Dnevnik Nove TV

Informativni program

Ivan Čačić

Voditelj vremenske prognoze

Mr. sc. Ivan Čačić, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih meteorologa u Hrvatskoj, ali i svijetu, s dugogodišnjim televizijskim iskustvom, lice je prognoze Nove TV od rujna 2021.

Diplomirao je iz područja meteorologije s geofizikom na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao iz područja prirodnih znanosti. Gotovo 40 godina radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, od čega je zadnjih 12 godina proveo na poziciji ravnatelja. 25 godina proveo je kao izvjestitelj prognoze na HRT-u.

Stalni je predstavnik Republike Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), te predstavnik Vlade Republike Hrvatske u brojnim međuvladinim i međunarodnim organizacijama i asocijacijama. U svojstvu ravnatelja bio je i član Stožera za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske. 

Član je domaćih i međunarodnih organizacija, u kojima preuzima vodeće funkcije. Tako je dio Hrvatskog meteorološkog društva, čiji je bio i predsjednik u razdoblju od 1998. do 2001., a od 2009. predsjednik je jednog od najvažnijih konstitucijskih tijela WMO-a, koje zastupa 50 nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi Europe, Kavkaza i Bliskog istoka. U dva je mandata bio predsjednik Odbora za politiku Europske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), a 2014. je izabran za potpredsjednika Vijeća EUMETSAT-a. Od 2001. godine član je Ekspertne grupe WMO-a za komunikaciju u medijima.

Organizator je i inicijator brojnih međunarodnih i međuvladinih stručnih skupova, autor je niza stručnih i znanstvenih radova i naputaka, koji su objavljeni u domaćim i stranim časopisima te je nositelj brojnih priznanja i nagrada za svoj rad.

„Svakom je neosporna, gotovo i banalna činjenica da živimo na površini Zemlje. No, manje je razvidno da živimo na dnu oceana koji se zove atmosfera i upravo tu su zbivanja koja zovemo vrijeme, najburnija i najneizvjesnija. U izradi njihove prognoze u svakom je času uključeno oko 10 milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji primjenom vrhunske znanosti i tehnologije prikupljaju, obrađuju i prosljeđuju podatke. Tako je svaka prognoza koju predstavlja jedan TV izvjestitelj konačni rezultat usklađenog rada cijelog tima prognostičara i na njemu je velika odgovornost jer se nalazi na vrhu piramide svega što je tu složenu informaciju stvorilo. Iako je riječ o kompleksnom procesu, krajnja informacija mora biti pitka, razumljiva i upotrebljiva za njezine korisnike.“


X