Glas o toj sićušnoj djevojčici se proširio, ne samo zemljom, već i svijetom.

Kada je došla na svijet imala je samo 450 grama, a bila je velika poput prosječnog ljudskog dlana. Glas o toj sićušnoj djevojčici se proširio, ne samo zemljom, već i svijetom. Mala Maša je naime, medicinsko čudo. Ona je najmanja beba ikad operirana u Hrvatskoj, a u svijetu je bilo još samo dva takva slučaja. U svom kratkom životu preživjela je 4 operacije, 5 mjeseci je bila priključena na sondu, respirator i u inkubatoru. U tom se malenom tijelu očito smjestio divovski borac.

Mama Matea Matić je, uslijed komplikacija, rodila Mašu u šestom mjesecu trudnoće, u 27. tjednu. Rođena je s manje od pola kilograma, velika tek kao prosječni ljudski dlan. Snage je ovim mladim roditeljima itekako trebalo jer su sa svojom djevojčicom u bolnici proveli punih 5 mjeseci. Matea, inače fotografkinja, dane je provodila uz svoju djevojčicu. Tata Mario je ugostitelj kojeg posao nije mogao čekati, ali svaki slobodan trenutak bio je sa svoje dvije cure.

Svaki dan je bio bitka za sebe. Bili su svjesni da su šanse vrlo male, da toliko ranije rođeno dijete bude vitalno, uopće preživi. Mama Matea je ispričala kako je najteže bilo nakon operacije, kada su joj rekli da je sve gotovo jer je Maša tada već bila na potpori za srce, a morali su je i reanimirati. Njezino se stanje dodatno zakompliciralo zbog toksične upale crijeva – došlo je do sepse. Najžalosnije od svega jest da su liječnici, uz sve zdravstvene, imali i drugih problema. Naime, od KBC-a Rebro morali su posuditi respirator jer ih sami nemaju dovoljno.

Mnogi od liječnika i anesteziologa potvrđuju kako u svojem višegodišnjem radu nikada nisu bili u prilici držati u rukama i operirati tako malu bebu. Operirali su joj crijeva, oči, zatim rekonstruirali crijeva i trbušnu stjenku. Njezini organi još se nisu do kraja niti razvili pa su ti zahvati zahtijevali posebno prilagođenu preciznost i pedantnost. "To je timski uspjeh i od prvog trenutka prijema u bolnicu pa do ovog časa kada ju otpuštamo smo svi zajedno disali. Ona je bila motivacijski faktor da damo najbolje od sebe", ispričao je dr. Stjepan Višnjić, pročelnik zavoda za abdominalnu kirurgiju KDB Zagreb. Ravnatelj Klaićeve bolnice u Zagrebu Goran Roić istaknuo je kako je to ne samo hrvatski uspjeh, već doseg svjetske medicine Uz nedostatak opreme uspjeli su se izboriti za njezin život. Priuštila im je neviđen izazov i neizrecivu odgovornost te, uz još dvije djevojčice koje su preživjele takvu složenu abdominalnu operaciju, postala čudo moderne medicine.

Razdragano se roditelji prisjećaju trenutka kada su svoju jedinicu napokon mogli uzeti u naručje. Gotovo pola godine trajala je borba za njezin život, ali i njihova borba živaca. Životi su im bili na pauzi. Prije dva mjeseca, Mašu su, potpuno stabilnu otpustili iz bolnice. Danas je ona šestomječna djevojčica s 3600 grama. Iako medicinski ima tek tri mjeseca i vidljivo je sitnija od beba njezine dobi, neurološki se potpuno normalno razvija.

Prvu veliku bitku-onu životnu, već je dobila. Pokazala je koliko je snage u tako malom tijelu, koliko duha može biti u samo 450 grama. Maša će, ne sumnjaju roditelji, izrasti, i to ne samo u fizički zdravu djevojčicu već u veliku osobu, ogromnu inspiraciju.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju