Zbog priče o divljem odlagalištu otpada u redakciju emisije Provjereno ne prestaju stizati nove dojave.

Nakon što je emisija Provjereno objavila prilog o ilegalnom odlagalištu smeća na zagrebačkoj Savici, u redakciju ne prestaju stizati nove dojave. Međutim, zašto komunalni redari dopuštaju da divlji deponiji dosegnu te razmjere, još uvijek nije poznato jer ekipa Provjerenog nije dobila odgovor ni iz grada ni od gradonačelnika. Jedino što su dobili od vidno uzrujanog Milana Bandića je sarkastičan odgovor da provjere jesu li i njihovi kolege s televizije nosili otpad na divlji deponij.

Reporterka Provjerenog, Ema Branica bila je na novom zagrebačkom divljem odlagalištu, a u isto je vrijeme reporterka Ana Malbaša otputovala u Glinu zbog informacije da tamošnji komunalci čine kazneno djelo – otpadnu vodu s odlagališta smeća ispumpavaju izravno u rijeku!

Večer prije emitiranja priloga o divljem deponiju na zagrebačkoj Savici, redakciji Provjerenog ribiči su javili kako je netko potiho došao čistiti otpad. Gradska uprava nije odgovorila na upit, već su to učinili tek u petak, odnosno dan nakon emitiranja priloga i naveli kako taj dan kreće sanacija. Tada nisu spominjali da su započeli s čišćenje, a gradonačelnik je bježao od pitanja. Na Veliku subotu pojavio se na ilegalnom odlagalištu. „Nije primjerno danas, dan uoči Uskrsa ovo raditi. Međutim, to je toliki problem da će nam Bog oprostiti da radimo to danas“, komentirao je gradonačelnik Badić. Sve što se moglo čuti je kako je ovo ekocid i kako će grad sve počistiti. Gradonačelnik je istaknuo da neće štedjeti vrijeme ni novac kako bi ušao u trag odgovornima za ilegalni deponij.

Međutim, ne treba trošiti ni vrijeme ni novac jer je ekipa Provjerenog jasno dala do znanja o kome se radi. Tvrdili su kako ovdje žive u jadu i bijedi, pokazivali su osobne jer su prijavljeni na čestici gradskog zemljišta. Gradonačelnik Bandić im je navodno slao vodu u cisterni. U tom bi slučaju grad trebao znati kome na tu adresu dostavlja vodu, ali o tome na deponiju ni riječi.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, smatra da su za ilegalni deponij krivi neki drugi pojedinci. Ti drugi pojedinci zarađuju na tome, a to je sam i priznao vozač koje su reporteri emisije Provjereno uhvatili na djelu. Tada je vozač izjavio kako smeće ne odlažu na legalno odlagalište jer ga tamo važu, pa je jeftinije ostaviti ga na ilegalnom odlagalištu. Neće biti sankcionirani ni komunalni redari koji su trebali zaustaviti da do ovoga uopće dođe.

Na drugoj strani Zagreba, na isto tako vodozaštitnom području, dva puta godišnje dolazi Čistoća i počisti Savsku opatovinu, i tako već 15 godina. Izdan je nalog za čišćenje Čistoći, no ne zna se kada će doći.Među smećem su pronađeni i nečiji osobni podaci. Stoga je ekipa Provjerenog došla do broja telefona.

Muškarac s druge strane slušalice je objasnio reporterki kako je za odvoz smeća angažirao tvrtku čiji je kontakt pronašao u vlastitom sandučiću. Odvoženje je platio između 400 i 500 kuna. Tvrdi kako nije znao da će smeće završiti na ilegalnom odlagalištu otpada. Oglasnik je pun brojeva koji se bave odvozom glomaznog otpada, smeća. I to ne samo u Zagrebu već i u drugim gradovima. No, iza rijetko kojeg stoji neka tvrtka registrirana za odvoz otpada.

Kada bi se pokrenula istraga, uspostavio sustav nadzora i zaista kažnjavali oni koji se bave otpadom na očito nelegalan način, prizori velikih hrpa smeća bili mnogo rjeđi. U ovoj situaciji preostaju samo sanacija i čišćenje. Prvi dan na Savicu je došla sva sila mehanizacije, četiri dana kasnije tek jedan kamion. Gdje su još ostala divlja odlagališta diljem najvećeg grada i koliko će nas to sve zajedno stajati?

S druge strane, u Glini također problemi. Anonimni stanovnik Gline u redakciju emisije Povjerenog je poslao snimke ulijevanja kišnice pomiješane s otpadom u rijeku Maju. Istoga dana ekipa Provjerenog uputila se na glinsko odlagalište otpada Gmajna koje se sanira od 2012. godine. Na odlagalištu su pronašli vatrogasnu cijev kojom se voda ispumpavala u rijeku, no traktora sa snimke nije bilo. U Gradskom komunalcu nitko nije želio ništa reći.

Sutradan su ekipi Provjerenog stanovnici Gline ispričali da se to događa svaki put kada vodostaj rijeke Maje poraste. Josip Grahovac, stanovnik Gline, prije nekoliko je godina fotografirao način na koji se ispumpava kišnica i fotografije poslao nadležnima, od kojih nije dobio odgovor.
Stanovnici Gline sjećaju se vremena kada je u Maji i oko nje bio život. Kažu da u Maji više nema ni rakova. A područje uz Maju i Burićicu, neposredno uz odlagalište „Gmajna“, značajno je baš za tri zaštićene vrste – otočnog raka, uskoušćanog zvrčića, te običnu lisanku. Voda oko otpada snimljena dronom zasigurno nije ona koja odgovara zaštićenim životinjama. Iz zraka se dobro vidi da se kišnica pomiješala s otpadom, a ona pak i s procijednim vodama.

Izvori tvrde da bi i danas sve to već završilo u rijeci Maji, ali nije zbog izlaska ekipe emisije Provjerenog na teren. Da stvar bude gora, rijeka Maja se spaja s rijekom Glinom i ulijeva u Kupu koja prolazi kroz Petrinju i iz koje piju stanovnici Siska. Reporteri su u Sisku razgovarali sa zaposlenikom Vodovoda koji tvrdi da se voda filtrira te iz pogona ne može izaći voda koja nije pitka.

No, Petrinjci su zabrinuti. Sankcije će tražiti određeni županijski vijećnici. „Kad to rade institucije koje imaju povjerenje, kojima smo dali povjerenje da zastupaju naše interese, da se brinu o našoj sigurnosti, onda je to strašno,“ smatra županijski vijećnik, Milan Brigljević.

Od grada i tvrtke Komunalac odgovora nema. Zato Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potvrđuje da je u tijeku ne jedna, već dvije inspekcije odlagališta – vodopravna i zaštite okoliša. Još je nevjerojatnija činjenica da odlagalište nema dozvolu za ispuštanje otpadnih voda. Javnost je to doznala godinama nakon što je prva faza sanacije završila, a koja je koštala milijune. Postavlja se pitanje tko će platiti učinjene pogreške – projektant, privatna tvrtka, grad, ili će i ovaj put deblji kraj izvući građani.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju