Ova Australka je jedna od najcjenjenijih glumica današnjice, a vi provjerite zašto u hitu "Nestale", koji je večeras na našem programu!

Cate Blanchett, australska je glumica i kazališna redateljica rođena 1969. godine u Melbourneu. Odrasla je u braku majke Australke, ućiteljice i agentice nekretninama i oca mornaričkog časnika koji je došao u Australiju oženivši se za Cateinu majku. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, a potom je neko vrijeme studirala ekonomiju i likovnu umjetnost. Prvo glumačko iskustvo stekla je kao devetnaestogodišnjakinja, na proputovanju Egiptom. Naime, spletom okolnosti tu je završila kao statist u jednom filmu. Po povratku u domovinu preselila se u Sydney, te je sa 23 godine diplomirala na Državnom institutu dramskih umjetnosti.

Blanchett je glumačku karijeru započela u kazalištu, a prvu značajniju ulogu ostvarila je '93, pojavivši se u predstavi „Oleanna“, gdje je glumila uz bok budućem oskarovcu Geoffreyu Rushu. Za taj nastup osvojila je nagradu kazališnih kritičara kao najperspektivnija kazališna glumica. Filmski debi je imala sljedeće godine nastupivši u tv filmu „Police Rescue“. Sve te godine i dalje nastavlja nizati kazališne uloge.

Prvu međunarodnu filmsku ulogu ostvarila je '97 u filmu redatelja Brucea Beresforda „Cesta za raj“. Taj je naslov dobro prošao, a ujedno je pomogao i Cate u daljnjoj karijeri. Krajem devedesetih dobiva prvu značajniju i veću ulogu van Australije. U filmu „Elizabeta“ utjelovljuje istoimenu britansku kraljicu i zaslužuje nominaciju za Oscar kao najbolja glumica. Novi milenij donosi joj i nove uspjehe, tako da niže ulogu za ulogom u velikim filmskim hitovima, poput trilogije „Gospodar prstenova“ gdje je utjelovila vilenjačku kraljicu Galadriel. Snima i Babel s Brad Pittom, a Oscara osvaja za njabolju sporednu ulogu, odigravši holivudsku divu Katherine Hepburn u Scorsesejevom „Avijatičaru“.

Zadnjih par godina nanizala je još par hitova, kao što su „Zlatne godine kraljice Elizabete“, „Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje“ i „Neobični slučaj Benjamina Buttona“, gdje je ponovo glumila s Pittom.

U svakom slučaju, u filmovima s Cate Blanchett možete uživati i na OYO.hr, gdje vam preporučujemo naslov „Nema me“, u kojem je Cate portertirala Boba Dylana (jedna od 6 glumaca koji su ga portretirali!) i kultni film Petera Jacksona „Gospodar Prstenova: Prstenova družina“.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju