Na gradskom zemljištu, kraj ilegalno sagrađenih kuća, niknulo je ilegalno odlagalište otpada i to usred zaštićenog krajobraza.

Snimke iz zraka otkrivaju razmjere strahote u zagrebačkom naselju Savica. Naime, na gradskom zemljištu, kraj ilegalno sagrađenih kuća niknulo je ilegalno odlagalište otpada. Za razliku od Jakuševca gdje se otpad plaća po kilaži ovdje je dovoljno gazdi otpada dati 100/200 kuna. Oni zatim taj otpad pale i dalje preprodaju sirovine koje mogu. Požari, detonacije, čak i fizički okršaji se svakodnevno tamo događaju. Policija i vatrogasci su nemoćni, jer gazde odlagališta im zapriječe put.
I dok institucije prebacuju odgovornost s jednih na druge brdo smeća svakodnevno raste. Ekipa emisije Provjereno je uhvatila i kombije koji su dovozili otpad, ali i obitelj koja zarađuje na deponiju.

Na ekološkoj bombi na zagrebačkoj Savici uhvaćeni su oni koji smeće bacaju, ali i gazde deponija! I dok su radnici priznali da plaćaju odlaganje i to daleko jeftinije nego u legalnim ustanovama poput Jakuševca, gazde tvrde da ne znaju odakle se smeće stvorilo, da im to netko u tišini po noći stavlja pred kućni prag, iako se radi o tonama i tonama smeća. Više od godinu dana građani prijavljuju ovaj deponij jer na njemu svakodnevno gori otpad, suklja crni dim. Međutim ništa se nije dogodilo. Biznis i dalje cvate i to na gradskom zemljištu usred zaštićenog krajobraza, ali umjesto da se gazde izmjesti, nosi im se pitka voda u cisternama.

Snimke iz zraka je ustupio Tomislav, fotograf koji je u snimanje krenuo iz divne ideje - htio je snimiti ljepote porječja Save. Da stvar bude gora, odlagalište je usred zaštićenog krajobraza, ornitološkog rezervata – mjesta gdje obitavaju zaštićene životinjske vrste, mjesta koje bi trebalo biti maksimalno zaštićeno od devastacije.



Građani su pisali dopise apsolutno svim službama, od komunalnih redara, Ministarstva zaštite okoliša pa sve do Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, jer osim količine smeća koja raste u širinu i visinu, isto to smeće se i pali. „Policija je tu imala 22 izlaska, oni su sve evidentirali ono što je u njihovoj domeni i proslijedili su dalje na druge institucije koje nisu ništa poduzele“, objasnio je Marijo Pisk, dopredsjednik ŠRD Pešćenica.

Kako je moguće da je došlo do ovoga? Do ove količine otpada? Jedini koji zapravo nešto sustavno rade su ribiči. Pokušavaju održati ovu oazu u gradu čistom. Marijo je kao dopredsjednik ribičkog kluba Pešćenica, ali i vijećnik, u svojoj četvrti sudjelovao na sastancima s institucijama. Obišli su lokaciju dva puta krajem prošle godine s predstavnicima četvrti Pešćenica i od tada se nije dogodilo ništa.

Do deponija vodi jedna jedina cesta, a ona vodi ravno do onih koji otpad istovaruju!
Vlasnik se htio lažima izvući iz neugodne situacije, ali je ipak na kraju priznao zašto je otpad istovario baš tu – jer je jeftinije.
Vozač kojeg je ulovila ekipa Provjereno reklamira se u oglasnicima i na Facebooku kao tvrtka koja pruža usluge rušenja, ručne iskope i odvoz otpada, ali nije registrirana. Pun kombi otpada naplati sto eura, a riješi ga se za sto kuna. Razlika odlazi u džep. Također, slikan je i račun koji su imali u kombiju. Međutim, na njemu piše druga tvrtka koja se inače bavi prodajom plastičnih većica. Dakle, u ovoj priči očito samo piše račune. Račun je podmirilo stambeno komunalno poduzeće.
Vlasnik je odjurio, a ekipa se uputila na smetlište gdje ih je dočekalo nepregledno brdo – tone i tone otpada.



Sljedeći dan ekipa emisije Provjereno vratila se na smetlište kako bi pronašli ljude koji tu navodno žive. Oni su im reki kako su bili 5 dana na putu.
Cijelo su vrijeme žalili se kako žive u groznim uvjetima i kako im nitko ne želi pomoći. Svi su ovdje prijavljeni, a zemljište je u vlasništvu grada Zagreba.
Ali iako tvrde da ovdje stvarno žive, ne znaju tko baca smeće, a o požarima još manje.

Uredilo se odlaganje otpada pravilnicima, zakonima, cjenicima na ovlašenim odlagalištima. Ali, očito je nadzor cijele te ekološke priče daleko od učinkovitog.

Na otpad je ekipa Provjerenog naletjela i na drugom kraju grada – u Podsusedu, na ne toliko prometnom putu skrivenom u šumi, također uz rijeku. Našli su i neko rješenje Hrvatskih voda, a na njemu ime prezime i adresu. Tvrtka čiji su papiri bačeni više ne postoji, pa su otišli na kućnu adresu. Htjeli su osobno doznati kako je smeće završilo u drugom kvartu u šumarku. Isto prezime sa smeća pisalo je na portafonu. Međutim, nikoga nije bilo kod kuće, ali onda je tek uslijedio pravi šok – reciklažno dvorište odmah pokraj zgrade u kojoj čovjek živi!



Nemar i nebriga pojedinaca i propusti institucija doveli su do ovakve situacije. Ovome na jezerima Savica moglo se stati na kraj da je bilo volje, tko je dopustio da deponij postane ovoliki, a sve se stalno prijavljuje i sve je pod kamerama toplane.

Nadležna je Javna ustanova park Maksimir koja upućuje na inspekciju Ministarstva zaštite okoliša jer su oni provodili inspekcijiski nadzor.  U odgovoru su napisali kako je lokalna jedinica odgovorna za sprečavanje i uklanjanje otpada. Navode da je grad Zagreb proveo upravni postupak uklanjanja otpada. I još jedan zanimljiv detalj – inspekcija zaštite okoliša je u prvoj polovici ožujka od Grada Zagreba zatražila povratnu informaciju o poduzetim aktivnostima za uklanjanje otpada, do sada Ministarstvo zaštite okoliša nije zaprimilo povratnu informaciju. Dakle, grad Zagreb, komunalno redarstvo ništa nije poduzelo jer jedna stvar je jasna – smeće i dalje stiže na isto mjesto.

A glava ove obitelji govori radio je i mirovinu zaslužio u gradskoj Čistoći.  Govori da je često u Njemačkoj, a tu mu žive sinovi i snahe. Svi primaju socijalnu pomoć i dječje doplatke. Činjenica je da su na gradskom zemljištu. I umjesto da ih se izmjesti, nosi im se pitka voda u cisternama, da su izgradili kuće uz dalekovod, a to se ne smije i da im je biznis tempirana ekološka bomba usred grada. Nekoliko metara dalje je još jedno smetlište u divljoj i privatnoj režiji, manjeg opsega i također nesanirano.

Ionako nam po pitanju gospodarenja otpada prijete penali iz Europe – obećali smo riješiti, a nismo. Jednako tako je i sa Savicom. Najžalosnije je što ćemo nerad i nemar odnosno sanaciju platiti svi mi – građani. Odgovor od grada ekipa emisije Provjereno nije dobila, ali ribiči su nazvali prilikom zaključivanja priloga u predvečer da kažu kako su komunalni redari počeli odvoziti smeće.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju