Mještani Čeminca, koji plaćaju najskuplje komunalne naknade u zemlji, revoltirano se pitaju kako je to moguće.

Kako kupiti dva stana u godini dana, i to s prosječnom plaćom, znaju zdravstveni tehničar i komunalni redar – sinovi načelnika u Čemincu. Prošle su ih godine kupili čak 4 u Osijeku, a kredite im subvencionira općina. Mještani Čeminca, koji plaćaju najskuplje komunalne naknade u zemlji, revoltirano se pitaju kako je to moguće. To je sumnjivo i županu, koji je i sam tražio pomoć institucija.

Načelnik Zlatko Pinjuh, koji cijele prošle godine nije odgovorio niti na jedan upit ekipe Provjerenog, niti se želio pojaviti pred kamerom, odlučio je tužiti upravo ekipu emisije Provjereno. Oni su ponovno pokušali razgovarati s njim, u čemu su ovoga puta uspjeli.

Natpisi na portafonima pokazuju da su stanovi zaista njihovi. To potvrđuju i računi koji vire iz sandučića, izvaci iz zemljišnih knjiga, ali i sami susjedi.
Stariji sin Ivan vlastitom je bratu prodao stan, a nakon toga kupio drugi za koji je od općine dobio subvenciju za kupnju prve nekretnine.

No tu nije kraj nelogičnostima. Naime, općina financira kupnju stanova ne samo u općini, nego bilo gdje u županiji. To znači da ako osoba živi u Čemincu, može kupiti stan u Osijeku i dobiti potporu od 1000 kuna na mjesec. Od sedam subvencija u 2017. godini, dvije su dobili sinovi Zlatka Pinjuha. Jednu subvenciju dobio je Josip Crnčan, nećak Mirte Dorić koju se dovodi u blisku vezu sa Zlatkom Pinjuhom. Ona za naknadu od 200-tinjak tisuća kuna na godinu vodi općinske knjige. Svi su oni kupili su stanove kojima rješavaju stambeno pitanje. No, nitko od njih u njima ne živi, već ih iznajmljuju. 

U svibnju 2017. godine Marko Pinjuh kupuje prvi stan i to od brata Ivana, a od oca načelnika u ime općine dobiva potporu od 1000 kuna na mjesec. U rujnu iste godine i brat Ivan također kupuje stan, a također dobiva i potporu od 1000 kuna mjesečno. Isti mjesec je Marko Pinjuh kupio i drugi stan, a nekoliko dana kasnije i Ivan Pinjuh kupuje još jedan stan.

Osim dva stana, stariji sin Ivan, lani je postao vlasnik i BMW-a, automobila parkiranog na obiteljskom imanju u Grabovcu. Na imanju je ekipa Provjerenog potražila Marka Pinjuha, mlađeg sina, no komunalni radnici koji su kosili travu tvrdili su kako je vjerojatno u Općini. Marko Pinjuh nije želio komentirati porijeklo njegove imovine. Stoga je ekipa emisije Provjerenog potražila samog načelnika koji također nije želio razgovarati.

Za komentirati se ima mnogo – od zapošljavanja do kupnje nekretnina.
Spomenuto obiteljsko imanje prvo je glasilo na oca, a potom na sina Ivana.
Ivan Pinjuh imanje je tada poklonio ocu, a otac zatim prenio na sina Marka. Razlozi prenošenja vlasništva imanja nisu jasni. Obitelj ima stanove za koje dobivaju potpore u Osijeku, iako su svi prijavljeni u Čemincu.

Prije godinu dana ekipa Provjerenog istražila je stanju u Čemincu kada je načelnik Pinjuh podigao i uveo neke, dotad nikad viđene, komunalne naknade. Istom metodom služili su se i neki njegovi stranački kolege.

Čelni čovjek HDZ-a u županiji i načelnik općine Antunovac, Ivan Anušić, ostao je u čudu zbog postupaka stranačkog kolege. Godinu dana poslije, Anušić je župan, a za Pinjuha i dalje nema rješenje. „Anonimne prijave su dolazile i kod mene i proslijeđene su u svima koji se time trebaju baviti“, izjavio je Anušić i dodao kako je cijeli slučaj sumnjiv.

No, to je rezultat lex šerifa – veće ovlasti lokalnim samoupravama i mogućnost da se i najveće nebuloze reguliraju, preprave i prilagode u samoj općini, sa svojim ljudima i na svom terenu te za načelnike poput Zlatka Pinjuha.

Protiv njega je dan prije priloga u emisiji Provjerenog podenesena kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Prema neslužbenim informacijama doznaje se da je protiv iste stvari već prijavljen anionimno, ali da se pripremaju još neki svjedoci. Mještani ne sumnjaju da u ovom slučaju državno odvjetništvo ima elemenata za istragu.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju