Zumra Kovačević zbog svih neisplaćenih plaća od susjeda mora moliti da joj pripomognu s osnovnim namirnicama.

Jedina želja Zumre Kovačević jest da dobije otkaz, jer to je jedini način da dobije barem nešto novca. Naime, ona već godinu dana nije dobila plaću, a da bi se prijavila na burzu ili za socijalnu pomoć trebaju joj dokumenti do kojih u tvrtki već tjednima ne može doći. Reporteri emisije Provjereno pratili su je Porezne uprave gdje je ostala u šoku kada je vidjela evidenciju prošlogodišnjih prihoda. Tamo stoji da je dobila više od 30 000 kuna, ali ona taj novac nije vidjela.

Ovaj je slučaj nastavak priče o kontroverznom poduzetniku Marinku Mikuliću, takozvanom 'Kralju papira', koji je imao i ima toliko tvrtki da im se pred kamerama nije mogao ni sjetiti broja. Protiv Mikulića i dalje nije podignuta niti jedna optužnica, a on i dalje čini kaznena djela.

Zumra Kovačević zbog svih neisplaćenih plaća od susjeda mora moliti da joj pripomognu s osnovnim namirnicama, poput jaja ili ulja. Sram ju je, ali glad ne pita. Ako želi popiti vodu ili održavati higijenu, mora izvan kuće jer u kući nema vode. Majstor košta, a bunar ne. Opomene, blokade i ovrhe ona više ne broji.

Zumra službeno još radi. Ali ni malu plaću koju je imala nije vidjela godinu dana. Tvornica papirne industrije Pan, u kojoj je radila četvrt stoljeća, korak je do stečaja. No, kada je tvrtka bila i dobrostojeća, za radnike je bilo ponižavajuće. Jedna se plaća ponekad dijelila na tri dijela, a plaće su dobivali i u bonovima od 500 kuna kojeg smo morali potrošiti isključivo u trgovini vlasnika. A onda je i to stalo. U tvornicu je dolazila i inspektorica rada. Ono što je inspektorica rekla, Zumru je tek šokiralo. Naime, savjet inspektorice bio je da „zove Novu TV“.

Zumra sada samo želi otkaz kako bi se mogla prijaviti na zavod ili primiti socijalnu pomoć. Međutim, njezina situacija tek se počinje komplicirati. U tvornici joj ne daju papire tjednima. Ekipa Provjerenog i Zumra uputili su se u tvrtku. Čim je tajnica čula da su novinari ispred, uspaničila se i poslala e-mail vlasnikovoj kćeri, članici uprave. Zumra se nada da je ovo bar neki početak. Potrebna joj je i potvrda da nije imala dohodak.

Na šalteru Porezne uprave suočava se s novim šokom. Evidentirana plaća prošle godine iznosi 31 tisuću kuna. Ekipa emisije Provjereno pokušala je saznati na koji račun je novac isplaćen. Doznali su da je plaća isplaćena u gotovini, ali ne zna se kome. Službenica u uredu Porezne uprave potvrdila je kako je to zabranjeno te upućuje na Inspektorat rada.

Ono što se ne smije, očito se događa. To je anonimno potvrdio još jedan radnik Pan papira. Ekipi Provjerenog je pokazao plave kuverte u kojima je godinama dobivao plaću „na ruke“. Prepričava kako su svi tako primali plaću, a od ožujka 2017. godine nije primio novac koji je zaradio. Isto kao i kolegica, u nevjerici gleda papir na kojem piše da je primio 39 tisuća kuna.

Prije tri godine u emisiji Provjereno objavljena je priča o Pan tvornici papira Zagreb i kontroverznom poduzetniku Marinku Mikuliću. Institucije su već dugo upoznate s neredovitim isplatama plaća i neplaćenim doprinosima. Sve to Mikulića nije spriječilo da širi svoje carstvo u tolikoj mjeri da se nije mogao sjetiti u kojim je sve tvrtkama osnivač ili ima pravo zastupanja. U međuvremenu, carstvo se urušava. Nadimak „kralj papira“ sad se može zamijeniti nadimkom „kralj stečaja“.

Iz Inspektorata rada doznaje se kako je u posljednje 4 godine bio je 31 inspekcijski nadzor, a podneseno je 10 optužnih prijedloga i kaznena prijava DORH-u. Uništene tvrtke, radnici na ulici i bez plaća, golema porezna dugovanja samo su dio ostavština koju institucije već godinama mirno promatraju, a država zbraja minuse. Primjerice, Agencija za osiguranje radničkih tradžbina isplatila je gotovo milijun kuna 2015. godine radnicima jedne od njegovih propalih tvrtki. Našoj sugovornici nije jer tvrtka nije Fini dostavila potrebne papire.

Netom prije emitiranja priloga u emisiji Provjereno, Zumra je konačno dobila željeni otkaz, kao tehnološki višak. Iako su DORH-u upućene najmanje dvije kaznene prijave, do sada nije bilo sudskog epiloga.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju