Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja nema plan borbe protiv raka

Na godinu u Hrvatskoj od raka umre 14 000 ljudi. Dok u Europi raste broj izlječenja, u Hrvatskoj raste broj smrtnosti. Šanse da dobije rak ima svaka šesta osoba, pa se ipak Hrvati rijetko odazivaju na preventivne preglede, one koji spašavaju život dok za to još ima velike šanse. A šansu svim oboljelima dala je i terapija imunostanicama, stimulacija tijela da se samo bori protiv raka. Nju prima i Ljiljana Pranjić, žena koja je tu bitku dobila čak 4 puta i koja za sve zdrave ima važnu poruku o životu.

Svaki rak je suočavanje sa smrtnošću. Svaki puta izgubimo povjerenje u smislenost postojanja i to je ono što je najteže. Izgubimo tlo pod nogama, odsjeku se noge i ništa više ne postoji. Rak nije samo rak. Meni je svaki put to značilo kompletno rušenje svih mojih uvjerenja“, govori Ljiljana. Mislila je da će je zdrava hrana i vježbanje spasiti, pa se rak opet vratio. Zatim je mislila da će je knjige samopomoći osnažiti, ali se rak opet vratio. I tako četiri puta, a iz svakog je naučila nešto. Svaki je bio lekcija i pokazatelj da je svijet zapravo predivno mjesto i da vrijedi ostati.

Prvi rak dobila je s 33 godine, sljedeći u četrdesetoj. To je bila najduža pauza. Ostali karcinomi pojavljivali su se svake dvije godine. Prošla je brojne operacije i kemoterapije – od blažih do jakih. Poraz za nju nije bio opcija. Zove ga gad i riješila se gada svaki put. Ulovila ga je dok je bio u dobroj fazi, a to je njoj dalo priliku za poštenu borbu. To Hrvatima još nije baš jasno. Oko 60% Hrvatica odazove se na rano otkrivanje raka dojke. No, odaziv na preventivno rano otkrivanje drugih vrsta karcinoma manji je od 20 posto. Najviše pacijenata liječnicima dođe kada je bolest uznapredovala.

Suvremena medicina je strelovito uznapredovala, pa je tako Judy Perkins iz Floride izliječena u terminalnoj fazi agresivnog raka dojke – prvi put je došlo do takvog izlječenja. Davali su joj tri mjeseca života, ali se prijavila na eksperimentalnu studiju i sada dvije godine nema ni traga raku. Izliječena je vlastitim imunosnim stanicama. „Uzete su joj iz tumora stanice koje se bore učinkovito protiv tumora. Vraćene su nazad, a uz to je dobivala terapiju koja dodatno aktivira te stanice i rezultat je, kao što možete vidjeti, zapanjujuć“, objasnio je njezin slučaj prof. dr.sc. Janoš Terzić iz laboratorija za istraživanje raka MEFST. Takvo liječenje košta oko 450 tisuća dolara. Ukoliko se hrvatska znanstvena zajednica ne uključi u proizvodnju takvog načina liječenja, ovisit ćemo o kupovini od drugih, a to će biti jako skupo.

Imunoterapija spada u takozvane pametne lijekove. Jednu vrstu imunoterapije prima i Liljana Pranjić, a kada je dobila prvi rak to uopće nije bilo na tržištu. Toliko je često dobivala rak da će tu terapiju morati primati doživotno ne bi li ga spriječila da se ponovno vrati. Imunoterpija, odnosno aktivacija imunosnih stanica radi se na različite načine već mnogo godina, no sada su znanstvenici uspjeli patentirati postupke aktivacije naših imunosnih stanica da zaista rade čuda.

Ljiljana je ekipu emisije Provjereno odvela na generalnu probu prije nastupa Supermrak plesačica – žena koje su pobijedile rak. Možda više nisu tako mlade ili utegnute, ali su najljepše, jer pozitivu koju one emitiraju rijetko ćete gdje sresti. Za mrežaste čarape i prozirne majice uopće nije trebala hrabrost jer su je stekle na kemoterapijama, a žele dokazati same sebi da nisu ništa manje ženstvene nego što su bile prije bolesti. Svaka od njih prošla je operaciju, a kada bi ima brojali organe – broj ne bi štimao. One plešu all dance – senzualni ples koji je osmislila njihova trenerica Petra. Uči ih kako da budu zadovoljne u svojem tijelu, da se vole i osjete svoju ljepotu.

Zbog oštećenja naših gena, koje se događa sustavno i stalno, još uvijek nitko ne zna zašto samo jedna stanica od njih 100 bilijuna u našem tijelu postane zla i krene se umnažati. „Danas su zloćudni tumori češći nego ranije i osnovni razlog za to je produljenje životnog vijeka u odnosu na to koliko se živjelo prije“, objasni je prof. dr.sc. Janoš Terzić. Zato će se broj novooboljelih stalno povećavati jer dulje živimo.

Rak je i dalje najučestaliji u starijih osoba. No, ono što zabrinjava je porast karcinoma u mladoj dobi. Neki ljudi imaju nasljedno veće šanse za rak, drugima se pak šanse povećavaju okolišnim faktorima i životnim navikama. Na godinu izgubimo 14 tisuća stanovnika, odnosno grad poput Rovinja. No, još jedna činjenica uvelike utječe na poraznu statistiku prednjačenja po smrtnosti od karcinoma. Naime, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja, ne samo u Europi nego i svijetu, koja nema nacionalni plan borbe protiv raka – nemamo definirano tko liječi, gdje, kojim postupcima, što pacijent treba dobiti i u kojem roku.

I dalje znanost ne jamči da će svi preživjeti. Slučaj izliječene Amerikanke svakako daje nadu da bismo mogli imati lijek i za one najagresivnije tumore. No, dok se to ne dogodi, mi možemo napraviti puno. Prvo, kao država uvesti red da sustav pruži svima jednaku šansu za liječenje. Drugo je prepušteno nama samima – da se svojim načinom života više volimo i više mislimo na sebe. I redovito idemo na preglede.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju