerene smanjenju razlike u plaćama nakon čega certifikacijski tim, kojeg čine iskusni konzultanti, predlaže korake koje je potrebno poduzeti kako bi organizacija bila u skladu s novim EU direktivama. Naglasak je na aktivnom poticanju inkluzivne organizacijske kulture koja omogućava jednake prilike za sve.                                                                                                                                
Certificiranje se provodi jednom godišnje. Najprije se ocjenjuju akcijski planovi za smanjivanje razlike u plaćama, a potom se ocjenjuje ostvareni napredak.                                                                                                                                 
Diana Roginić, članica Uprave Nove TV na dodjeli je izjavila: ''Ovo je potvrda da Nova Tv provodi aktivnosti usmjerene prema smanjenju razlika u plaćama. Jednaka plaća za jednak rad je princip koji ćemo primjenjivati i koji smo primjenjivali do sada. Također jako je dobro da smo u društvu kompanija koje provode pozitivne promjene.''                                                                                                           
Nit vodilja je zapošljavanje onih najboljih na tržištu rada, a u fokusu su znanje, vještine i motiviranost.                                                                                                
Kristina Sanković, direktorica ljudskih resursa Nove TV istaknula je: ''Nova TV zapošljava profesionalce kojima je stalo, koji žele doprinijeti što radnom okruženju, ali i društvu u kojem žive. Naša strategija zapošljavanja, razvoja, nagrađivanja i napredovanja temelji se na relevantnim faktorima poput znanja, vještina, iskustva, a iznad svega motivacije.''                                                                                                   
Na menadžerskim pozicijama žene imaju 23% manju plaću                          
Trenutna razlika u plaćama između muškaraca i žena u Hrvatskoj iznosi 11,2%, a najznačajnija razlika u plaćama po satu u EU nalazi se na menadžerskim pozicijama, gdje žene zarađuju 23% manje od svojih muških kolega. Inače, SELECTIO indeks žena, koji već 20 godina mjeri udio žena u upravama društava, u 2024. iznosi 19,4% i bilježi pad u odnosu na 22,2% istog razdoblja 2023. godine. Zanimljivo je i da u Hrvatskoj ne postoji državna organizacija koja ima žene u upravi.                                                                                                                                 
Hrvatska je ponovno ispod europskog prosjeka - Iako su obrazovanije, žene su rijetko na izvršnim funkcijama a i manje su plaćene od muških kolega.                                                                                                                                                                        
Ovaj certifikat za Novu TV je veliko priznanje, a voditeljica projekta Equal Pay Champion Lara Šubić Šuša ističe: Ovih 16 tvrtki koje su nosioci prvog Equal Pay Champion certifikata su zapravo pokazali svoju hrabrost i odlučnost da budu glavni akteri u promjenama u smislu jednakosti plaća i ravnopravnosti svih rodova u biznisu.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju