Film naglašava važnost tolerancije u današnjem društvu

 Film „Zaslijepljen svjetlima“ se temelji na knjizi novinara Sarfraza Manzora „Pozdravi iz Bury Parka: Rasa, religija i rock n' roll". Donosi priču o britansko-pakistanskom tinejdžeru po imenu Javed koji odrasta u Lutonu, Engleskoj, 1980-ih godina. Javed je veliki fan Brucea Springsteena, a film prikazuje kako Springsteenova glazba pomaže Javedu pronaći svoj glas i ostvariti svoje snove.


Film „Zaslijepljen svjetlima“ predstavlja vrlo osobni projekt za redateljicu Gurinder Chadhu. Chadha je odrasla u istom gradu kao Javed, a film odražava njezina vlastita iskustva kao britansko-azijske žene koja je odrasla u Engleskoj 1980-ih godina. Chadha je rekla da film govori o pronalaženju svoga glasa i slijeđenju svojih snova.
Film prikazuje koliku moć ima glazba pri ujedinjavanju ljudi različitog podrijetla. Javed je prvotno privučen Springsteenovom glazbom jer vidi paralele između Springsteenova radničkog podrijetla u New Jerseyu i vlastitog iskustva kao sina pakistanskih imigranata u Engleskoj. Međutim, kako Javed dijeli svoju ljubav prema Springsteenovoj glazbi sa svojim prijateljima i obitelji, otkriva da su teme Springsteenove glazbe univerzalne i mogu rezonirati s bilo kime tko se ikada osjećao zarobljeno ili neispunjeno.


„Zaslijepljen svjetlima" također naglašava izazove s kojima se suočavaju imigranti i manjine u Britaniji tijekom 1980-ih godina. Javedova obitelj i prijatelji svakodnevno se susreću s rasizmom i diskriminacijom te samim time film predstavlja snažan podsjetnik na važnost tolerancije u društvu.

 

Film "Zaslijepljen svjetlima" ne propustite pogledati u srijedu u večernjem terminu na Novoj TV! Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju