Njihov odnos dokazuje da biti roditelj nije samo ozbiljna obaveza nego i prava životna avantura.

Prije 10 godina Adila je donijela odluku koja je promijenila njezin, ali i život jedne 9-godišnjakinje ostavljene u domu za djecu s poteškoćama u Sarajevu. Adila joj je postala majka. Danas 19-ogodišnja Fetaneta djevojka je s ekstra kromosomom, ali i ekstra količinom sreće! Njih dvije uživaju u svakoj sekundi koju provode zajedno – šetaju, putuju, planinare i jedna drugu savršeno nadopunjuju. Njihov odnos dokazuje da biti roditelj nije samo ozbiljna obaveza nego i prava životna avantura. Njih su dvije prije svega najbolje prijateljice.

"Kroz nju sam naučila što je suština života, jednostavno što je život! Da život nije uopće imati nekakve kule, vile, gradove, nešto materijalno. Kad ona ujutro izađe iz sobe i kad mi priđe s vrata i pita me 'Kako si?', ne mogu vam opisati koliko je moja duša napunjena“, govori Adila Bolić Muharemović. Ali ne počinju sve najljepše životne priče lijepo i lako. Njihova je počela dok je Fetka, kako je danas od milja zovu, bila samo jedna od mnogo djece čija je sudbina bila prepuštena centru za djecu s poteškoćama u Sarajevu. Tko zna kakav bi njezin život bio danas da baš u tom centru nije radila Anela – Adilina kći. Fetka se Aneli uvukla pod kožu i vrlo joj brzo postala miljenica.

To se nije dalo čak ni sakriti, jer je Anela mami neprestano pričala o njihovim dogodovštinama, a onda je jednog dana pozvala u centar na kavu, da ih upozna. „Kad sam ja videla taj njezin zagrljaj, kada je ona mene toliko čvrsto zagrlila, ja sam istog trenutka podnijela zahtjeva za hraniteljstvom i ušla sam u proceduru“, govori Adila. Odluku je donijela u trenutku, a ni danas, desetljeće poslije, nije požalila. Iako je u to vrijeme bila samohrana majka dvjema djevojčicama, ljubav joj je, kaže, dala nevjerojatnu snagu. Vrlo je malo znala o osobama s Down sindromom, ali i o tome tko je Fetaneta zapravo. Poznato joj je bilo da je kao beba ostavljena u domu, ali zbog čega i tko su joj roditelji – ostale su nepoznanice. Nije znala ni kakvo joj je zdravstveno stanje, je li primila cjepivo, je li možda alergična na nešto. Sve su to zajedno otkrivale.

Danas je Fetka vrijedna 19-godišnjakinja. Najviše voli servirati stol za ručak, gostima pripremati sok, kuhati i posluživati kavu. „Voli se uključiti u mnoge stvari. Čas voli slagati odjeću, čas šminkati se, čas voli ići u kupovinu. Drago mi je da ju zaima više stvari, da nije određena i samo i da se veže samo za jednu stvar i za jedan prostor i za jedan hobi“, govori Fetkina mama.



Njihov je život ispunjen šetnjama, planinarenjem, odlascima na more. Zajedno su u svemu, ne samo u razonodi, već i ozbiljnijim životnim obavezama. Često se nađu u situacijama u kojima nailaze na razumijevanje i podršku. Možda je nije 9 mjeseci nosila u trbuhu, ali je zato već 10 godina nosi u srcu. To je sasvim dovoljno da bi bila punopravna mama. Jedino što rastužuje srce ove majke je pomisao da Fetaneta nikada neće imati priliku osjetiti taj najdragocjeniji osjećaj – biti roditelj. Ali zato će joj njezina spasiteljica, prijateljica, majka priuštiti svu ljubav svijeta. Toliko su naviknule jedna na drugu da čak i nekoliko sati razdvojenosti izgleda kao vječnost. To je ljubav koja ispunjava svaku prostoriju, pruža joj sigurnost i ono najvažnije - osjećaj da nekome i negdje pripada.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju