Odgovore na to pitanje donosi ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

Kako zbog današnjeg načina života, tako i zbog mnogih drugih razloga, žene danas rijetko rađaju prije 30. godine života. Međutim, trudnoća u kasnijoj životnoj dobi može nositi brojne rizike. Koji su to rizici i koja je optimalna dob za trudnoću, doznajte u nastavku.

Nekada se gornja granica za trudnoću smatrala 25. godina života, a nakon brojnih istraživanja, danas je utvrđeno da je optimalna dob za rađanje između 20. i 25. godine. S razlogom je određena životna dob optimalna za trudnoću jer mlađa dob podrazumijeva i mlađe tijelo, a samim time i manje rizike od eventualnih komplikacija.

Zbog današnjeg načina života, ali i mnogih drugih razloga, žene danas rijetko rađaju prije 30. godine života. No trudnoća u kasnijoj životnoj dobi donosi brojne rizike, napominju liječnici. S godinama raste incidencija raznih bolesti koje u mladoj dobi gotovo da i ne postoje. Mlade žene ne boluju od hipertenzije i rijetko imaju dijabetes, miom ili endometriozu, a sve navedene bolesti ometaju tijek trudnoće. Posebni problemi mogu se pojaviti s cirkulacijom unutar maternice.

Stvaranje što boljih materijalnih preduvjeta i usklađivanje obaveza na poslu s onima u kućanstvu najčešći su razlozi rađanja u kasnijoj životnoj dobi. Osim toga, u današnje je vrijeme kontracepcija dostupna svima, što je također jedan od razloga za odgođenu trudnoću. No, unatoč tome što se rizik od komplikacija povećava s godinama, valjda napomenuti i da postoje mnogobrojni slučajevi uspješnih trudnoća u kasnijoj životnoj dobi.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju