Obitelj Toljanić odupire se crnim demografskim statistikama Hrvatske.

Gotovo deset godina Katarina je provela u trudnoći. Rađati je počela u 21. godini, a do prošle godine, kada je napunila 42 godine, na svijet je donijela 12 beba. Dvomjesečna Lucija najmlađe je dijete u obitelji Toljanić s Krka. Suprotno uvriježenim stereotipima kako su velike obitelji siromašne, žive od socijalne pomoći i dječjih doplataka, ova obitelj dokazuje posve suprotno. Vrijedni su, složni i vrlo uspješni u obiteljskom biznisu kojim se bave.

Hrvatska je među 15. najstarijih nacija u cijelom svijetu, a nedavno se pridružila crnim demografskim statistikama. Pretpostavlja se kako će do 2100. godine Hrvata biti tek nešto više od 2,5 milijuna. Tim statsitikama snažno se odupire obitelj Toljanić. Oni, naime, imaju 12 djece, a na putovanje idu autobusom jer tako svi stanu. Uz sve to, vode i uspješan biznis.

Katarina i Franjo nisu se planirali ni zaljubiti. Od malena su bili prijatelji, živjeli u istom mjestu, susretali se, igrali skupa. Onda su se za vrijeme srednje škole između njih dvoje probudile simpatije. Ples po ples na večernjim zabavama i za nekoliko mjeseci odplesali su i do oltara. I tako već 21 godinu, koliko ima i najstarija kći Kate. Dvije godine nakon nje stigao je Stjepan, zatim Ljubica, Zlatko, Marija, Franica pa i blizanci Mihael i Gabrijel. Priznaje Katarina kako joj je tada bilo najteže, jer je odmah za njima bila trudna s Gašparom, devetim po redu! Nakon njega stigle su još tri cure – Anđela, Karmen i dvomjesečna Lucija.

Na graju u kući baka i djed odavno su naviknuli i bez nje kažu ne bi ni znali živjeti. U domu Toljanićevih često je strka, ali jedni su drugima najveća radost. Nitko od ovih tinejdžera nije se požalio na gužvu u kući ili na previše zaduženja. Nitko nije rekao da želi vlastitu sobu, već upravo suprotno.

Da bi ova djeca postali uspješni, pristojni i pošteni mladi ljudi, Franjo i Katarina u njihov odgoj svakodnevno ulažu. Iako starija djeca imaju svoje mobitele, mlađima se to još ne dopušta. Važna stavka njihovog načina odgoja je i stjecanje radnih navika. Cure pomažu mami i baki da kuća uvijek blista.

Muški dio pomaže u vinogradu, a to je pak obiteljska tradicija. Od djedova i očeva nasljedili su vinograde, pa se danas Franjo zajedno sa sestrama, sinovima i nećacima bavi proizvodnjom vina. Vjeruje da će jednoga dana netko od njihove djece nastaviti tu tradiciju. Većina starijih dečki podržala je tu ideju.

Vino se provlači i u drugim djelatnostima kojima se bavi ova velika obitelj.
Od 1987. godine posjeduju pansion u kojemu su i Franjo i njegove sestre naučili raditi u ugostiteljstvu, a danas tome uče i svoju djecu. Pansion su do danas proširili, nadogradili i od njega napravili uspješan obiteljski biznis. Sezona privlači velik broj gostiju pa se za svakog od djece pronađe pokoji poslić. Lucija je treća godina srednje obrtničke škole, smjer kozmetičar. Svoju praksu odrađuje u wellnesu hotela.

Toljanići su primjer da velika obitelj nije velik problem kako se često smatra. Oni su ti koji svojom pozitivom, marljivošću, ljubavi i slogom ruše baš sve predrasude!

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju