Jedan blagdan, četiri obitelji i nula šansi da Božić provedu sretni

Brad McVie (Vince Vaughn) i njegova djevojka Kate (Reese Witherspoon) sretan su bogati par bez djece iz San Francisca čije su obitelji po mnogočemu slične – imaju rastavljene roditelje, ratobornu braću s neodgojenom djecom te općenito nezgodna sjećanja i pritajena zamjeranja iz prošlosti koja im je neugodno dijeliti s partnerom.

Kako bi izbjegli svoje obitelji za Božić, Brad i Kate se pretvaraju da rade na humanitarnim projektima dok zapravo bježe na egzotične lokacije poput Fidžija gdje mogu provesti opuštene praznike. Nesrećom, na svoj treći zajednički Božić Brad i Kate zapnu na aerodromu u San Franciscu gdje su zbog magle otkazani svi odlazni letovi. Stvari pođu po zlu kada ih ekipa vijesti CBS 5 ondje snimi i intervjuira, tako otkrivajući njihovu lokaciju cijelom gradu i, što je još gore, njihovim obiteljima. Bračni par je tako osuđen da provede Božić sa svojim obiteljima.

Prema riječima redatelja Setha Gordona, glavna tema filma je poteškoća koju svi ljudi imaju da se pomire s onim tko oni jesu i tko bi trebali biti, zbog čega je teško provesti Božić sa svojom obitelji i zašto to može izazvati nelagodu. Također, Gordon je dodao kako je Božić savršena podloga na kojoj se može graditi komedija. Film je nadahnut redateljevim sjećanjima na vlastite obiteljske Božiće. Atmosfera je uvijek bila napeta, sestra ga je uvijek napadala i nitko nije htio dovesti baku na večeru.

Sva četiri glumca koji su u filmu utjelovili roditelje su dobitnici Oscara: Robert Duvall (Tender Mercies 1983.), Sissy Spacek (Coal Miner's Daughter 1980.), Jon Voight (Coming Home1978.) i Mary Steenburgen (Melvin and Howard 1980.). Glumac Vince Vaughn, koji je u filmu utjelovio Brada, nije htio sudjelovati u promociji filma jer je u showbizz časopisima izašla vijest kako se on i njegova kolegica Reese Witherspoon nisu slagali tijekom snimanja. Vernon Vaughn, otac glumca Vincea Vaughna, ima je cameo ulogu u sceni Božićne predstave.

Prema objašnjenu Vincea Vaughna, poruka filma je da Božić treba provesti sa svim članovima svoje obitelji, sa svim njihovim lošim i dobrim stranama i da pri tome budemo zahvalni za njihovu ljubav.

 

Urnebesnu komediju "Četiri Božića" ne propustite gledati u petak u večernjem terminu na Novoj TV. Više filmskih naslova potražite na Nova TV.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju