U izvrsnoj komediji "Bubimir" duhovi se pokušavaju riješiti ljudi koji im žele preurediti kuću.

Barbara (Geena Davis) i Adam Maitland (Alec Baldwin) mladi su bračni par koji pogine u automobilskoj nesreći. Nakon što se priviknu na činjenicu da više nisu živi i da su postali duhovi, novonastali mir im naruše novi problemi – pretenciozna njujorška obitelj kupila je njihovu bivšu kuću i namjeravaju je potpuno preurediti. Maitlandovi odluče otjerati ih iz svojeg doma, a za pomoć se obrate napasnom duhu Bubimiru (Michael Keaton).

Iako se film tematski bavi duhovima i smrću, nosi oznaku komedije. No, izvorni scenarij je bio napisan za horor film koji je prikazivao Bubimira kao krilatog demona te je uključivao scene užasnog nasilja.

Svi koji su ikada pogledali animiranu verziju filma znaju da je potrebno tri puta izgovoriti ime Bubimir kako bi se on pojavio. U samom igranom filmu, osim u zazivanju Bubimirova imena, brojka tri se pojavljuje u još nekim scenama. Maitlandovi tri puta izgovaraju riječ dom kako bi pobjegli od Bubimira i tri puta pokucaju na vrata kako bi ušli u Zagrobni život.

Ime Bubimir u filmu se spominje sveukupno 15 puta, a sam lik u filmu se pojavljuje tek u 25. minuti. Michael Keaton, glumac koji je utjelovio Bubimira, proveo je na snimanju svega dva tjedna, budući da se njegov lik pojavljuje u samo 20 posto filma.

Također, originalan način pisanja imena je „Betelgeuse“, ali koristi se inačica „Beetlejuice“ budući da su smatrali kako je taj naziva zabavniji i smješniji. Inače, Bubimir je ime dobio po zvijezdi „Betelgeuse“ koja je smještena u zviježđu Orion i deveta je najsjajnija zvijezda na noćnom nebu.

Velik dio nastupa Michaela Keatona uključivao je improvizaciju. Jedna od najznačajnijih scena u kojima je Keaton iskoristio improvizaciju je tijekom prvog razgovora između Adama, Barbare i Bubimira. Kad ga upitaju za njegove kvalifikacije, Keaton kratko izlazi iz lika Bubimira i govori svojim uobičajenim glasom. Neke od kvalifikacija koje je naveo tijekom scene uključuju diplomu s Harvarda i pohađanje Juliarda, što su stvarna postignuća glumca Michaela Keatona.

Najpoznatija pjesma iz filma je „Day-O (The Banana Boat Song)" na koju glumci plešu u sceni obiteljske večere tijekom koje ih opsjedaju duhovi. Kada je 2010. godine preminuo glumac Glenn Shadix, koji u filmu glumi Otha, „Day-O“ je bila posljednja pjesma koja je svirala na njegovoj sahrani.

Kako je scena večere izgledala možete pogledati u videu:

 

Komediju "Bubimir" ne propustite pogledati u subotu na Novoj TV. Više filmskih naslova potražite na Nova TV.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju