Ekipa emisije Provjereno istražila je sve afere koje su se povezivale s predsjednikom HNS-a – od nepravilnosti u dodjeli bespovratnih sredstava u ministarstvu, pa sve do ugradnje razdjelnika.

Protiv bivšeg ministra gospodarstva, Ivana Vrdoljaka, podignuta je optužnica zbog telefonskih prijetnji članu uprave nuklearne elektrane Krško. Ekipi emisije Provjereno to je bio povod da istraži sve afere koje su se povezivale s predsjednikom HNS-a – od nepravilnosti u dodjeli bespovratnih sredstava u ministarstvu, pa sve do razdjelnika koji su građanima donijeli štetu, a tvrtkama koje ih prodaju lijepu materijalnu korist.

Prije dvije i pol godine čelnik HNS-a smijao se kada su ga zabunom zvali u USKOK zbog drugog ključnog igrača, Zdravka Mamića. Međutim, u to isto vrijeme se događa navodna prijetnja članu uprave nuklearne elektrane Krško zbog koje će Ivan Vrdoljak postati glavni osumnjičeni. Tek 3 godine poslije, zastupnici Živog zida, prvi put o postojanju optužnice progovaraju u Saboru. Ekipi emisije Provjereno otkrili su kako i kada su došli do te informacije. Naime, da je optužnica podignula doznali su od zviždača iz Državnog odvjetništva, no nisu znali za što ga se optužuje niti na kojem sudu.

Njihov cilj je svakako bio da se sazna, da se sazna istina. Htjeli su da se ne zataška slučaj. Bojali su se da bi gospodin Jelenić mogao zaustaviti taj proces zato što znamo da o gospodinu Vrdoljaku ovisi većina. On je predsjednik HNS-a“, objasnio je reporteki Provjerenog Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida. Dodao je da su se zviždači Živom zidu javili neposredno prije imenovanja Dražena Jelenića kao novog državnog odvjetnika.

Vrdoljak je pred novinare izvadio papir na kojem stoji članak iz međudržavnog ugovora po kojem i hrvatska i slovenska strana moraju jednako sudjelovati u radu elektrane. A to sudjelovanje, prema njegovim riječima, nije bilo jednako. On procjenjuje kako je Hrvatska, za vrijeme mandata Hrvoja Perharića, člana uprave NE Krško, izgubila više od dvije milijarde kuna. Na to je, kaže, upozorio i svog nasljednika Tomislava Panenića koji to demantira.

Hrvoje Perharić, kojem se navodno prijetilo, kaže da Vrdoljak nije imao ni primjedbe na poštivanje međudržavnog sporazuma na 10. sjednici povjerenstva koje prati njegovu provedbu, a na kojoj je i sam sudjelovao 2015. godine. Vrdoljak za pokušaje svog rušenja imenuje MOST, jednako kao što je to tvrdio i 2016. godine. Ovoga puta zato što je njegov predmet došao u ruke supruge savjetnika nekadašnjeg ministra pravosuđa Ante Šprlje, sutkinje Renate Pražetine Kaleb. Šprlje je komentirao kako se sudski spisi dodjeljuju putem računalnog sustava, a da bi se svako kršenje protokola odmah uočilo. „Ja sam za taj slučaj saznao iz novina. Apsolutno s moje strane nije moglo biti nikakvoj utjecaja“, kazao je Ante Šrplje.

Kada je 2016. godine Vrdoljaka zamijenio Tomislav Panenić na mjestu ministra gospodarstva, otkrio je manipulacije u dodjeli bespovratnih sredstava i, iako ne protiv Vrdoljaka osobno, protiv odgovornih osoba dignuo kaznenu prijavu.

Panenić je prvo, kaže, uočio da neki pozivi nisu objavljeni na web stranicama, pa je tražio savjetnike da vide koliko ih je. „Prvo su uočili da se na svim tim pozivima pojavljuju imena jedno te istih općina i gradova. Ono što je bilo evidentno meni, koji politički djelujem, jest da se to sve odnosilo na gradove i općine kojima upravljaju načelnici i gradonačelnici HNS-a“, izjavio je bivši ministar gospodarstva Panenić.

Detaljnim iščitavanjem uočili su niz nepravilnosti. Model je bio sljedeći: objavio bi se javni poziv, tko bi prvi doznao i među prvima se prijavio on bi i dobio novac. Vrijeme predaje dokumentacije igralo je značajnu ulogu. Povjerenstvo koje je ocjenjivalo one koji su prošli nije imalo jasne kriterije. Vrdoljak se i tada branio politikom jer je ta afera izbila za vrijeme predizborne kampanje nakon sloma Tomislava Karamarka. „Zanimljivo je u koju je fazu ušla predizborna kampanja. Ja njih ne želim prijaviti DORH-u i USKOK-u. Ja njih želim prijaviti građanima Hrvatske za nemoral, nerad i populizam“, govorio je tada Ivan Vrdoljak.

Slučaj u kojem je u igri oko 20 milijuna kuna prijavljen je, kaže, DORH-u, USKOK-u i policiji. Na upit USKOK-u što je s kaznenom prijavom protiv odgovornih osoba, ekipe emisije Provjereno dobila je odgovor kako ne mogu dati informaciju o tome provode li se izvidi ili ne jer su oni po zakonu tajni. No, uspjeli su doznati da se provode izvidi u Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. Tamo su se također događali sumnjivi poslovi 2015. godine. Kaznenu prijavu protiv njezina vodstva podnio je ravnatelj Zdeslav Matić na temelju nalaza državne revizije. Prijavu je podnio zbog čak četiri isplate. Jedna je iznosila 6 milijuna i 200 000 tisuća kuna za skladištenje iste nafte u dva različita skladišta, a druga 374 000 kn za pet parkirnih mjesta Zagrebparkingu, iako agencija ima samo jedan službeni automobil. Treća isplata iznosila je gotovo milijun kuna za usluge čišćenja spremnika, osiguranje vozila i goriva bez javne nabave te milijun i 800 000 kuna za troškove u sporu s Janafom do kojega nije ni trebalo doći. Na čelu HANDA-e u to je vrijeme bio Vrdoljakov stranački kolega.

U medijima se analiziralo i poslovanje tvrtke koju je Vrdoljak osnovao s bivšom suprugom. Iako je ATO inžinjering s HEP-om poslovala još od 2001. godina, a Vrdoljak iz nje izašao prije nego je postao ministar, uspon u poslovanju koje je tvrtka postigla za vrijeme njegova mandata u javnosti se dovodio u pitanje. Prozivke za namještanje višemilijunskih poslova, osobito s HEP-om, Vrdoljak negira. Jedna od nikad oproštenih svakako je afera razdjelnici. Glasnogovornik ministarstva je prošle godine rekao kako je cilj bio da se potakne tržište razdjelnicima.

Samo četiri dana nakon donošenja zakona predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije, HEP-Toplinarstva i ministarstva gospodarstva otputovali su u Dansku. Put je platila privatna danska tvrtka Danfoss za koju se tvrdilo da proizvodi ventile za razdjelnike. Jedino se tada Dalibor Pudić kao dužnosnik iz HERA-e našao u suboku interesa. „Povjerenstvo je većinom glasova utvrdilo da je primitkom usluge u vidu plaćanja smještaja dužnosnik primio nedopušten dar u smislu zakona, te je time počinio povredu članka 11 zakona o sprečavanju sukoba interesa“, objasnila je Dalija Orešković.

Nakon 4 godine zastrašivanja građana rigoroznim sankcijama ako ne ugrade razdjelnike, zbog čega su im računi za grijanje uglavnom astronomski rasli, građani su se masovno počeli vraćati na sustav toplane.
Građanima nitko nije vratio potrošen novac.

Od Ivana Vrdoljaka ekipa emisije Provjereno tražila je da detaljno odgovori na sve spomenute slučajeve, što je on odbio. No, odgovorio je na pitanja koja su mu poslali. Uzvratio je dokumentom u kojem navodi da je na sva pitanja već odgovorio te da je kao ministar gospodarstva uvijek stavljao hrvatske interese ispred svih drugih, a da to isto čini i danas kao predsjednik HNS-a. Naveo je i da u Hrvatskoj postoje interesne skupine kojima smeta trenutna Vlada i HNS-ove reforme.

Dok Vrdoljak vjeruje da je sve konstrukcija interesnih skupina, činjenica jest da mu jedna optužnica stoji na leđima.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju