Htjele su se oduprijeti godinama, biti lijepe, biti bez bora...

Injekcijom koja pegla bore liječe se i migrena, tremor ili spazmi kod djece s cerebralnom paralizom, a u medicini se koriste doze koje su mnogo puta veće od ovih za kozmetičke svrhe.

U Americi je zabilježeno više od 30 smrtnih slučajeva koja se dovode u vezu s injekcijama botulin toksina. Proizvođač je isplaćivao milijunske odštete, udruge za zaštitu potrošača su prosvjedovale pa izborile da na bočici stoji kosturska glava, oznaka da je lijek ujedno otrov i da itekako može biti smrtonosan. U Europi te oznake nema. Većina onih koji ga koriste u kozmetičke svrhe obmanjuje svoje pacijente.

Ubrizgava se gotovo bez zadrške, na dnevnoj bazi koriste ga milijuni. Žene iz ove priče tvrde kako je njima život pretvorio u noćnu moru. ''Osjećala sam da moram otići u Švicarsku na eutanaziju. Ne bih mogla izvršiti samoubojstvo, ali razmišljala sam o tome da skončam muke'', rekla je Marija Bajo.

Mladoj znanstvenici iz Zagreba bio je to četvrti posjet doktoru za ljepotu. Pola sata nakon injekcije osobu koja je bila zauvijek je izgubila. ''Ubrzo sam počela čuti tutanj u glavi, vrućinu u glavi, udarac u prsa, nemogućnost disanja, pa jedno 15-tak simptoma koje nikada nisam osjetila. Pet minuta je bilo tako, pet minuta je bilo dobro. I opet 5 minuta napadaj'', priča mlada znanstvenica iz Zagreba.

Stanje joj se iz dana u dan pogoršavalo, a medicinska dokumentacija se množila. Liječnici su je uvjeravali kako joj nije ništa. Više nije mogla brinuti o sebi. Ovisila je o majci i maloljetnom djetetu. ''Ja sam gotovo u cijelosti izgubila vid na jedno oko. Osjećate se otrovanim, izvan tijela. Vaše pamćenje propada, vaše kratkoročno pamćenje nepostojeće. Moja znanstvena karijera je nestala 19. veljače. Moja obitelj je nestala'', ispričala je.

Smogla je snage i sama krenula u istraživanje. Bila je uvjerena kako je njezino stanje posljedica injekcije botox. Uz pomoć liječnice, putem Facebooka se povezala s ljudima koji imaju iste simptome. Shvatila je da nije sama.

Ekipa emisije Provjereno i sama se učlanila u zatvorenu Facebook grupu koja skriva potresna iskustva i ispovijesti više od 1500 ljudi. Najveći broj žrtava nalazi se u Engleskoj. A reporteri Provjerenog stupili u kontakt s Belindom Hayle. Otišli su do Surreya, 40-ak kilometara udaljenog od Londona. Belinda je tijekom jednog od tretmana osjetila strašnu bol, a idućeg jutra njezino je lice bilo izobličeno. U nadolazećim tjednima, stanje se rapidno pogoršavalo. Završila je na hitnoj gdje su joj napravili pretrage koje su sve bile uredne.
Liječnici je u međuvremenu i dalje uvjeravaju da joj nije ništa.

Belinda je bila poznata tattoo majstorica. Klijenti su joj bili krema iz svijeta šoubiznisa, za koju je uvijek željela izgledati besprijekorno. Da je uistinu bolesna dokazao je i CT. No, iz nekog razloga, liječnici u Engleskoj dali su drugačiji nalaz od neurologa u Španjolskoj koji sa sigurnošću tvrdi da je doživjela moždani udar. ''Ali liječnici ovdje te uvjeravaju da ti nije njišta. Zašto? Mislim da svi zarađuju novac na tome i ne žele da se ovo sve skupa objavi'', smatra Belinda.

Dosada Belidna i njezin suprug na liječenje potrošili gotovo pola milijuna kuna. Nekada su vodili dva posla, a sada prodaju kuću kako bi namaknuli novac za nastavak liječenja.

Put je ekipu emisiju Provjereno dalje odveo prema Scarboroughu, gradiću na obali Sjevernog mora, gdje se nalazi još jedna žrtva. Neobjašnjivi osip po tijelu, nagli gubitak težine, pamćenja, malaksalost, nesvjestice, spazmovi. Simptomi kod ove žene su isti, ali postoji jedna velika razlika. Naime, ona je jedina koja ima dokaze. ''Prije dvije godine moja krv je još uvijek bila pozitivna ne samo na toksin, nego i na mnoge bakterijske proteine koji su injektirani sa toksinom'', govori.

Nije bila jedina. Botulin toksin pronađen je u krvi još desetak pacijenata. Krv je testirana u poljskom nacionalnom veterinarskom institutu. Nitko drugi u Europi, tvrdi, taj test nije htio napraviti. ''Jer je testiranje na miševima bilo pozitivno. Rekla mi je da će poslati krv i u drugi laboratorij za još jednu analizu što je, spektometriju. Rekla mi je da jednom kada su saznali koliko toga imau mojoj krvi, svi su sjeli i ostali su šokirani da sam ja još uvijek živa'', kaže anonimna sugovornica.

Laboratorij koji je proveo testiranje, ubrzo je bez obrazloženja zatvoren, a nalazi su postali nedostupni. A dokazao je upravo suprotno od onog što liječnici prezentiraju pacijentima, odnosno
da je proizvod bezopasan. ''Kad sam pitala koliko toksin ostaje u sustavu, oni mi nisu odgovorili na pitanje. Rekli su da će se pokretljivost mišića vratiti nakon nekoliko mjeseci i kad sam im ponovno poslala e-mail i rekla ja to nisam pitala, nego da što je s toksinom i koliko dugo ostaje u sustavu, rekli su da ne znaju jer nikada nisu radili farmakinetičko ispitivanje na ljudima. Životinje su testirane samo na neki kraći period i još ne znaju izađe li toksin ikada van'', kaže sugovornica.

Upravo to da botulin toksin može migrirati u tijelu otkrili su hrvatski znanstvenici u jednom zagrebačkom potkrovlju, i to 2005. godine, nakon što je već više od 20 godina botulin toksin u upotrebi. Malo zrno od 2 miligrama može ubiti 2000 ljudi. Radi tako da blokira vezu između živca i mišića, pa mišići više ne mogu raditi. U krivim rukama izuzetno je opasna tvar. ''Možete dobiti različite teške, pa u rijetkim slučajevima čak i fatalne ishode, do sad je u americi zabilježeno 30ak smrtnih slučajeva, jedan dio toga je zbog širenja toksina'', objašnjava prof. dr. sc. Zdravko Lacković s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Smrtni slučajevi u Americi izazvali su pravu buru u javnosti. Postavljalo se pitanje kako se uopće proizvod našao na tržištu.

U riječkom KBC-u botoks se koristi u liječenje oboljelih od cerebralne paralize. I to uspješno već 15 godina. ''Spriječava spazam, odnosno visoki tonus, koji je zapravo naš najveći neprijatelj u samom liječenju i na taj način nam se olakšava liječenje i daleko su bolji rezultati fizikalne terapije kao osnove u liječenju'', objašnjava Darko Kraguljac iz riječkog KBC-a.

Nuspojave u liječenju nisu zabilježene, iako se koriste neusporedivo veće doze nego u estetici. Zahvaljujući botoksu, Moris iz Rijeke danas je na nogama. Dobiva ga dvaput godišnje, a do sad je primio 19 doza.
HALMED, Agencija za lijekove i medicinske proizvode odgvorila je na upit ekipe emisije Provjereno kako za ovaj lijek nije bilo moguće provesti klasična ispitivanja apsorbcije, distribucije, biotransformacije i eliminacije. Nikome nije jasno kako je onda ženama iz ove priče dijagnosticiran botulizam.

Ono što se zna jest da je proizvođač u Americi od 2003. godine suočen s brojnim tužbama. Prije osam godina platio je 600 milijuna dolara odštete zbog ilegalnog oglašavanja kako proizvod pomaže liječenju cerebralne paralize kod djece i migrene kod odraslih. Za to nisu imali odobrenje. Zatim su 2011. godine isplatili su 212 milijuna čovjeku koji je botulin toksin primao zbog tremora ruku, a završio sa oštećenjem mozga. Liječnica Sharla Helton 2014. je dobila 15 milijuna.

U Europi je ugledni britanski odvjetnik objedinio dokaze 24 žrtve, među njima i slučaj žene iz Zagreba i predao ih državnom odvjetništvu. Smatra kako dokazi da je botulin toksin ostao u krvi dosta godina nakon aplikacije, kako putuje tijelom i kako izaziva brojna oštećenja mozga i ostalih organa, dovode u pitanje kaznenu odgovornost dva najveća proizvođača.

Iako je na HALMED-ovim stranicama popis nuspojava podugačak, u praksi o njima nitko ne priča. Lakoća kojom se reklamira i upotrebljava, zabrinjavajuća je. Dok nitko ne zna zašto i kako neki reagiraju, brojni pacijenti i to ne samo u uglednim poliklinikama nego čak i u kozmetičkim salonima ili hotelskim sobama primaju svoju novu dozu. Pitanje je samo primaju li lijek ili otrov.

 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju