Film naglašava važnost tolerancije u današnjem društvu

Radnja filma "Zaslijepljen svjetlima" temelji se na knjizi novinara Sarfraza Manzora "Pozdravi iz Bury Parka: Rasa, religija i rock 'n' roll". Donosi priču o britansko-pakistanskom tinejdžeru po imenu Javed (Viveik Kalra) koji odrasta u Lutonu u Engleskoj 1980-ih godina. Javed je veliki fan Brucea Springsteena, a film prikazuje kako Springsteenova glazba pomaže Javedu pronaći svoj glas i ostvariti svoje snove.

Film predstavlja vrlo osobni projekt za redateljicu Gurinder Chadha. Ona je odrasla u istom gradu kao Javed, a film odražava njezina vlastita iskustva kao britansko-azijske žene koja je odrasla u Engleskoj 1980-ih godina. Chadha je rekla da film govori o pronalaženju svoga glasa i slijeđenju svojih snova te prikazuje koliku moć ima glazba pri ujedinjavanju ljudi različitog podrijetla.

Javed je prvotno privučen Springsteenovom glazbom jer vidi paralele između Springsteenova radničkog podrijetla u New Jerseyu i vlastitog iskustva kao sina pakistanskih imigranata u Engleskoj. Međutim, kako Javed dijeli svoju ljubav prema Springsteenovoj glazbi sa svojim prijateljima i obitelji, otkriva da su teme Springsteenove glazbe univerzalne i mogu rezonirati s bilo kime tko se ikada osjećao zarobljeno ili neispunjeno.

Ono što je također posebno naglašeno u filmu jesu izazovi s kojima se suočavaju imigranti i manjine u Britaniji tijekom 1980-ih godina. Javedova obitelj i prijatelji svakodnevno se susreću s rasizmom i diskriminacijom te je samim time film i snažan podsjetnik na važnost tolerancije u društvu.

 

Film "Zaslijepljen svjetlima" ne propustite pogledati u petak u večernjem terminu na Novoj TV! Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju