Mjesec dana nakon obećanja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će sanirati divlji deponij na Savici, situacija na odlagalištu se nije promijenila.

Snimka dronom koja je otkrila razmjere katastrofe na Savici imala je ekspresan učinak. Drugi dan od emitiranja priloga u emisiji Provjereno, gradonačelnik je prionuo na posao s teškom mehanizacijom, kritizirajući pritom novinare jer je zbog njih morao doći na odlagalište, i to dan uoči Uskrsa.

Obećao je kako će sanacija trajati mjesec dana te da niti jedan kamion neće napustiti odlagalište dok se sve ne očiti. Međutim, nekoliko kamiona čistilo je tu subotu kada je gradonačelnik bio prisutan, ali i kamere. Proteklih mjesec dan na odlagalište po smeće dođu jedan ili dva kamiona na dan. Zbog toga je ekipa emisije Provjereno odlučila gradonačelnika podsjetiti na obećano. Čekali su ga u gradskoj upravi, ali tamo je nakon 5 minuta sastanka jednostavno otišao bez izjava. Nakon toga dočekali su ga Velesajmu, no gradonačelnik je odbijao razgovarati o Savici, ali i o planu gospodarenja otpadom. Građani su se uvjerili da značajnijeg pomaka nema, posebice kada se razgovara o ekološkom pitanju zagađenja jezera – smeće u njemu i dalje stoji, a sva ta jezera spajaju se s crpilištem.

Razočarani su i građani u istočnom dijelu grada, u Ivanoj Reki. Više od 20 godina prijavljuju i upozoravaju nadležne kako njihov kvart postaje novi divlji Jakuševac – od namještaja, do tekstila, plastike, građevinskog materijala i azbesta. Jedni smeće dovoze, a drugi kasnije to isto smeće prebiru, pa i pale. Administrativno taj zagrebački kvart spada Pešćenici-Žitnjaku, a zemljopisno Sesvetama. Cijelo to područje smo zajedno propješačili, proljeće u punom jeku sakrilo je grozote ovog kvarta. Dok je ekipa emisije Provjereno obilazila odlagalište, na mjestu gdje su bili samo petnaestak minuta ranije, uočili su kombi koji je došao ostaviti smeće. Čekao je da novinaru dovoljno uzmaknu, a onda je obavio svoj prljavi posao i odjurio.

Reporter emisije Provjereno odlučio je zatražiti odvoz smeća putem oglasnika. Zanimalo ga je koliko bi stajao odvoz pola kombija smeća. Muškarac s druge strane telefona objasnio mu je da se metalni otpad i bijela tehnika odvoze bez naknade, a cijena za odvoz pola kombija smeća i glomazna otpada kreće se od 300 do 500 kuna. Situacija postaje sumnjiva kada muškarac pojasni kako račun ne može dobiti jer je iznos premali da bi se ispisao račun. Građani posežu upravo za ovakvim oglasima. U suprotnom imaju samo dvije opcije: čekati dva puta na godinu odvoz glomaznog otpada ili auto mogu sami u reciklažno dvorište.

Sustav je pokušao naplatiti odlaganje otpada zbog daljnje prerade. No, sustav nije učinio ništa da one koji taj otpad odlažu na ovakva neprimjerena mjesta zaustavi. Zakon kaže da bi ilegalno odlagalište trebao sanirati vlasnik zemljišta. S otpadom Zagreb ima niz problema – od nedovoljnog odvoza preko smeća koje leti po ulicama jer ispada iz spremnika pa sve do nesankcioniranja onih koji na njemu zarađuju bacajući ga u prirodu. Sva mjesta koja je grad predložio za spalionice, kompostane i reciklažna dvorišta s mehaničkom obradom u neposrednoj su blizini kuća. Zbog svakog od tih predloženih rješenja građani su prosvjedovali.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju