Još jedna uspješna sezona!

Istraživačka emisija Provjereno, koja slovi kao sinonim borbe za pravdu, zaključila je još jednu uspješnu sezonu. Još tijekom pandemije, kada epidemiološka situacija nije omogućavala uobičajena snimanja, reporteri Provjerenog pridružili su se informativnom programu Nove TV, a Provjereno se emitiralo u vidu specijala donoseći dokumentarce najrespektabilnijih svjetskih televizijskih kuća o stanju u zemljama koje su bile najpogođenije koronavirusom.

U izazovnim vremenima kada se cijeli svijet borio protiv 'nevidiljivog neprijatelja' Provjereno je još jednom dokazalo svoju snagu i težnju za ispunjenjem svoje misije – mijenjanja društva na bolje. Osim dokumentarca o stanju u Wuhanu, Bergamu te onog iz španjolskih bolnica koji su u teškim trenucima doprinijeli razvoju svijesti o samoj bolesti, educirali građane te potaknuli na odgovorno ponašanje, Provjereno je prikazalo i autorski dokumentarac urednice Ivane Paradžiković o spašavanju palčića iz Petrove bolnice za vrijeme potresa u Zagrebu koji je ganuo cijelu naciju. Priča je to o ljudskoj borbi, snazi, požrtvovnosti i nastojanjima da se spasi i zaštiti one najnemoćnije.

Emisija Provjereno u prosjeku je bila najgledaniji format u svom slotu, a bila je 85,4 posto gledanija od prvog konkurenta i 263,7 posto od drugog konkurenta. Uz najgledaniju epizodu 13. sezone, 2. travnja, bilo je u prosjeku oko 705 tisuća gledatelja, a epizoda je ostvarila udio u gledanosti 38,8 posto. Prosječni udio gledanosti 13. sezone iznosio je 34,9 posto.*

Slijedeći svoju misiju, i ovu, 13. sezonu obilježile su velike priče koje su ukazivale na nepravde i nepravilnosti, priče koje su potaknule institucije da rade svoj posao, podizale svijest o problemima s kojima se susrećemo i pokazale da nema nedodirljivih.

Jednu od takvih priča u redakciju je donio reporter Ivan Čorkalo samim startom sezone, a podignula je nezapamćene reakcije javnosti te u konačnici i institucija – iskaz žrtve silovanja slijedom kojeg je bivši saborski zastupnik HDZ-a, poduzetnik i predsjednik AK Siget Damir Škaro pritvoren i optužen za silovanje. Veliku prašinu podigao je i iskaz bivše partnerice načelnika riječke krim policije, Željka Kruneša, u kojima potvrđuje kako ju je zlostavljao. Čorkalo je i donio i veliku priču o prostituciji na Jadranu.

Ovu sezonu obilježilo je i veliko otkriće reporterke Ane Malbaše o kadroviranju u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, sumnjivim posredovanjem direktora istarske podružnice HEP-a svojoj kolegici iz stranke, veliko otkriće kako prijatelji gradonačelnika Bandića kupuju stanove, a tamo gdje je službena istraga stala, Malbaša je nastavila istraživati – nedostupnog hrvatskim vlastima, Jovana Radana, ulovila je kamera Provjerenog.

Prilozi Eme Branice također su rezultirali konkretnim odgovorima institucija – pritvoren je samoprozvani kiropraktičar Ante Pavlović koji je žrtvi nanio teške tjelesne ozljede i držao ga u ropstvu. Provjereno je došlo u posjed ekskluzivne snimke nastale par trenutaka nakon naleta auta na preminulog glumca Aleksandra Bogdanovića. Dok policija u izvještaju navodi da nema očevidaca, snimka je dokazala suprotno.

Zahvaljujući prilozima reportera Mate Barišića o ilegalnom domu za starije osobe, otkriveno je i zatvoreno niz takvih ilegalnih domova. Uspjeh Provjerenog bio je i u privođenju pred kamere načelnika Čeminca, Zlatka Pinjuha, koji je gotovo tri godine odbijao dati izjavu.

Nerijetko su upravo priče Provjerenog mnogima izmamile suze i ujedinile građane u pomoći onima kojima je to bilo uistinu potrebno. Jedan takav je i prilog Maje Medaković o tužnoj sudbini 10-godišnjaka kojeg je mama ostavila u trošnoj kućici s tatom u bakom koji je rasplakao cijelu regiju, kao i o majci kojoj je tragedija uzela supruga, a zbog cerebralne paralize praktički je zatočena u kući i ne može se brinuti za kćer, dok je srce gledatelja rastopila je priča o teti Ljilji kojoj su nakon reportaže u Provjerenom dobri ljudi pomogli da se iz ruševne kuće preseli u novi dom.

Provjereno će i u budućnosti nastaviti donositi nevjerojatne, intrigantne i dosad neispričane priče. Za njih ne postoji riječ nemoguće, a oni su borci za pravdu koji čine svijet boljim mjestom i pomiču granice istraživačkog novinarstva. Da su uspješni u tome, dokazuju rezultati gledanosti, kao i brojne reakcije gledatelja i fanova na društvenim mrežama koji potvrđuju da tu odgovornost itekako sprovode u djela.

Izvor: AGB Nielsen
Razdoblje: 5.9.2019. – 28.5.2020.
Ciljna skupina: 4+

 

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju