Reporterka Provjerenog pronašla je muškarca koji je htio odvesti curicu nakon škole. Tvrdi kako to nije bio on.

Prije mjesec dana novinarki Provjerenog prišao je muškarac te joj, zamijenivši je za školarku, nudio 50 kuna da se ljubi s njim.

Slučaj je prijavljen policiji, a bez obzira na to što je jasno vidljivo na snimci da pohotni muškarac želi seksualno iskoristiti djevojčicu, kako on misli, prema zakonu, ako nema žrtve - nema zločina.

Zato je vijest o muškarcu koji je ispred škole na Jordanovcu pokušao odvesti sa sobom djevojčicu prestravila sve roditelje. Njegove fotografije kolaju društvenim mrežama te se poziva na linč.

Novinarka Provjerenog Ana Malbaš pronašla je tog muškarca. On joj je u razgovoru rekao kako očito ima dvojnika te kako on nije kriv. Detaljnije o slučaju nije želio govoriti budući je istraga još uvijek u tijeku.

Ravnatelj Osnovne škole Jordanovac nije želio slučaj komentirati pred kamerama Provjerenog. No, to su učinili građani Jordanovca koji su zabrinuti za sigurnost svoje djece. Iz ravnateljstva policije poručuju da istraga još traje i mole građane da ne uzimaju stvar u svoje ruke. Kažu i da su zone škola i vrtića policiji u stalnom fokusu.

Mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba, objašnjava odvjetnik Milko Križanović, ključno je kazneno djelo koje štiti djecu. No, put od optužnice do pravomoćne presude je jako dug.

Dug je i put do izmjena kaznenog zakona. Tek iduće godine planira se oformiti radna skupina koja bi trebala razmotriti određene izmjene postojećeg kaznenog zakona. Tu je uključen i dio vezan uz spolne delikte na štetu djece. „Radilo bi se eventualno o nekakvim zaštitnim mjerama, nadzorima nad počiniteljima koji iziđu iz zatvora nakon izdržane kazne zatvora, kako ih pratiti, kako ih spriječiti da ponove slično ili isto kazneno djelo“, rekla je Vedrana Šimundža Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa.

Hrabri telefon zbog ovakvih situacija često zvoni. Policija je pak zabilježila 547 kaznenih djela spolnog karaktera usmjerenih prema djeci. Stvarnu brojku pokušaja teško je znati kada svaki pokušaj ne bude i kazneno djelo. Nekada zbog toga što kaznenog djela nije ni bilo, a nekada zato što za samo djelo nije bilo članka u postojećem zakonu.

Više priloga iz jučerašnje emisije potražite na službenoj stranici emisije 'Provjereno', a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju