Ispovijest dviju učiteljica iz Osnovne škole Sesvetski Kraljevec odraz je sveopćeg stanja u državi.

Usprotivile su se nečemu što je protuzakonito. Odlučile su reći „Ne!“ muljanjima s izborom agencije s kojom će djeca ići na izlet. Roditelji su željeli da sve bude po pravilima, da se provede pravi natječaj. A ravnatelju se, čini se, ta ideja nije baš dopadala. Htio je eliminirati neke ponude bez razloga, a kad ni to nije prošlo - pokušao je preko profesorica, želio je da ocrne konkurenciju jer zna se tko zadnjih godina mora organizirati izlet. One na to nisu pristale i sada trpe posljedice. Ravnatelj im se osvećuje tako što je jednu preopteretio prekovremenima, druga je praktički ostala bez posla, a kolateralne žrtve svega su i djeca kojima je maturalac postao upitan. Da stvar bude gora, to je priča o agenciji čiji je vozač ovoga tjedna uhvaćen pijan prije polaska na ekskurziju.

Odlučile su progovoriti o onome što je javna tajna u mnogim školama. „Ja imam malu djecu. Dijete u vrtiću, dijete u školi – oni će tek postati ozbiljni, nadam se, članovi ovog društva. I ja ne želim društvo u kojem će i njemu govoriti 'Pa dobro, šta očekuješ, to je Hrvatska. Što si ti mislila da će se dogoditi?'. Ja ne mogu više slušati te rečenice. Meni je zlo od toga. Ja hoću da jednostavno, ako postoje pravila i ako ih se ja moram držati, da ih se svi drže. Ako osoba koja radi u odgojno-obrazovnoj instituciji krši pravila, ona mora biti sankcionirana“, jasno je izrazila svoje mišljenje Ana Rejc, profesorica njemačkog jezika i sociologije.

Oni doslovno iz škola tjeraju ljude koji žele nešto raditi. Ja se mogu pomiriti s ovim da radim onako u tišini ili da radim svoj posao. Ja hoću raditi svoj posao onako kako ja smatram da je najbolje što uključuje terenske nastave i moj drugi predmet koji predajem, francuski jezik, i meni to netko ne da i sustav to blagoslivlja i smatra da je to tako u redu“, objasnila je druga profesorica ove priče, Marina Jakšić, profesorica njemačkog i francuskog jezika. Hoće li javno istupiti, lomile su se godinu dana. Mislile su kako će proći te da će institucije reagirati. No, situacija je za njih, u školi gdje predaju postala još teža. Sve je počelo s jednom terenskom nastavom i biranjem agencije koja će organizirati putovanje.

Roditelji su samo željeli igru prema pravilima. Praksa je dotad, čini se, bila sasvim suprotna, sudeći prema pismu koje je ravnatelju uputila članica Vijeća roditelja. „(…)u 11 godina učenici naše škole na izlete i ekskurzije putovali su isključivo s jednom, Vama i meni dobro poznatom turističkom agencijom... (…) Vašoj samovolji na kraj nije stao ni konačno 2014. donesen Pravilnik o izletima, jer ga ne primjenjujete odnosno potpuno proizvoljno interpretirate njegove odredbe uz dodavanje podosta vlastitih...“, stoji u pismu članice Vijeća roditelja. To je potvrdio i bivši član Povjerenstva za odabir. Konkurencija je bila samo smetnja, pa je počela eliminacija.

No, pritisak je bio velik pa je ravnatelj ipak popustio. U suprotnom, izbor bi bio samo među tri tvrtke od kojih su dvije sumnjive koje, prema riječima anonimnog roditelja, nisu bile na popisu udruga agencija. Uz mnogo muke, izgurali su da sve bude prema Pravilniku. Ali ravnatelj, kažu, ipak nije imao namjeru tako lako odustati. „Kad je napokon došlo do toga da se i ta agencija može predstaviti roditeljima, kolegica i ja smo dobile u sandučić bunt papira na kojima je pisalo 'Ne bacati, ravnatelj'. Taj bunt još imam sa sobom. To su bili isječci, novinski članci, kopije s foruma u kojima su neki proizvoljni ljudi negativno pisali o toj konkurentskoj agenciji“, objasnila je profesorica Ana Rejc. Obje odbijaju sudjelovati u tome i pokazivati roditeljima negativne komentare za agenciju koju su upravo roditelji birali. A roditeljima stiže hladan tuš – izlet je otkazan, iako je sve već bilo dogovoreno. Roditelji su se pobunili pa su djeca ipak išla izlet, i to, kako govori anonimni roditelj, prvi put nakon mnogo godina s novom agencijom.Odjednom sam dobila zaduženja za manje od pola radnog vremena s obrazloženjem da je manje djece upisano na nastavu izbornog njemačkog jezika“, opisala je Ana Rejc početak svojih problema u školi. Marina Jakšić je neočekivano doznala kako je ukinut predmet koji predaje već 9 godina – francuski jezik.
Zašto je odjednom, nakon 9 godina, francuski nepoželjan? Iako je predviđen u kurikulumu i školskom planu, a djeca su čak dobila i knjige, ravnatelj ga je odlučio ukinuti. Ipak, inspekcija ga je vratila, ali samo za onu djecu koja ga već uče. Ravnatelj je na sjednici objasnio kako je francuski ukinuo jer ga pohađa premalo učenika, a pozvao se na naredbu prosvjetne inspekcije. Dokaza za to nema.

A ni satnice njemačkog, odjednom, više nema dovoljno obje profesorice njemačkog jezika, iako jedna radi prekovremeno. Navodni razlog također je manji broj učenika. „Radi se točno o troje djece manje. Dakle, troje učenika manje ide na njemački ove školske godine nego prošle školske godine, a moja satnica je 60 posto manja. Kolegica trenutno radi s prekovremenim satima njemački jezik, dakle istu kategoriju posla, dok ja nemam ni za pola radnog vremena, što je direktno kršenje Zakona o radu“, istaknula je Ana Rejc.

Ravnatelja je ekipa emisije Provjereno zamolila da im pojasni svoje odluke, ali on nije imao vremena. Prosvjetna inspekcija bila je u školi. Na njihov nalaz reagiralo je Vijeće roditelja, koje smatra da je puno netočnih, a lako provjerljivih podataka. Priložili su i dokaze, zatražili temeljit i kvalitetan nadzor, ali reakcije na to nije bilo. Ministarstvo je ekipi emisije Provjereno odgovorilo kako su izdali rješenje za uklanjanje propusta u radu, ali i peru ruke. „S obzirom na ovlast i način utvrđivanja stanja, prosvjetna inspekcija ne može utvrđivati eventualne inicijative, pritiske, utjecaje ravnatelja ili drugih osoba kao ni izbacivanje terenske nastave“, stoji u priopćenja ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz nadležnog Gradskog ureda kažu da izborna nastava pripada autonomiji škole. Dakle, oni se ne mogu miješati.

Jedno je sigurno – na gubitku su učenici. Iza svih ovih događaja, uvjerene su, stoji njihova odluka da igraju prema pravilima, da ne popuštaju pod pritiskom ravnatelja u odabiru agencija za putovanja. Njegovi odgovori, do zaključenja priloga emisije Provjereno, nisu stigli. Ekipa emisije Provjereno kontaktirala je i spornu agenciju iz ovog slučaja, ali oni nemaju komentara. Ove hrabre profesorice postupile su prema svojoj savjesti i zakonu. Javna je tajna, kažu, da se mutni poslovi sa školskim putovanjima događaju u mnogo škola. Samo se o tome šuti, a one više nisu ni mogle ni htjele – ni zbog sebe, a pogotovo zbog djece.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju