Film "Romeo mora umrijeti" moderna je verzija priče Romeo i Julija, Williama Shakespearea.

Hang Sing (J. Li), bivši hongkonški policajac, dolazi u Sjedinjene Američke Države da bi istražio bratovu smrt. Ubrzo otkriva da se našao u središtu bespoštednoga sukoba kriminalaca azijskoga podrijetla s afroameričkom bandom koju predvodi Isaak O'Day (D. Lindo). No, dok se u krvavom ratu za prevlast u podzemlju, zahvaljujući svojemu iskustvu i borilačkoj vještini, još nekako i snalazi, otkriće da se zaljubio u Trishu (Aaliyah), kćer čovjeka koji stoji iza bratova ubojstva, dovodi ga u sudbonosnu dvojbu...

Jedan od ozbiljnijih pretendenata na prijestolje Jackieja Chana, Jet Li, svoju je prvu američku ulogu dobio upravo u ovom filmu. Romeo mora umrijeti glumački je prvijenac i tragično preminule hip hop zvijezde Aaliyah koja je snimila i glazbu za film. Riječ je o singlu Try again koji je zauzeo prvo mjesto na ljestvici Billboard Hot 100. Aaliyah je tako postala prva glazbenica koja je uspjela zauzeti mjesto na vrhu ljestvice bez da je izdala album. Spot za pjesmu nagrađen je na MTV-evim nagradama 2000. godine u kategoriji 'Najbolji ženski spot' i 'Najbolji spot iz filma'. Aaliyah je za ovu pjesmu dobila i Grammy u kategoriji 'Najbolji ženski R&B izvođač'.

Njezin je životni uspon, nažalost, završio tragičnom nesrećom godinu dana kasnije. Aaliyah i gotovo svi članovi njezina tima poginuli su u padu Cessne 402B u Marsh Harbouru na Bahamima. Iako su morali putovati tek drugi dan, Aailyah i njezin tim su nakon završetka snimanja spota za pjesmu Rock the Boat, odlučili krenuti na put. Na cesnu su ukrcali svu opremu sa snimanja, iako su im kontrolori prtljage i pilot savjetovali da nešto od opreme ostave. Grupa nije poslušala savjete kontrolora leta pa su na cesnu ukrcali svu opremu. Cesna se tako srušila na oko 60 metara od točke polijetanja.

Prema izvješću National Transportation Safety Board (NTSB) cesna nije propisno uzletjela, a uspostavilo se i da pilot Luis Morales III, nije imao dozvolu za let. Pretpostavlja se da je Morales, da bi dobio posao, prevario i svog poslodavca. U svom izvješću prikazao je stotine satova leta avionom, koje nikad nije odvozio. Prema autopsiji, Morales je u svom tijelu imao tragove kokaina i alkohola. Naknadna istraživanja pokazala su da je cesna prekoračila dopuštenu težinu za oko 300 kilograma i prevozila je jednog putnika više nego što je to dopušteno.

U filmovima nam često za oko zapnu neke greške i zanimljivosti pa tako i u ovome:

U trenutku kada je Maurice shvatio da je Trish napustila trgovinu pločama , Maurice potrči za njom i u tom trenutku se na zidu pokraj prozora pojavi poster Aaliyah, odnosno pjevačice u stvarnom životu koja je utjelovila upravo lik Trish.

Kada se Trish sakrila od tjelohranitelja, tjelohranitelj izlazi iz trgovine pločama i viče: "Trish! I'm gonna find your Aaliyah-lookin' ass!".

Unatoč tomu što se za ovaj film smatra da je sniman najviše u Kaliforniji, većina filma snimljena je u Vancouveru. Tek je par scena snimljeno u Kaliforniji.

Film je moderna verzija priče Romeo i Julija, Williama Shakespearea, gdje Aaliyah i Jet Li igraju par koji se zaljubljuje iako su njihove obitelji u sukobu, a film je zaradio 18,6 milijuna dolara u prvom tjednu prikazivanja.

Film "Romeo mora umrijeti" ne propustite pogledati ove subote u večernjem terminu na Novoj TV! Više filmskih naslova potražite na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju