Jedan od najvećih holivudskih štemera večeras je ponovo u akciji, a da li će mu i ovaj put uspjeti borba za pravdu, pogledajte samo na našem programu!

Kada se prošle godine u kinima pojavio akcijski spektakl „Plaćenici“, najveće holiluvudske muškarčine su se pojavile u njemu. Bili su tu gotovo svi glumci u čijim smo akcijskim ostvarenjima godinama uživali, poput Slya Stallonea, koji nakon četvrtog nastavka Ramba očito nastavlja sa štemerskim forama, te Brucea Willisa, koji je o ovom akcijskom filmu izvrsno odigrao čovjeka iz sjene. U filmu su uloge još ostvarili i Dolph Lundgren, Jet Li i Jason Statham, a iz glumačke mirovine, pa makar i za jednominutni nastup, pojavio se i Arnold Schwarzenegger. Ipak, i publika i kritika su vidjeli da filmu fali jedno ime, čovjek koji je snimio naslove poput „Kickboxera“, „Lavljeg srca“ i „Univerzalnog vojnika“ nije bio pozvan. Zašto je to tako, spekuliralo se prilično često, no pravi razlog i dan danas se ne zna, iako se priča kako je navodno ulogu odbio. Ako još niste shvatili o kome je riječ, vrijeme je da vam damo jedan hint na način da vam kažemo kako je riječ o najpoznatijem Belgijancu u Hollywoodu. E, sad smo već sigurni da znate kako je riječ o još jednom akcijskom majstoru, Jean – Claudeu Van Dammeu.

>>> Zapovjedna odgovornost, subota 20:05

Ovaj glumac, koji je jedan od heroja svakog djetinjstva, na svijet je došao prije pedeset godina u glavnom gradu Belgije, Bruxellesu. Od rane mladosti se bavio sportom, posebno bodybuildingom u kojem je osvojio i naslov prvaka Belgije, te borilačkim vještinama, koje su mu kasnije itekako pomogle u stjecanju holivudske slave. Realno gledajući, teško je da bi bez tog umijeća ostavio bilo kakav značajniji trag u svijetu filma. No, kako je obično svaki početak težak, takav je bio i njegov. Emigriravši u Ameriku početkom osamdesetih godina, dugi niz godina je dobivao male i ne previše značajne uloge koje ga nisu mogle promovirati u akcijsku zvijezdu. Tako je bilo sve do 1988., kada je dobio ulogu u „Bloodsportu“, utjelovivši stvarni lik Franka Duxa, borca po čijoj je priči film i napravljen. Nakon tog filma napokon stiže toliko željena slava, koju potvrđuje u još jednom filmu slične tematike, „Kickboxeru“. Sa te dvije uloge, Van Damme je uspio ući u „zlatnu ligu holivudskih štemera“. Devedesete godine su donijele i neke nove uspjehe, od kojih posebno valja istaknuti „Univerzalnog vojnika“ u kojem mu se pridružio i Dolph Lundgren. Ujedno, od svih filmova koje je snimio upravo je s njim postigao najveće uspjehe na kino blagajnama diljem svijeta. Početak devedestih možemo nazvati njegovim najboljim dobom, s obzirom da je snimio još par hitova, poput „Vremenskog policajca“ i „Teške mete“. Ipak, dolaskom nekih novih klinaca, koji su ga zamijenili u filmovima slične tematike, interes za njim je počeo lagano opadati. No, tko zna, možda će mu potencijalna uloga u „Plaćenicima 2“ o kojoj se ozbiljno šuška u kuloarima povrati staru slavu.


 
Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju