2014. godine kada je u sklopu afere Agram uhićen Milan Bandić, USKOK je tvrdio da je on uz jedan stan koji je naveo u imovinskoj kartici stvarni vlasnik još četiriju luksuznih stanova diljem Zagreba.

 

Stanove su kupovali njegov kum iz Gruda i njegova supruga, i to tako da su s novootvorenih računa dizali gotovinu i uplaćivali novac tvrtkama koje su izgradile stanove. No rascjepkano na manje iznose kako bi prikrili stvarno porijeklo novca. Cijela je priča zbog ažurnosti Županijskog suda pala u vodu. Ana Malbaša provjerila je može li i ona kupiti stanove onako kako su to činili supružnici Brzica. Pošlo joj je za rukom, ali sve dok se nije predstavila. Investitoru se tada očito zamračilo jer sve što je dalje izgovarao samo je potvrđivalo da u pitanju nisu čista posla.

Na pitanje novinarke jesu li to njegovi stanovi te jesu li to bili pokloni za radove određenih tvrtki, Milan Bandić je samo odgovorio: "Molim vas..." te sjeo u svoj automobil.

Od stanova je moguće pronaći 95 kvadrata na zagrebačkim Krugama, 78 na Jarunu i 93 na Gračanima, a ukupna im je vrijednost tri milijuna i 400 tisuća kuna. Taj su iznos iskeširali supružnici Mate i Silvana Brzica iz Hercegovine 2011. godine, koji su inače djelatnik općine i bankarska službenica.

Iako bi neki rekli da je to njihova privatna stvar, Rješenje Vrhovnog suda dokazuje suprotno. U Rješenju piše: "Do sada prikupljeni rezultati posebnih dokaznih radnji upućuju na žalitelja (Milana Bandića) kao osobu koja koristi i raspolaže stanovima." Rješenje je to suda iz 2015. godine.

Sva ta imovina blokirana je u aferi Agram, a sam Bandić tvrdio je da nema veze s tim stanovima. "Ja nemam nikakve nekretnine osim onoga što je prijavljeno u mojoj kartici", tvrdio je Bandić 23. listopada ove godine. I zaista, stanovi nisu njegovi. Barem ne na papiru.

Županijski i vrhovni sud tvrde da je koristio sporne stanove. Novinarka Nove TV provjerila je tko sada živi na lokacijama tih stanova. Većina susjeda slaže se u jednom: osobno ga nisu vidjeli, ali znaju da ima stan u blizini.

USKOK detaljno razradio način na koji je obitelj Brzica iz Gruda kupila stanove

Mate Brzica od tvrtke Geoprojekt kupio je dva stana - na adresi Kruge 5 za oko 1.350.000 kuna te na adresi Horvaćanska 75/A za gotovo 920.000 kuna. Kupio ih je gotovinom, a ona mu je uplaćivana na račune otvorene u Hrvatskoj. Međutim, nije poznato od kojih su izvora ti prihodi dolazili. Brzica je nakon toga novac uplaćivao na račun Geoprojekta - u više transakcija po 90.000 kuna. Na taj je način prikrio stvarno podrijetlo novca.

Supruga Mate Brzice, Silvana Brzica, kupila je od tvrtke Paron jedan troipolsobni stan na adresi Gračanska cesta 145F za oko 1.100.000 kuna. Na koji je način to platila, nije se moglo utvrditi. Međutim, detektirano je oko milijun i 400 tisuća kuna uplata nepoznatog podrijetla koji su odstupali od njezinih primanja.

I sudu i USKOK-u posebno je bila sumnjiva činjenica da se ni Mate ni Silvana Brzica godinama nisu upisivali kao vlasnici nekretnina. Bila je i to indicija da nisu stvarni vlasnici. Novinarka s Nove TV BH tražila je Matu Brzicu u općini Grude gdje radi, no on je odbio išta komentirati.

Otišli smo i u tvrtku Geoprojekt, koja je gradila zgrade u kojima je Bandićev prijatelj kupio dva stana. Ana Malbaša pokušala je kupiti od njih jedan stan na isti način. Riječ je o novogradnji, stanu s dvije sobe, a cijena mu je 1.800.000 kuna.

Iz razgovora je bilo moguće jasno zaključiti da je kupnja stana na "rate" normalna stvar u toj tvrtki. Na taj se način, kako kažu, izbjegava eksponiranje u banci. Kaže da se prvo plaća 20 posto predujma, oko 360.000 kuna, a poslije ostatak. No tu ne staje muljaža. Ugovor se može napraviti sukladno našim zahtjevima. Dakle, ako stranka ne želi da u ugovoru piše da je uplaćivala stan u više navrata, ugovor se može izmijeniti i napisati kako ona to zahtijeva.

Tvrtke Geoprojekt i Paron zgrade su izgradile na nekada gradskom zemljištu. Prije toga su na sporan način sumnjivim zamjenama došli do gradskog zemljišta. Za to je zeleno svjetlo trebalo dati Gradsko poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem.

Gradonačelnik iskoristio svoju poziciju, a vlasniku Geoprojekta je to "Pa šta?"

"Ja sam s Milanom Bandićem bio možda 2003., '04., '05. kad smo došli u situaciju da ne možemo dobiti ni građevinsku ni lokacijsku dozvolu. Kupili smo zemlju, htjeli smo nešto napraviti. Uspio sam doći do njega da ga zamolim da mi pogura te dozvole", rekao je gospodin Vojnović iz Geoprojekta te nastavio: "Ja sam njega zamolio da mi pokuša urgirati na svoje djelatnike da se riješi predmet Geoprojekta na nekoj lokaciji (misli na Vrbane)."

Poslovima Geoprojekta s gradom i Milanom Bandićem bavio se i USKOK. Češljao je novčane transakcije, ispitivao ih o problemima s vodom u projektu Vrbani III gdje su bili izvođač, provjeravali zamjene zemljišta.
"S tom tvrtkom gradonačelnik i dandanas posluje. Nedavno je u prostoru te tvrtke grad iznajmio prostor za vrtić i školu na tom području Vrbana. S druge strane, imamo tvrtku koja gradi žičaru čija je sestrinska tvrtka izgradila stan u kojem gradonačelnik živi", rekao je Renato Petek, gradski zastupnik koji je ovo pitanje i pokrenuo.

Županijski sud sumnjao je kako su stanovi stečeni zlouporabom položaja i ovlasti, utajom poreza i drugim kaznenim djelima koja su nabrojena u aferi Agram, a zbog koje je zagrebački gradonačelnik završio u Remetincu. Bilo je to 2014. godine. Sada je 2019, a situacija je sljedeća: Najjači dio optužnice vezan za namještanje poslova kralju otpada Petru Pripuzu je odbačen. U slučaju utaje poreza u kampanji gradonačelnik je oslobođen. Trenutačno mu se sudi za namještanje gradskih poslova, a sva mu je imovina odblokirana.

Milan Bandić u svojoj imovinskoj kartici naznačio je tek jedan stan, a koristio je, po tvrdnjama USKOK-a, još ukupno četiri. Jednome je formalni vlasnik njegov brat, a ostala tri prijatelji iz djetinjstva, iz rodnih mu Gruda u Hercegovini. Brzice sada stanove prodaju jer su zahvaljujući sporosti pravosuđa i promjeni zakona oni odblokirani. Zahvaljujući sporosti pravosuđa Milan Bandić i dalje je gradonačelnik. I ključna karika u ovakvoj državi!

Emisiju Provjereno gledajte četvrtkom na Novoj TV, a propuštene epizode gledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju