''Naše prijateljstvo nalazi se u smjesi za kruh 'Barun' i nadam se da će to okusiti svi oni koji ga odluče kupiti''

Marija Kuća i Luka Međeral odlučili su na stol vratiti domaći kruh koji nosi note tradicije, a koji se s lakoćom priprema, pa sada tržištu nude mješavinu za bezglutenski kruh od kukuruza, heljde i riže pod nazivom 'Barun', kojeg su predstavili u petoj epizodi emisije 'Startaj Hrvatska'.

Svoju su prijateljsku priču Luka i Marija započeli još u srednjoj školi, gdje ih je spojila ljubav prema punku, kada su zajedno išli na koncerte. Prijateljstvo su nastavili njegovati i kad su im se putevi razdvojili. Naime, Luka se preselio u London gdje radi kao kuhar i gdje je neko vrijeme radio na recepturi za mješavini za kruh.


Marija je primijetila da se sve brzo mijenja, te da su se ljudi odmaknuli od zemlje i starih zanata, a upravo su o tome razgovarali njih dvoje – kako su stvari neodržive ako izumru pojedini zanati. Ona se sjetila da su njezini baka i djed imali mlin, a Luka ju je potaknuo da na mlinu proizvode brašno. No, na tome nije stalo, pa su se dogovorili da će zajedno raditi smjese za kruh. ''To je spoj modernog i tradicionalnog. Moderan čovjek zahtjeva nešto brzo, instant, da ne moraš biti posebno vješt u kuhinji'', govori Marija.
Luka se potom obvezao osmisliti recepte, a Marija nabaviti mlin. Za nabavu mlina imali su pomoć njezinog oca koji ga je pronašao u samo jednom danu. Uz podršku bližnjih započeli su kreirati recepte, a Luka napominje da je početne već radio u Londonu, te su ih zajedničkim radom osmislili do kraja.


Naziv 'Barun' smišljali su nakon što su već imali proizvod, tijekom okupljanja prijatelja za jednom večerom. Tog se imena za proizvod dosjetila Marijina sestra. ''Poveznica je to između gornjeg i donjeg staleža, u nekim prošlim vremenima, a to je dovoljno jaka riječ da bi mogla predstavljati naš proizvod'', zaključila je Marija.
Njihova vizija je povratak tradicionalnim metodama i kvalitetnim namirnicama, ali s mišlju kako udovoljiti modernom potrošaču. Nude tri smjese za kruh – od heljde, riže i kukuruza. Smjese se temelje na brašnu od cjelovitog zrna te su bogat izvor vlakana. Receptura je pažljivo osmišljena kako ne bi sadržavala ulja i masti, a priprema je brza i jednostavna. Sve što trebate učiniti jest dodati vodu, budući da su smjese već obogaćene potrebnim začinima. U središtu ove filozofije je kameni mlin za brašno koji reproducira klasičan postupak ručnog mljevenja. Takav mlin osigurava nisku temperaturu mljevenja, čuvajući tako hranjive vrijednosti žitarica.


''Za bezglutensku varijantu smo se odlučili jer nema dosta tih varijanti u Hrvatskoj'', ističe Luka, a Marija napominje da se u kukuruznom kruhu osjeća kukuruz, a u heljdinom heljda, samo je sve intenzivnije.
S mišlju kako im 'Startaj Hrvatska' može pomoći realizirati ideju prije nego li bi to mogli sami napraviti, prijavili su se u projekt. Nakon audicije, u pogon su im došli SPAR-ovi stručnjaci za kontrolu kvalitete pri čemu je, kaže Marija, dobila 'more informacija'. Odmah su prionuli na ispravljanje nepravilnosti i riješili ih u roku od mjesec dana.
''Da budemo spremni, kupili smo printer i doma printali papirologiju prije sastanka na koji su nas zvali'', ispričala je Marija, prije sastanka s predsjednikom Uprave SPAR Hrvatske, Helmutom Fenzlom. On im je priopćio da su ušli u projekt. Potom su se uputili saznati svoju prvu narudžbu u SPAR-ovo skladište. ''Vaš proizvod je tradicionalan u ovim našim modernim vremenima'', rekla im je Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane i near food-a, koja im je priopćila da će SPAR od njih naručiti ukupno 6.000 komada mješavine za kruh od heljde, riže i kukuruza, odnosno 2.000 komada za heljdin kruh, za kukuruzni kruh 2.000 komada te za rižin kruh također 2.000 komada.


''Još uvijek ne mogu vjerovati da se ovo stvarno događa. Prošli smo zbilja dug i naporan put za sve ovo, ali sve se na kraju isplatilo. Kad malo bolje razmislim, na neki način se naše prijateljstvo nalazi u ovoj smjesi za kruh i nadam se da će to okusiti svi oni koji ga odluče kupiti'', kazala je Marija.
Njihova smjesa za kruh, nalazi se uz bok s još sedam proizvoda, na posebnim plavim policama u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske, a samo jedan od njih bit će proglašen hit proizvodom godine.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju