Prije tri mjeseca ekipa Provjerenog ispričala je tešku životnu priču tročlane obitelji Herak. Otac Veljko, majka Vlatka i 15-godišnji sin Josip živjeli su u svega 19 kvadrata, bez tekuće vode i kupaonice. No od tada se, zahvaljujući dobrim ljudima, mnogo toga promijenilo.

Njihove skromne i sramežljive želje, o tekućoj vodi i kupaonici, mnogima nisu dale spavati.

Dok je supruga Vlatka sanjarila o kuhinji u kojoj suđe neće morati prati u hladnoj bunarskoj vodi, tata Veljko i sin tinejdžer najviše od svega čeznuli su za - kupaonicom.



San o nečemu što većina nas uzima zdravo za gotovo stegnuo je mnoga srca. No nije stalo samo na tome. Nakon priloga u Provjerenom javljali su se dobrovoljci diljem zemlje, nudili pomoć u majstorskim radovima - žbukanju kuće, kopanju kanala, uvođenju struje i vode. Ponudili su najviše od sebe - svoje vrijeme i volju da vlastitim rukama jednoj obitelji izgrade dom. Donacije su stizale iz svih dijelova zemlje, a obitelj Herak lagano je zakoračila u svoju vlastitu bajku.



Prvi je bio Nenad Kljaić, koji je iz dalekog Umaga došao ožbukati unutrašnjost kuće.

"Gledajući vašu emisiju, svaki normalan čovjek bi pustio neku suzu. Ne neku, nego iskrenu suzu. Najviše me se dojmio njihov sin Josip. Jer i ja imam djecu. Kćer od 14 godina i sina od 12. I kad vidim njihovo odrastanje i njegovo odrastanje... To zaboli... To je posao koji ja inače radim, dva-tri dana ništa ne znači, pa sam pitao kolege da pomognu i odmah su pristali", priča Nenad. "Kad vidim da su se oni uselili u kuću, ja znam što to znači. I to su slike koje su nezaboravne.. Sretan sam i ja možda kao i oni!"

Nenad je pokrenuo lavinu, a dobra su se djela nastavila nizati.

"Već drugo jutro nakon emitiranja sam se zaprepastio. Dolazi motor veliki, jaki... A ono bajkerica na motoru i pita: Što treba pomoć? Pa vadi vrećice sa stvarima i slično...
", priča Veljko Herak kako je sve krenulo.
"Moram izdvojiti gospođu Biljanu Jurčić iz Karlovca, Ljiljanu Čović iz Švicarske koja je u više navrata pomogla, Dražena Obradovića i njegovu prijateljicu Anđelu iz Karlovca.. a onda kad pogledamo mjesta koja tražim na karti, ne mogu ni na karti naći.. kompletna obala od Dubrovnika preko Istre, Slavonija, posebno Ivan iz Baranje koji živi u Njemačkoj.. I još puno meni nepoznatih ljudi."



"Bio je jako, jako veliki odaziv. Donacije iz Danske, sa svih krajeva... Došli su nam iz Umaga za strojno žbukanje, došli su iz Pitomače za glazure, došli su iz Koprivnice iz tvrtke Dens Commerce, sa svih strana su priskočili koliko god su mogli. Što god su ponudili, mi smo to sve prihvatili, sve nam je bilo potrebno", priča Veljkov dugogodišnji prijatelj Franjo Bricelj koji je preuzeo koordinaciju radova nakon što su donacije počele stizati.

Unatoč dijabetesu od kojega boluje 11 godina, sva tri mjeseca Veljko Herak je sudjelovao u radovima.
Nije mogao samo sa strane gledati kako drugi rade. Jedina misao koja ga je bodrila bila je kako će njegova obitelj Božić dočekati u novom domu. Kako njegov Josip ne bi morao, kao on, život provesti kupajući se u lavoru. Veljkova desna ruka bio je i prijatelj Stjepan Kunović.

"Kad se sjetim kakva je bila ona stara kuća... Sve je visilo, i prozori i vrata, niste ih mogli zatvoriti",
sa suzom u oku se prisjeća Stjepan.



Vlatka Herak također je maštala. Sve je to izgledalo toliko daleko i nestvarno... A danas je u svojoj kući, u svom toplom domu.

"Iskreno, još nemam osjećaj iskreno da je ovo moje... Evo, kad pogledam tu oko sebe, imam osjećaj da sam kod nekog bolje stojećeg rođaka ili susjeda i sve čekam kad će supruga reći - ajmo kući!
" kaže Veljko.

Nekoliko dana prije samog Božića uselili su se u svoj dom iz snova. Prijatelji su pripremili iznenađenje, doveli tamburaše, stigao je i svećenik posvetiti kuću.



"Najljepše bih im zahvalio! Svim tim dragim ljudima, meni većinom nepoznatih. Volio bih... da bilo tko od njih ima priliku navratiti, sjesti, da popijemo kavu i slično... Volio bih ih sve redom upoznati - od onih s najnižom donacijom do onih s najvišom... Upoznati te ljude drage... Ljudi, omogućili ste meni Božić kakav nikad u životu nisam sanjao i isto želim Vama i Vašim obiteljima. Puno sreće, zdravlja, sretan Božić i Nova godina
!" presretan je Veljko. "Bajka, u pravom smislu bajka!"

Bajka je to koju ste vi napisali. Svakim pozivom i porukom, svakim ohrabrenjem, svakom kunom.
Napisali ste je srcem... i hvala vam na tome.

Propuštene epizode emisije 'Provjereno' pogledaje besplatno na novatv.hr.







 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju