Serija ‘Ptice umiru pjevajući’ ekranizacija je romana australske spisateljice Coleen McCullough koja je za vrijeme svog prikazivanja 1983. godine postala druga serija po gledanosti svih vremena u Sjedinjenim Američkim Državama.

1.ep - 5. siječnja
Bogata glava obitelji Mary Carson (BARBARA STANWYCK), bahata, često zlobna gospodarica Droghede, najveće i najbogatije farme ovaca u Australiji, zabavlja se dražeći zgodnog, mladog, karizmatičnog župnika oca Ralpha de Bricassarta (RICHARD CHAMBERLAIN) idejom da bi svoje golemo financijsko carstvo mogla ostaviti Crkvi. Ambiciozni otac Ralph, također Irac, protjeran je u Australiju jer je prekršio zavjet poslušnosti i Mary zna da je naoko ponizan svećenik itekako svjestan što bi tako golem dar značio u očima crkvenih moćnika.Mary Ralphu daje do znanja da će mu ostaviti Droghedu ako je šarmira i naljuti se kad on odbije njezino diskretno zavođenje. Kako bi ga kaznila jer ju je odbacio, iako želi njezin novac, poziva svoga siromašnog brata s Novog Zelanda Paddyja Clearyja (RICHARD KILEY)i njegovu obitelj i postavlja ih za upravitelje Droghede koju će možda i naslijediti nakon njezine smrti.Ralphu se na prvi pogled svidi Meggie (SYDNEY PENNY), najmlađe dijete Clearyjevih, lijepa i zanemarena desetogodišnjakinja. Meggie ga obožava i između njih razvije se snažna veza. Paddyjevi sinovi Bob (BRETT CULLEN), Jack (STEPHAN BURNS) i mali Stu (VIDAL PETERSON) ubrzo zavole novi dom i oduševljeni su jahanjem, lovom i striženjem ovaca koji su neodvojiv dio ovčarskog života.Za razliku od njih najstariji sin Frank (JOHN FRIEDRICH) osjeća se zarobljenim. Njegova urođena nesklonost ocu još više ojača kad otkrije da je njegova obožavana majka koju smatra predobrom za Paddyja, fina, ali radom iscrpljena, stoična Fee - opet trudna. U žestokoj svađi oca i sina Paddyju izleti da Frank nije njegovo dijete. Feein je otac platio Paddyju, koji je tada bio zaljubljeni radnik u mljekari, da se njome oženi i da prezime i dom njezinu obožavanomu nezakonitom sinu. Budući da je njegov odnos s Paddyjem nepovratno uništen, Frank, koji se na seoskom sajmu dokazao kao boksač, odlazi sa skupinom putujućih profesionalnih boksača i jako rastuži majku i sestru.

2.ep - 6. siječnja
Meggie koja je pohađala samostansku školu pod nadzorom oca Ralpha dovode kući da pomogne oko djeteta nazvanoga Hal. Fee je ravnodušna prema njemu, ali Meggie se nježno brine za njega dok dvije godine poslije maleni Hal ne oboli i umre.2. Prolaze godine. Ralph je i dalje Meggien prijatelj, pruža joj ljubav, razumijevanje i vodstvo koje joj obitelj uskraćuje. Meggie, izrasla u “neobično lijepu mladu ženu” počinje sanjariti o ocu Ralphu, i maštati da će se on jednoga dana odreći svećeničkog poziva kako bi se njome oženio. I Ralph postaje svjestan sve jače seksualne napetosti između njih. To zamjećuje i Mary koja je odavno ljubomorna na Ralphovu naklonost prema Meggie.Za svoj 75. rođendan Mary priređuje veliku proslavu na Droghedi kojoj prisustvuju svi imućni sumještani. Meggie je u novoj haljini boje “ružina pepela” najljepša djevojaka na zabavi, ali otac Ralph smišljeno je zanemaruje kako bi izbjegao ogovaranje.Odlazeći u svoju sobu dok je zabava još u jeku, Mary Ralphu otvoreno izjavljaje ljubav otkrivajuću svoju ljutnju i frustraciju.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju