Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Uskoro nas čeka peti val porezne reforme. Vlast tvrdi da je u prva četiri vala porezno rasterećenje teško oko 9 milijardi kuna. No, ekonomist Ivo Bićanić tvrdi da su podaci kojima Vlada argumentira rasterećenje nestručni, k tome nema dokaza da su ti valovi utjecali na ekonomski rast. S druge strane, izmjenama se uvijek pogoduje nekim skupinama i privilegira središnja nasuprot lokalnoj vlasti. I ne manje važno – neprekidno se smanjuje porezna baza.



Takav je porezni sustav oblikovan još '98. kada smo uveli PDV. Postoje razlozi zašto je sustav takav, iako je činjenica da je vrijeme za stvarnu promjenu. No, ne baš sada u vrijeme još jedne krize kada ne znamo kako ćemo i koliko uopće prikupiti proračunskih prihoda.

Još od vremena prošle krize, u kojoj se kao gorivo rasta ispuhala potrošnja, izvoz nam svjetla obraz. No, ekonomisti vole reći da ono što Hrvatskoj nedostaje u svakom dijelu gospodarstva, pa i u izvozu, jesu proizvodi i usluge dodane vrijednosti. Jer, takva je roba skuplja, bolje puni državnu blagajnu i više pridonosi rastu.



Dugo već, a ne samo od vremena pandemijske krize, vrti se slutnja da bi se Europska unija mogla raspasti. U krizi je manje-više svaka zemlja vodila vlastitu politiku i bila prepuštena samoj sebi. No, fond za oporavak i otpornost mogao bi vratiti staro jedinstvo. Naime, da bi se članicama moglo isplatiti 750 milijardi eura, prvi će se put u ime članica zadužiti Europska komisija.



U rubrici Moj novac gostuje Ivana Matić, poduzetnica koja je ravnopravno s kolegama osnivala Udrugu Glas poduzetnika i žestoko se borila za spas biznisa tijekom i nakon pandemije, ali i stvarala jaku regionalnu mrežu poduzetnih žena.

"Informer" donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju