Skupocjeni sat na ruci HDZ-ova kandidata za ličkog župana, koji je zaboravio prijaviti, naveo je ekipu emisije Provjereno da pročešlja što se sve nalazi u imovinskim karticama aktualnih dužnosnika.

Zamisao je bila uzeti staru i usporediti je s novom karticom, pa vidjeti što ne štima. Odgovaraju li debele štednje, skupi stanovi i luksuzne jahte njihovim primanjima? Otkud Milanu Bandiću gotovina kojom je kupio tri luksuzna stana? Kako je ministar Kuščević zaboravio da je otplatio kredit od milijun kuna? I koji je to prijatelj koji je Josipu Đakiću posudio novac za kupnju stana? Sve su to pitanja koje je istražilo Provjereno.

Kuće, stanovi, jahte, oranice, krediti, satovi pripadaju povećoj kolekciji koju otkrivaju imovinske kartice dužnosnika. Sve što imaju oni, partneri i malodobna djeca mora na papir jer javnost ima pravo znati što su i kako stekli i je li sve to prijavljeno.

Nakon godina otpora, imovinske kartice danas su javne. Zato je ekipa emisije Provjereno htjela napraviti nešto što se u početku činilo jednostavnim: usporediti imovinu dugogodišnjih političara na početku njihove karijere i danas. No, to se pokazalo vrlo teškim zadatkom. Doznali su da nisu jedini. Institucija koja se time bavi, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, također nailazi na niz problema.

''Recimo nekretnine. Potpuno su nesređene. Dakle, vi imate jednu situaciju u zemljišnim knjigama, imate jednu situaciju na terenu doista. Imate treću situaciju u imovinskoj kartici. Vrlo je teško reći što je tu na kraju istina: ono što piše u zemljišnim knjigama ili kuća koja je sagrađena ili kuća nije sagrađena, pa piše livada. Dakle, teško je utvrditi pravo stanje'', objašnjava Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

S novcem će valjda biti lakše. Brojke ne lažu. No, zato možete lagati o brojkama. Recimo, o iznosu štednje. Povjerenstvo uvid u bankovni račun više nema. Tu mogućnost ukinuo je Ustavni sud jer je institut sukoba interesa, rekli su, pogrešno shvaćen. ''Sukob interesa sam po sebi nije korupcija. Taj sukob uvijek može nastati spletom životnih okolnosti'', kazala je 2012. godine tadašnja predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Pa je spletom životnih okolnosti iznos koji će upisati u karticu prepušten savjesti ili mašti.

''Netko može bubnuti cifru i nikome ništa. Dakle, netko može sakriti recimo da ima nekoliko stotina tisuća kuna ili eura. Međutim, ukoliko kupi auto, stan ili neku drugu vrijedniju pokretninu onda se može postaviti pitanje otkud novac za to, a nema u imovinskoj kartici ušteđevinu'', objašnjava Nataša Novaković.

Bez obzira na prepreke, ekipa emisije Provjereno odabrala je nekoliko političara koji su već godinama u sedlu, pa uzeli njihovu staru i novu imovinsku karticu. Htjeli su još njih provjeriti, ali to nije moguće. Godinu dana od prestanka dužnosti, imovinske kartice postaju nedostupne. Zato su pročešljali samo aktivne dužnosnike.

Jedan od dugovječnijih je zagrebački vlastodržac Milan Bandić. Gradonačelnik Zagreba je 2005. godine prijavio stan, vikendicu i garažu i još jedan stan na ženu. U novoj kartici stan je tu, samo veće kvadrature. Pridodao je i livadu i šumu vrijednosti 300.000 kuna. Kada je prije četiri godine završio u optužnici, Vrhovni sud otkrio je kako ima još tri stana, koji ni danas nisu u kartici jer su uknjiženi na tvrtke koje su poslovale s gradom. No, kupac je bio, ustvrdio je sud, upravo on.

U kartici iz 2013. godine pronađen je i kredit u švicarcima, a 2006. Milan Bandić je uzeo 171.000 franaka na 20 godina. No, u kartici iz 2011. iznos duga je 7000 kuna, što je valjda zabunom upisana rata kredita. Pogledom na najnoviju karticu kredita više nema. Dakle, ili je zaboravio upisati ili je otplatio 10 godina ranije.

Od kreditnog zaborava pati, čini se, ministar uprave Lovro Kuščević. U njegovoj kartici iz 2011. godine stoji kredit od milijun kuna. Pet godina poslije od kredita nema ni traga. ''Ne, ne, to su bila potraživanja koja sam ja imao. Uspio sam naplatiti milijun kuna, a ne vratiti milijun kuna'', kazao je za Dnenvik Nove TV ministar.

Ministar kaže jedno, kartica drugo, pa je ekipa Provjerenog upitala Ministarstvo o čemu se tu radi. Telefonski su poručili da je ministar zaboravio na taj kredit. A otplatio ga je tako brzo, provjerili su novinari Provjerenog, prodajom poslovnog prostora.

Sljedeće odredište Provjerenog bio je Hrvatski sabor. Franjo Lucić već je platio 12.000 kuna kazne jer nije u karticu unio porezni dug državi, a portal Telegram otkrio je da nije prikazao ni ženin porezni dug. Novinaru Provjereno rekao je da on nema porezni dug. Možda je dug od 388.000 kuna plaćen, nNo suprugin nije komentirao.

Zato je za komentar bio raspoložen Arsen Bauk. Njegova je štednja od 2008. godine porasla za više od 600.000 kuna. U svakom slučaju, zastupnik Bauk opravdao je štedljvo bračko podrijetlo. ''Bilo je nešto i kamata. Nisam tako detaljno računao, ali je to dosta manje nego što sam imao kao plaću'', rekao je Bauk.

Imovinsku karticu dužnosnici podnose na početku i kraju mandata i, ako bude promjena, unutar tog razdoblja, a onda još jednom godinu dana nakon isteka dužnosti. Javno je dostupno 4000 kartica i provjeravale su se, ali nedovoljno. Unatoč volji, bilo je to praktički nemoguće. ''Nije bilo sustavno vođeno jer nije bilo resursa niti ljudskih niti je postojao sustav kojim bi se to mogao raditi. Kada vi imate 4000 kartica, a imate sve skupa 17 osoba i imate predmete kojih ima preko 200 u uredu, dakle, apsolutno je nemoguće, pri čemu za pojedinu karticu trebate preko 5 ili 6 sati, ako ne i više'', objasnila je predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

No, tko je sakrivao, sakrivao je. Krajem prošle godine upogonjena je aplikacija koja će sada provjeravati je li tko, slučajno ili namjerno, upisao kakav netočan podatak. ''Povezujemo podatke koje je dužnosnik naveo s podacima koje dobivamo od državnih tijela jer smo povezani s puno registara. I onda uspoređujemo jedne podatke i druge podatke i tamo gdje se ne slaže podatak koji mi imamo iz svojih izvora i ono što je dužnosnik naveo, tu se zacrveni i onda idemo u kompletnu provjeru'', pojašnjava Nataša Novaković.

Zastupnik Josip Đakić u desetak je godina postao bogatiji za dva apartmana na Šolti, vinograd i stan u Virovitici. Novinarima Provjerenog rekao je da je za stan u Virovitici dobio pozajmicu od prijatelja, a prodaje je i dionice. Hotel je, kaže Đakić, u najmu.

Pregledom kartica, čini se da je dosta dužnosnika uvjereno u svoju političku budućnost jer je imovina često stečena kreditima i pozajmicama. A njih treba vraćati i kad mandat završi. ''Ha, politika je neizvjesna i nikada to ne možete predvidjeti. Međutim, i sin sa svojom obitelji i kćerka sa svojom pomalo ulaze u fazu kad će moći preuzeti svoje kredite'', rekao je Milorad Batinić koji, uz svoj, otplaćuje i kredite svoje djece.

Imovina pod povećalom, procjene jesu li ušli u sukob interesa ili povrijedili načela, novčane kazne. Na sve to moraju se naviknuti ako žele da ih plaćaju građani. Povjerenstvo koje o tome donosi odluke i pokreće postupke, posljednjih je godina zato često bilo na meti. ''Naše ovlasti su vrlo male. Sve što možemo je pitati dužnosnika da se očituje na neku okolnost, prikupiti eventualnu dokumentaciju i to je to'', kaže Novaković.

Ovlasti su male, ali je politički utjecaj značajan. I zato su postali trn u političkoj peti. Novi Zakon izrađuje se već godinu dana. Hoće li se njime Povjerenstvo uškopiti, još se ne zna. Ono što se zna jest da je po planu već trebao biti u Saboru, ali je iznenada povučen na doradu.

Nakon godina planiranja, uskoro bi trebale biti javne i imovinske kartice sudaca, državnih odvjetnika. Sve to kao prevencija moguće korupcije, bogaćenja bez pokrića. A tko god misli da objava imovine služi samo kako bi se građani naslađivali, svakog trena može napustiti dužnost i tako se riješiti tereta javnog nadzora, kao i javnog novca.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju