38 nekretnina stečeno je na nezakonit način

 

Miro Ćalušić za života je prijetio, strašio, lihvario i kamatario ljude koji su u očaju, ne znajući s kime imaju posla, od njega uzeli kredite. Uoči presude za nedjela pobjegao je iz Hrvatske, ali oštećeni tvrde da je izigrao pravosuđe jer je obdukcija tijela, za koje se vjerovalo da je njegovo, pokazala da to nije on. 

Ovo su dosad javnosti nepoznati i neobjavljeni telefonski razgovori Mire Ćalušića sa svojim oštećenicima.

"Ti se sa mnom igraš koji nisam kamatar, nego sam znam ljude u svim strukturama koji mi javljaju što se događa. Samo to imam, nikakvo zlo ti ne želim", govorio je. "Kako ne bih saznao, gospođo, ja imam sve odvjetnike u gradu Zagrebu i sve suce znam", također je izašlo iz njegovih usta.

Hvalio se vezama, prijetio, strašio ljude, lihvario, kamatario, oduzimao nekretnine...

"Ja sam ti već dobio informaciju prije nego što ti je poziv kući došao, a poziv će ti biti sad uručen, znaš. Iz same Heinzelove, organizirani." "Ja se ničeg ne bojim, ja sam dao svoj novac, sve napravio po zakonu." A da je sve po zakonu radio - nije. Nepravomoćno je osuđen zbog lihvarenja i kamatarenja.

"Po presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Miro Čalušić osuđen je na 6 i pol godina zatvora i dosuđeno je da je čineći različita kaznena djela ostvario imovinsku korist od 28 milijuna kuna. To je vrijednost naših nekretnina preračunata u novce", objašnjava Ivica Kevo. Ali uoči same presude bježi iz Hrvatske u BiH. Prema Kevi, tamo i umire u ožujku 2017., po službenim dokumentima. I to nakon što mu je pozlilo poslije prometne nesreće. No oštećenici su skeptični. Naručili su i izvansudsko vještačenje koje im je potvrdilo da tijelo s obdukcije nije njegovo, a kasnije su se pojavile i navodne fotografije s ljetovanja. Sve, sumnjaju, kako bi izigrao pravosuđe. Otac Frano postaje nasljednik sve njegove imovine.

"On je nastavio u stvarnosti raditi još gore stvari nego što ih je njegov sin radio", govori Nediljko Banić.

I ovdje se otvara sasvim novo poglavlje u odnosu obitelji Ćalušić i oštećenika. A prvo je otvoreno upravo u Provjerenom, još 2012. godine.

"Ostao sam bez kuće na moru u vrijednosti većoj od 300 tisuća eura", "Ostao sam bez 28 hiljada eura kešovine i 80 hiljada eura stana", "Dala specijalnu punomoć i ostala bez stana od 100 tisuća eura", moglo se čuti u Provjerenom iz studenog 2012.

U potrebi za novcem, kreditno nesposobni, ljudi su nasjeli na brzu i jednostavnu ponudu kredita. Uzeli su ih od Mire Ćalušića, ne znajući u tom trenutku tko je on. Potpisali su ugovore, ovjerili ih, a onda ostali bez krova nad glavom. On se predstavljao kao dobročinitelj, oprezan s vlastitim novcem.

"Nisam htio oročiti sav novac na jednom mjestu pa da banka propadne. Htio sam pomoći ljudima, što bi se meni vratilo u mom poslu koji radim, to mi je osnovni posao – mjenjačnica. … Nisu mogli vratiti novac, polakomili su se s tim savjetima da će moć oboriti legalno napravljene ugovore", govorio je tada.

Uspostavilo se međutim, da se u tom trenutku on ili netko od članova njegove obitelji, uknjižio na više od 30 nekretnina.

"Nisam nikome ništa oteo, te nekretnine koje su prešle u moje vlasništvo zabilježene su, one su pod plombama, ja ne mogu njima raspolagati niti sam želio njima raspolagati. Želim samo da mi se moj novac vrati", govorio je.

No da to nije bilo baš tako, ukazuje nadolazeći slijed događaja. U sve se uključuju DORH i policija, a Miro Ćalušić sa suradnicima završava u pritvoru.

"Zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela lihvarskog ugovora, prijetnje, prijevare, krivotvorenja isprava, ovjeravanja neistinitog sadržaja, teške krađe i krivotvorenja novca", u siječnju 2013. objasnio je Željko Dolački.

Upravo je šef krim policije Željko Dolački kasnije osuđen, a njega je između ostalog Frano Ćalušić optužio za krađu novca. Četiri godine kasnije, priča koju je Provjereno razotkrilo, dobila je sudsku presudu. Ćalušić i suradnik su osuđeni.

"Ovo je samo prvostupanjska presuda, čekamo pravomoćnu presudu koja, nadam se, neće potrajati još ovoliko godina do pravomoćne presude", izrazio je nadu 13. srpnja 2017. Tomislav Stracenski iz grupe oštećenika Mire Ćalušića.

 

 

 

Emisiju "Provjereno" pratite četvrtkom u večernjem terminu na Novoj TV! Propuštenu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr!
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju