PON-ČET 03.15

(Last resort), SAD, 2012., akcijska serija

Autori: Karl Gajdusek, Shawn Ryan

Glume:
Scott Speedman   ... Sam Kendal
Camille De Pazzis ... Sophie Girard
Andre Braugher     ... Marcus Chaplin
Daisy Betts          ... Grace Shepard
Dichen Lachman   ... Tani Tumrenjack
Daniel Lissing       ... James King


Nominirana za dvije nagrade Primetime Emmy.
Nova akcijska serija koju počinje prikazivati Doma TV 21. lipnja prati članove posade američke nuklearne podmornice koji, nakon što odbiju izvršiti sumnjivu naredbu s vrha, postaju bjegunci. Dolaze na zabačeni otok u južnom Pacifiku gdje preuzimaju NATO-ovu postaju i proglašavaju nezavisnost. U utrci s vremenom moraju otkriti istinu dok nemir među članovima posade i otočanima raste. Osim što je serija 'Posljednje utočište' nominirana u dvije kategorije za nagradu Primetime Emmy 2013. godine, također je osvojila dvije nominacije za nagradu Visual Effects Society Awards 2013. godine te nominaciju za nagradu Image Awards 2013. i nominaciju za IGN Summer Movie Awards 2012. godine.
 

Sadržaj:

'Posljednje utočište' je akcijska serija čija se radnja odvija u bližoj budućnosti. Zemlja je podijeljena, a radnja se vrti oko članova posade američke nuklearne podmornice Colorado. 150 m ispod površine oceana oni dobivaju naredbe da ispale nuklearne projektile na Pakistan. Kapetan Marcus Chaplin (Andre Braugher ) traži potvrdu naredbi, no zbog toga ga Bijela kuća lišava zapovjednih ovlasti. Zapovjednik Sam Kendal (Scott Speedman) iznenada postaje glavni zaduženi za podmornicu i mora donijeti istu tešku odluku kao kapetan Marcus. Kada i on odbije izvršiti naredbu bez potvrde, Colorado je pogođen. Njihova podmornica je teško oštećena, vlastita se država okrenula protiv njih, a posada Colorada mora preživjeti unatoč nevjerojatno slabim izgledima i osnovati operativnu bazu na obližnjem otoku. Uspijevaju pobjeći u NATO-ovu postaju i proglase se najmanjom svjetskom nuklearnom nacijom. S nuklearnim raketama u skladištu i timom časnika Američke ratne mornarice, taj otok postaje njihov novi dom i njihovo posljednje utočište.

 

O glumcima:


SCOTT SPEEDMAN
(Sam Kendal)

Filmovi Scotta Speedmana uključuju „Barneyevu verziju“ s Paulom Giamattijem i Dustinom Hoffmanom u glavnim ulogama, „Obožavanje“ redatelja Atoma Egoyana, film „Gangsteri“ u kojem je glumio zloglasnog pljačkaša banaka Edwina Boyda, „The Moth Diaries“ redateljice Mary Harron, „Good Neighbors“ redatelja Jacoba Tierneyja s Jayem Baruchelom u glavnoj ulozi, „Anamorph“ s Willemom Dafoeom, komediju „Grad čudaka“, film „Prljavi plavci“ s Kurtom Russellom, „Moj život bez mene“ sa Sarah Polly, za koji je Speedman dobio nagradu za najboljeg glumca na međunarodnom filmskom festivalu u Bordeauxu.
Speedman je studirao na konzervatoriju Neighborhood Playhouse u New Yorku, a zatim je dobio ulogu Bena Covingtona u popularnoj dramskoj seriji „Felicity“ koja je uspješno prikazivana četiri sezone. Na pozornici je debitirao u drami Edwarda Albeeja „The Zoo Story“ u kazalištu Equity u Torontu.




CAMILLE DE PAZZIS
(Sophie Girard)

Otkrivena je na pariškim ulicama sa samo 15 godina. Zahvaljujući kultnom francuskom dizajneru Jeanu Paulu Gaultieru, Camille de Pazzis započela je međunarodnu manekensku karijeru potpisivanjem ekskluzivnog trogodišnjeg ugovora za „Lancôme“. Zatim se okrenula glumi započevši karijeru glavnom ulogom u francuskoj hit-seriji „Život pred nama“. Potom je počela glumiti u igranim filmovima. Surađivala je s redateljima kao što su Xavier Giannoli („Kad sam bio pjevač“), Harmony Korine („Gospodin usamljeni“) i Rémi Bezançon („Prvi dan ostatka tvog života“). Također je glumila u filmu Vincenta Bala „Nono, het Zigzag Kind“ s Isabellom Rossellini.

 








ANDRE BRAUGHER
(Marcus Chaplin)

Jedan od najpoštovanijih holivudskih glumaca, dobitnik „Emmyja“, Andre Braugher s lakoćom je prešao s televizije na film i u kazalište. Glumio je u seriji „Muškarci u krizi“ za koju je 2011. i 2010. nominiran za nagradu „Emmy“.
2010. Braugher je s Angelinom Jolie glumio u filmu „Salt“ redatelja Phillipa Noycea. Prije toga glumio je u filmu „Putnici“ s Anne Hathaway, „Magli“ Franka Darabonta, snimljenom po romanu Stephena Kinga te u filmu „Fantastična četvorka: Dolazak Srebrnog letača“. G. 2006. Braugher je nagrađen nagradom „Emmy“ za najboljeg glumca i nominiran je za „Zlatni globus“ za glavnu ulogu u miniseriji „Lopov“. No vrhunsko utjelovljenje detektiva Franka Pembletona u seriji „Odjel za umorstva“ (1992.-1998.) donijelo je Braugheru uspjeh i nagrade: nagrađen je nagradom „Emmy“ (1998.) i nagradom Udruge televizijskih kritičara (1998. i 1997.) za najboljeg glumca u dramskoj seriji. G. 1996. nominiran je također za „Emmy“ za sporednu ulogu u „Peabodyjem“ nagrađenima „Pilotima iz Tuskegeeja“.

Osim što je uspješan na malim ekranima, imali smo priliku gledati ga u nizu filmskih uloga. Glumio je u „Posejdonu“, u „Parovima“ redatelja Brucea Paltrowa s Gwyneth Paltrow u glavnoj ulozi, nezavisnom filmu „A Better Way to Die“ s Dennisom Quaidom, u kritički hvaljenom filmu „Prava frekvencija“. Njegovi ostali zapaženiji filmovi uključuju „Iskonski strah“ s Richardom Gereom, na kojem je prvi put surađivao s redateljem „Prave frekvencije“ Gregoryjem Hoblitom, zatim „Putovanje života“ Spikea Leeja i „Rat za slavu“, „Oscarom“ nagrađenu priču o prvoj američkoj crnoj vojnoj jedinici u Američkom građanskom ratu. G. 2012. pojavio se u filmu „Baytown Outlaws“.

 

DAISY BETTS
(Grace Shepard)

Daisy Betts je odigrala niz glavnih uloga u serijama i filmovima u Americi i izvan nje. U Americi je najpoznatija po ulozi Janet u seriji „Grad duhova“ Christophera McQuarryja. G. 2011. imala je glavnu ulogu u pilot-epizodi serije „Georgetown“ te je glumila u tri epizode serije „Đavolja odvjetnica“ s Kathy Bates. Ostale televizijske uloge ostvarila je u Australiji. Među njima su glavne uloge: Pete u seriji „Out of the Blue“, Sally Blake u prvoj, drugoj i petoj sezoni „Pomorske ophodnje“, Jenny Constable u „All Saints“ i Amber u TV filmu „Small Claims 3“. Igrala je glavnu ulogu (Sam) u australskom trileru „Caught Inside“ koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sydneyju 2010. te je osvojio „Showtime Audience Award“. Također je glumila Natashu u američkom filmu „Okidač“ Masayukija Ochiaija.
 

 

 

DICHEN LACHMAN
(Tani Tumrenjack)

Dichen Lachman rođena je u Nepalu gdje je živjela s roditeljima i širom obitelji do kraja 1989. Tada se preselila u australski Adelaide. G. 2000. pohađala je ljetnu školu na koledžu Parsons jer je sanjala da će postati slikarica. No nakon slobodne godine i putovanja otkrila je glumu. Ona ju je odvela u Sydney, a zatim u Melbourne gdje se pridružila glumačkoj ekipi serije „Susjedi“.
Ubrzo zatim dobila je ulogu u „Kući lutaka“ Jossa Whedona. Također je jednu sezonu glumila vampiricu u američkoj verziji serije „Poput ljudi“ te je radila na nizu američkih emisija. Nedavno je producirala igrani film u kojem glume njezine kolege iz „Kuće lutaka“.

 




 

DANIEL LISSING
(James King)

Lissing je u Australiji imao stalnu ulogu u seriji „Crownies“ te glavnu ulogu u igranom filmu „The Cure“ koji je u Novom Zelandu snimio redatelj David Gould. Glumio je i u filmu „John Doe“ i nizu serija uključujući „Cops L. A. C.“, „Out of the Blue“, „Puna kuća Raftera“ i „Home and Away“.
Lissing je popularan pjevač i tekstopisac te puni klubove širom Sydneyja. Važno je spomenuti i da je nastupao za australske snage u Istočnom Timoru (Pacifički otoci) te je australsko ministarstvo obrane službeno odalo priznanje njegovim mirovnim naporima.
Časopis „Inside Film“ u dvobroju u lipnju 2012. proglasio je Lissinga jednim od australskih talenata u usponu, a australski časopis „TV Week“ uvrstio ga je među najseksi muškarce s australske televizije.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju