Oskarovca Foxxa večeras gledajte u filmu „Mamac“. Prije no što film počne upoznajte sjajnog Jamiea i saznajte više o njegovoj glumačkoj karijeri!

Jamie Foxx, pravim imenom Eric Bishop jedan od najboljih glumaca današnjice, na svijet je došao u prosincu 1967., u državi Texas. Ne bismo mogli reći da mu je život počeo bajkovito, s obzirom da su se njegova majka i otac ubrzo razveli, te je Jamie sa samo sedam mjeseci ostavljen na brigu baki i djedu. Već sa tri godine, na bakin nagovor, počeo je vježbati sviranje klavira. Također, pjevao je i u lokalnom crkvenom zboru. Tijekom srednje škole trenirao je košarku i američki nogomet, tako da slobodno možemo zaključiti kako je bio talentiran za mnoge stvari.

Glumom se počeo baviti sredinom osamdesetih klubova, nastupajući kao komičar u raznim stand – up klubovima. Na velikom platnu je debitirao 1992., dobivši manju ulogu komediji „Igračke“. Četiri godine poslije snima još dvije uspješne komedije, „Velika bijela nada“ i „Istina o mačkama i psima“. Očito mu je ta '96 godina bila poprilično uspješna, s obzirom da je dobio priliku voditi i svoj vlastiti show pod nazivom „The Jamie Foxx Show“. Iako show i nije bi pretjerano gledan, dodatno ga je pogurao u karijeri, tako da je uskoro počeo dobivati i uloge u ozbiljnijim filmovima. Prvu takvu ulogu dao mu je legendarni Oliver Stone u hitu „Samo igra“, a nakon toga snimio je naslove „Ali“ i „Mamac“ kojeg večeras možete gledati na našem programu.

Ljeto gospodnje 2004., može se smatrati najboljom godinom njegove karijere. Naime, tada snima dva sjajna filma u kojima bilježi dvije najbolje uloge u karijeri. U „Collateralu“ glumi taksista čije uloge silom zatraži Tom Cruise, koji igra plaćenog ubojicu te ga je taksist prisiljen voziti na lokacije koje zatraži, kako bi pronašao i ubio svoje žrtve. Druga uloga je bila još bolja, te je za nju Foxx osvojio zlatni kipić za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu „Ray“. U njemu je maestralno utjelovio velikog Ray Charlesa, dobivši izvrsne kritike sa svih strana. Od tad je snimio još par solidnih filmova kao što su „Poroci Miamija“, „Kraljevina“, "Građanin opasnih namjera" i "Odbjegli Django", ali uvjerljivu ulogu poput one u „Rayu“ više nije imao.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju