Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Koliko smo puta čuli da smo geopolitički i tranzitno savršeno smješteni? Pri tome ne mislimo na skupe autoceste nego na jeftinu željeznicu. Iako se Europa okreće upravo željeznici (do 2050. polovica ukupnoga prometa trebala bi se preusmjeriti na pruge), Hrvatska nije zakopala ni prvu lopatu. Informer odgovara zašto je tome tako.



Za sve one koji unatoč lošim vijestima (primjerice, ukida se HROK) planiraju uzeti kredit, dobra je vijest da su sve ponude i uvjeti sada dostupni, vidljivi i usporedivi na jednome mjestu, na portalu Hrvatske narodne banke. O tome više u rubrici Moj novac.



Sa studentskim radom, sve češćom praksom na tržištu rada, zadovoljni su, čini se, samo poslodavci. Plate ih malo, koriste mnogo, u velikoj su mjeri čak zamijenili rad radnika na neodređeno vrijeme. No takvoj praksi stiže kraj, jer stiže i zakon kojim se reguliraju prava studenata i obveze poslodavaca.



Već godinama kupujemo samo onu hranu koja lijepo izgleda, sve ostalo završi u smeću. Nitko se ne opterećuje činjenicom da je u Hrvatskoj oko 800 tisuća ljudi ispod praga siromaštva. Ne postoje računice o tome koliko stoji bačena hrana, ali dovoljno je reći da je za jednu, jedinu naranču potrebno čak 50 litara vode. Informer pita: što se u Hrvatskoj radi s nelijepom hranom?



U svijetu brzine i poplave informacija malo tko provjerava što je od objavljenoga istina. Fenomen lažnih vijesti nije od jučer, 'ispeglao' se tijekom kampanje Donalda Trumpa, no igra u koju smo uvučeni svi, oblikuje potpuno drukčije društvo i drukčije gospodarstvo od onoga kakvo želimo. A prema istraživanju Europske komisije, Hrvati su među najlakovjernijim gutačima lažnih vijesti. Kako im stati na kraj?



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 26. svibnja na Novoj TV i nedjelju 27. svibnja na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju