Ples sa zvijezdama

Domaća produkcija

Larisa Lipovac Navojec

Žiri

Larisa je rođena u Rijeci. Duži niz godina bila je prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici. Ušla je u hrvatsku enciklopediju sporta kao prva ritmičarka koja je predstavljala Hrvatsku na Svjetskom i Europskom prvenstvu.

Završila je školu za ritmiku i ples Ane Maletić - Zagreb. Larisa je 1995.maturirala i stekla struku kulturno-umjetničkog plesača suvremenog plesa. 1999. diplomirala na AAADC u New Yorku (Independend Study Program + Certificate Program). Bila je članica Studija za suvremeni ples i Zagrebačkog plesnog ansambla. 2000. osniva umjetničku organizaciju Plesni Centar TALA i festival Platforma HR, unutar kojih danas djeluje kao direktorica, izvođačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i producentica. 2000. postaje članica UPUH i stječe status slobodne umjetnice u HZSU. Larisa je 2018. magistrirala izvedbene umjetnosti na MA Solo/Dance/Authorship SODA, UDK/HZT Berlin (sc.mag. of performing Arts). Dio je autorskog i organizacijskog tima međunarodnog TASK projekta i GO OUT AND DANCE projekta kojim se obilježava Svjetski Dana Plesa. 2009. - 2010. bila je asistent za scenski pokret na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. radi na odsjeku glume (2 MA godina)  kao nastavnica – vanjska suradnica sa redateljem Krešimirom Dolenčićem. Larisa je sudjelovala u stvaranju 150-ak predstava različitih žanrova (dječje, plesne, dramske, mjuzikli, opere), od kojih je 18 autorskih (Baloni, Aquaplan, Muškarci u suknjama, a žene-isto!?, Lift, Mliječni put, Supersomething, Čekaona, Tri skockana praščića, Tijela za Milanu, Displaced, E.L.E.N, A Solo Together, Svijet igara, Unfinished bussines, Kronografija dualizma, Polygon, re:konstrukcija, 5 sola 5 tijela). Članica je - UPUH, ITI, HZSU, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Sudjeluje u različitim nacionalnim, regionalni i europskim projektima - NDA CRO, NDA, GENERATOR, LLB EU, KLIKER! mreža. 

Larisa je i dobitnica brojnih nagrada (Nagrada za najbolju ulogu u predstavi "Ja sam ja" na međunarodnom Festivalu “Zlatna paličica” u Ljubljani; Nagrada za interpretaciju i animaciju na festivalu Poletni lutkovni pristani Maribor (Slovenija) u predstavi "Ja sam ja"; Nagrada za najbolju koreografiju za predstavu "Padobranci ili o umjetnosti padanja", 9. Susret prof. kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ; Nagrada hrvatskog glumišta 2006 g. u kategoriji najbolje plesačice suvremenog plesa;  2011 g. strukovna nagrada UPUH za organizaciju projekta Platforma HR; Nagrada strukovnih organizacija suvremenog plesa RH za sezonu 2018/2019. za najbolju pojedinačnu izvedbu u autorskoj predstavi “A solo together”; priznanje strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske  UPUH i PULS za izuzetan umjetnički doprinos 2000-2020 Plesnom Centru TALA. 

Kao redateljica, koreografkinja i izvođačica sudjelovala je na velikom broju komercijalnih projekata (televizijske emisije, koncerti, eventi, videospotovi, festivali, reklame, otvaranja i obilježavanja svih važnijih evenata u RH - otvaranje Sveazijskih igara na pijesku u Omanu, otvaranje ESI na Mladosti, otvaranje zračne luke Franjo Tuđman, Svjetsko rukometno prvenstvo…)

Kao izvođač Larisa je surađivala s brojnim koreografima (Mare Sesardić, Rajko Pavlić, Ksenija Zec, Marjana Krajač, Keren Levi, DV8, Vincente Silva, Fred Benjamin, Cosmin Manoulescu, Giuseppe Chico, Jasna Vinovrški Layes, Anton Lachy, Ivančica Horvat…,a kao koreograf sa brojnom redateljima (Ivica Šimić, Lary Zappia, Haris Pašović, Ivan Leo Lemo, Robert Raponja, Igor Mešin, Krešimir Dolenčić, Nina Kleflin, Borut Šeparović, Mario Kovač, Arija Rizvić...) i kazalištima (ZKM, Mala scena, Komedija, Kerempuh, Virovitica, ITD, HNK Zagreb, HNK Osijek, ZKL, Trešnja, Žar Ptica, I.Zajec Rijeka, Šibensko kazalište, HNK Split...).

Danas producira, organizira i inicira mnoge plesne projekte i kontinuirano sudjeluje u svim aktivnostima hrvatske nezavisne plesne scene. Djeluje kao plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i redateljica, te osmišljava kreativne koncepte za različite suradnike, organizacije i projekte. Pokrenula je i vodi novi rezidencijalno izvedbeni prostor – Prostor za ples, umjetnost i zabavu TALA PLE(J)S.

Zanimljivosti

X