Višestruko nagrađivani film o najpoznatijem ratniku koji se mora boriti protiv želje za krvlju.

Besmrtni vampir ugrize Bladeovu (Wesley Snipes) majku tijekom trudnoće i ubije je. No dječak preživi i izraste u mitskog ratnika koji u sebi nosi prokletstvo: gotovo neutaživu želju za krvlju s kojom se neprestano mora boriti. Blade koristi svoju nevjerojatnu moć u borbi protiv vampira koje predvodi njegov smrtni neprijatelj, svemoćni gospodar vampira Deacon Frost (Stephen Dorff). Besmrtnici žele porobiti ljudski rod, a jedan ratnik mora se suprotstaviti čitavoj vojsci vampira i napasti prvi.

Pravo ime Bladea je Eric Brooks. Tek pri kraju filma se prvi puta može čuti kako se Bladea oslovljava njegovim pravim imenom, a iako se njezino ime ne spominje u filmu, na vozačkoj dozvoli njegove majke vidi se da je njezino ime Vanessa Brooks.

Najčešće se prilikom ekraniziranja stripova i knjiga ne uključe svi detalji iz originalnog teksta. No to nije slučaj i u Bladeu. U sceni u kojoj prvi puta upoznaje Whistlera, Blade u rukama druži kartu New Orleansa. S obzirom da su svi stripovi o Bladeu smješteni u New Orleans, to dokazuje da je i radnja filma vjerna svojem originalu. Jedina razlika jest da je u stripu Blade Britanac, za razliku od filmskog Bladea koji potječe iz Amerike.

Iako je publici najpoznatiji po ulozi Bladea, Wesley Snipes je na početku karijere nerijetko istraživao različite smjerove umjetničkog izričaja.

Tako je u filmu 'Neobične prijateljice' (To Wong Foo, Thanks For Everything, Julie Newmar) iz 1995. s Patrickom Swayzeom igrao transvestite. Neodoljivi ljepotan i jedan od ponajboljih akcijskih glumaca u ulogama transvestita bili su zanimljiva kombinacija koju je publika obožavala, a film je i nagrađen s dva Zlatna globusa. Svojedobno se pojavljivao i u glazbenim spotovima, primjerice u spotu za pjesmu 'Bad' legendarnog kralja popa, Michaela Jacksona.

Glumčeva esktravagantna osobnost nije nepoznanica ni njegovim suradnicima, a ni policiji. Često je imao 'okršaje' s mnogim glumcima i redateljima s kojima je surađivao. Štoviše, brojna lica filmskog svijeta karakteriziraju ga kao ekscentrika koji je vrlo, vrlo nepredvidljiv. Nerijetko je za svoje kolege imao degradirajuće nadimke: Ryana Reynolda na setu Bladea nazivao je narkomanom, a Jessicu Biel je oslovljavao s 'ona tamo'. Pred kraj snimanja, Snipes se čak počeo i predstavljati kao Blade.

Ovaj ekscentrik dobro je poznat i losanđeleskoj policiji. Najbizarniji primjer je iz 1994. godine kada ga je policija lovila gotovo 50 kilometara kroz tri savezne države! Kada ga je policija napokon zaustavila, Snipes ih je upitao: 'Zar ne znate tko sam ja?'. Zbog incidenta je osuđen na 80 sati dobrotvornog rada.
 

Borbu 'Bladea' protiv gospodara vampira ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Novoj TV. Više filmskih naslova potražite na Nova TV.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju