Stanovnici Velike Mlinske kod Garešnice imali su sreće jer požar je nakon 48 sati, uspjelo ugasiti više od 60 vatrogasaca.

Je li na smetlištu, na kojem se treba nalaziti samo komunalni otpad, bilo i medicinskog ili nekog drugog kemijskog i opasnog otpada? Građani se upravo toga pribojavaju jer, kažu, kamioni s registarskim oznakama iz cijele zemlje voze pod okriljem noći. Mještani su ljutiti i govore da je u samo jednoj ulici u selu 10 preminulih od karcinoma.

Prvi poziv vatrogascima stigao je rano ujutro kada je gorjelo u podnožju smetlišta. Iako je bila rutinska intervencija, bio je to tek početak. Poslijepodne je izbio novi požar, 70 metara dalje od mjesta gdje je požar tog jutra izbio. Tek je onda u mjestu Velika Mlinska zazvonila uzbuna jer požar zahvatio praktički čitavo odlagalište. Dogodilo se ono od čega su mještani strahovali. Dijelile su ih minute od prave ekološke katastrofe, a sve se to događaju u neposrednoj blizini njihov kuća, gotovo nas kućnom pragu.

Vatrogasci su bili bez vode jer na smetlištu ne postoje hidranti niti bazeni, tako da je voda dopremana cisternama. Dok su čekali vodu, vatra se nezaustavljivo širila, kao i panika među mještanima. Gotovo 48 sati vatrogasci su proveli na smetlištu. Mnogi su ovaj požar usporedili s onim na zagrebačkom Ciosu. Ovaj je kraj bio na rubu ekološke katastrofe. Faktor sreće odigrao je veliku ulogu. Izgorjelo je više od polovice odlagališta.

Ovog puta, ozbiljnijih posljedica nije bilo, ali mještani se pitaju što je s onim neizravnim jer na smrad s odlagališta žale se godinama, a sada su bili izravno izloženi velikim količinama dima.

U Veliku Mlinsku na poziv mještana ekipa emisije Provjereno stigla je jutro poslije požara. Vatrogasci su do jutra svoj dio posla obavili. Ekipa Provjerenog pokušala je dobiti nekoga od nadležnih da obiđu smetlište, ali neuspješno.

Mještani kažu da je u mjestu 10 ljudi umrlo od karcinoma, a troje ih se bori s tom opakom bolesti.
Mirko Kolar jedan je od njih. Iako je svjestan da je bolest teško dovesti u izravnu vezu sa zrakom koji udišu, smatra da nije nemoguće.

Mali Pašijan i Velika Mlinska dva su mjesta od po nekoliko stotina stanovnika u neposrednoj blizini odlagališta. Svi s kojima je ekipa Provjerenog razgovarala kupuju vodu za piće jer vodovoda ionako nemaju.

Sve dosadašnje analize, pokazale su da zagađenja nema, barem zasad, ali zbog smrada koji se širi, mještani sumnjaju da je riječ samo o komunalnom otpadu. Da se smeće neko vrijeme nije zatrpavalo, potkrepljuju i snimke iz zraka, kao i ono što je ekipa Provjerenog zatekla unutar samog deponija. Radovi na sanaciji u punom su jeku. Kamioni i bageri prekrivali su opožareni dio smeća. Načelnik općine Ivan Marković kaže da problem odlagališta ne postoji. ''Ja razumijem zabrinutost mojih građana i mještana Velike Mlinske, što je opravdano. Komunalno odlagalište nalazi se u samoj blizini tog naselja i oko toga smrada i tome slično mogu se složit ili ne složit. To je s vremena na vrijeme'', kaže načelnik.

Šef Komunalca uvjeren je da je požar podmetnut. Na to, kaže, upućuju preliminirani rezultati očevida koji je pokazao da je vatra u dva navrata buknula na dva različita i udaljena mjesta. No kako je moguće da se unutar odlagališta, koje slovi kao najmodernije u Hrvatskoj, ulazi samo tako? Vrlo lako, uvjerila se i ekipa Provjerenog. Ograde su pune rupa jer zaštitar je ovdje samo od 7 do 15 sati, za vrijeme radnog vremena, a prve sumnje uvijek padaju na lokalne Rome.

No što se još događa izvan radnog vremena? Samo krađa sirovine ili nešto više? Mještani kamione viđaju i čuju usred noći. ''Odgovorno tvrdim da se kamioni ne voze pod okriljem noći niti su to bilo kakvi blindirani kamioni, ni opasan otpad osim miješanog, komunalnog. Ni jedan kamion nije ovdje istovaren tijekom noći'', tvrdi direktor Komunalca.

Zašto u Mlinsku stiže smeće iz svih krajeva Hrvatske? Još jedno je to pitanje koje muči mještani. ''Mi smo jednan od rijetkih deponija u Hrvatskoj koji ima sve potrebite dozvole, uvjete po kojima možemo zaprimiti otpad. Mi nećemo sad ići u neke nebulozne količine. Imali smo prostora, potpisali smo ugovore, vodimo brigu o deponiju, računa da je to sve kontrolom'', objašnjava direktor. Sve pod kontrolom, a bez video nadzora, kojeg ima većina odlagališta u Hrvatskoj.

Za mještane je jedino rješenje, a zanadležne najgore rješenje, da se deponij zatvori jer time bi se, kažu, izgubilo 70 radnih mjesta, koliko ih Komunalac trenutno i zapošljava. No, nešto se po ovom pitanju mora napraviti. Katastrofa je srećom izbjegnuta, ali neki, a posebice mlađi iz ovog kraja, sreću ne žele izazivati, pa su odlučili reći zbogom rodnom mjestu.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju