Krijumčarenje preko granice moguće je jednom, ako imate sreće. No, kada je riječ o ozbiljnom biznisu, morate imati čovjeka iznutra...

Jedanaest takvih carinika nije imalo sreće jer ih je umjesto unosne pošiljke dočekala bosansko-hercegovačka policija. Ekipa emisije Provjereno na dan uhićenja bila je u Banjaluci, a Ana Malbaša je pronašla i čovjeka koji nesmetano godinama šverca inkubatore za piliće, samo u obrnutom smjeru – iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Tvrtka Thermo Digital je iz Bosne i Hercegovine, a bavi se prodajom inkubatora. Vlasnik Eniz Mehić dijelove inkubatora stavi u kutiju i osobnim automobilom prijeđe granicu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. ''Tu je sve što je potrebno za jedan inkubator. On može prenijeti na stotine komada,kad prelazi autom. Bicikom bi mogao prenijeti, a ne autom. Utikač, s kablom normalno, motorić za okretanje jaja, jedan grijač i termostat. Samo kutiju napravit. To je sve što treba za jedan inkubator'', objašnjava Mladen Miškei, vlasnik tvrtke Ota.

Premda je riječ o sitnim dijelovima koji se lako mogu skriti, njih bi policija na granici trebala uočiti. No, tajni izvor za Provjereno objašnjava da se na granici namjerno zažmiri, a smatra i da je vlasnik bosanskohercegovačke trvrtke povezan s nekim na granici. ''Mislim da jest iz razloga toga što koristi određene dane i baš čeka taj termin. Čeka tog čovjeka da radi na tom radnom mjestu, na tom graničnom prijelazu, da bi on prešao granicu. To su obično dani pred vikend. Obično Novska i ti pogranični prijelazi'', kazao je.

Ako se neki eksces i dogodi, kaže, promijeni granični prijelaz. Mijenja, kaže, i lokacije u Hrvatskoj, gdje unajmljuje kuće i u njima sastavlja inkubatore. ''Taj netko tko mu pomaže, samo šalje inkubatore na adrese koje mu Enis pošalje. Šalje po cijeloj Hrvatskoj na adrese, novac stiže, Enis dođe, podigne novac, stavi ga sebi u džep, odnese u Bosnu i to je to'', priče Miškei.

Uz to, kažu, lomi konkurenciju pred sobom. Odlazi do njihovih mušterija i predstavljajući se kao inspektor, brani im rad.

Ekipa emisije Provjereno nazvala je tvrtku Thermo Digital prvo na hrvatski broj da bi se raspitali o inkubatorima koje nude. Javio se jedan radnik i objasnio kakve inkubatore nude te rekao da je potrebno samo dostaviti podatke na koje im tvrtka brzom poštom šalje inkubator koji se plaća pri preuzimanju. Kazao je i kako se trenutno nalaze u Kutini.

Nakon toga, nazvali su i vlasnika tvrtke. Prvo je rekao da kupci iz Hrvatske dolaze u BiH po inkubatore, a kada su novinari rekli da su razgovarali s radnikom u Hrvatskoj, ima drugačiju priču – ako je više narudžbi, dostava može ići i u Hrvatsku. U tom slučaju, kaže vlasnik, cijeli inkubator se nosi preko granice.

USKOK je proteklog utorka imao akciju kojom su pali šverceri koji su robu nabavljali iz više zemalja. U susjednoj BiH istoga jutra provedena je akcija SIPA-e naziva "Brend".
U nekoliko gradova uhićeno je 11 carinika koji su propuštali švercere na granici iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Zauzvrat su od švercera dobivali novac.

Ekipa emisije Provjereno otišla je u Banja Luku u rano jutro, na dan uhićenja. Saznali su identitete potkupljivih carinika. Otišli su i ispred četverokatnice gdje živi treći uhićeni carinik. Kruže policijski automobili, a djelatnici državne Agencije za istrage i zaštitu iz stana izuzimaju dokumentaciju.

Za nekoliko dana troje uhićenih carinika našlo se u sudnici Suda Bosne i Hercegovine. Ročište je o mjerama zabrane. Tužiteljstvo za troje osumnjičenih traži privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih. Traže da im se zabrani da napuste Banja Luku i otputuju u inozemstvo. Jedan od njih, Tino Kapetan, ima i hrvatsko državljanstvo. Osumnjičeni su djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje. A kazneno djelo primanja dara učinili su, kaže tužitelj, svjesno.

Nije ovo prvi put da su uhićeni carinici. Godine 2014. "palo" je 50 djelatnika Uprave za indirektno oporezivanje u sklopu akcije "Pandora". Gdje su danas ti carinici? Glasnogovornik Uprave za indirektno - neizravno oporezivanje Ratko Knežević kazao je da su vraćeni na posao.

I šverc inkubatora iz BiH u RH prijavljen je policiji, USKOK-u, svim relevantnim institucijama ove države. ''To je bilo pred izbore prošle kad su tu oni kao nešto tu pokrenuli. Ddolazio je jedan inspektor iz vinkovaca. Čak sam ja naručio taj njegov, bilo mi je rečeno da naručim njegov inkubator. Ja sam naručio njegov inkubator i pokazao sam im da su to računi ispisani olovkom, što kod nas više ne postoji. Došao je taj inspektor jednom iz Vinkovaca i on je rekao: 'Sad jedno 10 dana nemoj dizati nikakvu frku, bit će sve u redu''', ispričao je Mladen Miškei.

Eniz Mehić, vlasnik tvrke Thermo Digital, kazao je da ga je kontaktirala hrvatska Carina. ''Kontaktirala me carina Hrvatske. I to sam s njima, priložio im adekvatne dokaze o izvozu inkubatora i to je to. Zatim smo zatvorili taj slučaj'', rekao je Mehić.

Ne zna se o kakvim dokazima govori jer je ekipa Provjerenog od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske saznali da je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine prije godinu dana dostavljena zamolnica za preuzimanje kaznenog progona protiv Eniza Mehića i njegova društva i to zbog ''kaznenih djela nedozvoljene trgovine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave''.

Čini se da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ovom slučaju nije baš ništa poduzelo jer je Eniz Mehić nastavio svoj posao. I proširio ga na Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju. Kupci se, kako se vidi na društvenim mrežama, javljaju svake sekunde. ''Oštećuje i državu i korisnike i druge firme, apsolutno sve. Druge firme plaćaju porez, on ne plaća ništa'', kazao je tajni izvor.

Državna agencija za istrage i zaštitu dobro obavi svoj posao u BiH. Uhiti potkupljive carinike, a oni se za nekoliko godina vrate na posao. Državno odvjetništvo obavi svoj – javi Tužiteljstvu susjedne zemlje da njihov državljanin izbjegava carinski nadzor. On i dalje radi.

Samo jednom bržom internetskom pretragom mogu se vidjeti deseci akcija i SIPA-e i USKOK-a. Kod šverca iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, kao i obrnuto, potrebna je ista suradnja. Policajac, službenik države, za nekoliko tisuća eura po prelasku jednog švercera, dopušta da se za stotine tisuća oštećuje ista država za koju radi. Ne prolazi tako na granici samo tehnika, prolazi neprestano i droga, prolaze ljudi. A prolazi i vrijeme koje je nekad najvažnije u suzbijanju ove vrste kriminala.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju