Dok njihovi vršnjaci sanjaju o vožnji na šarenim vrtuljcima, ovi dječaci 365 dana na godinu žive taj san.

Sugovornicima ove priče život je pravi „roller coaster“. Naime, 3 generacije jedne obitelji žive u lunaparku! Točnije, u kamp prikolicama s kojima u godinu dana obiđu cijelu Hrvatsku. Djeca im na godinu promijene i do 5 škola. Počeli su s cirkusom prije 88 godina, u doba kada je njihov dolazak u grad bio prava atrakcija.

Dok njihovi vršnjaci o vožnji na šarenim spravama sanjaju, ovi dječaci 365 dana na godinu žive taj san! Posljednjih mjesec dana Angelo je s obitelji živio u Splitu, a prije dva tjedna njihova kuća na kotačima stigla je u Zagreb. Tu ih svi već s nestrpljenjem iščekuju jer znaju kada oni dolaze, s njima dolazi prava zabava.

Roditelji Matilde Justamen počeli su cirkusku tradiciju davne 1930. godine. Matilda je bila jedna od 15 djece koja su uživala u svakoj sekundi provedenoj u cirkusu. Koliko je voljela akrobacije, toliko je voljela i selidbe. Oduvijek je znala da u njoj vrije uzavrela nomadska krv i da će takav život nastaviti i kada odraste.Sa 17 godina zaljubila se i imala sreće jer je naišla na mladića nemirnog duha kojega je ovakav način života brzo povukao. Njezin suprug, Ivica Justament, nikada nije požalio pa čak i da može vratiti vrijeme opet bi birao isto. Matilda ga je naučila tom neouobičajenom poslu i osnovali su svoj lunapark „Madi“, koji je po njezinu nadimku i dobio ime.

Godine su prolazile u malim kamp prikolicama, stigla su djeca – Dominik, Natalija i Katarina – pa je kućica postajala tijesna. Ivica se tada odlučio izgraditi prostraniju i funkcionalniju kuću! Sin Dominik i snaha Tamara izabrali su nešto jednostavniju varijantu. Oni su svoju kuću kupili u Italiji. Dominik je život proveo putujući s obitelji, a prije 5 godina, kada su roditelji otišli u mirovinu, preuzeo je posao na sebe. Tamaru je upoznao u lunaparku na Cresu kamo godinama dolaze raditi za vrijeme ljetne sezone.

Tamarina obitelj nije bila zadovoljna njezinom odlukom da živi ovakav život, ali zbog ljubavi, kaže Tamara, isplati se i na kraj svijeta. Najteže joj pada pakiranje stvari i prebacivanje djece u nove škole, a to je u prosjeku svaka 2 mjeseca. Na to su već naviknuli, a svaki put kada stignu u neki grad nastavljaju odlaziti na nastavu u školu koju su pohađali prije godinu dana.

Njima ovakav život niti najmanje ne smeta. Svi se slažu da im je puno zabavnije nego njihovim vršnjacima. To potvrđuje i 9-godišnji Ivan koji je prvih 6 godina živio u lunaparku, a posljednje tri živi u Karlovcu. Njegova majka Natalija srednja je sestra ove zanimljive obitelji. Dok je odrađivala svoj uobičajeni dio posla, u njezin je život ušetao tatin imenjak, Ivica. Ni Ivici nije dugo trebalo da ga privuče taj karavanski život pun zabave i blještavila.

Petnaest su godina bili dio ove neobične družine. Došla su i djeca koja su odrastala u tom svijetu, ali u jednom trenutku, Natalija je ipak poželjela s obitelji se skrasiti na jednom mjestu. Najveća motivacija za odlazak iz nomadskog načina života ipak su bila djeca. Natalija i Ivica su željeli da oni pohađaju jednu školu, upišu neki sport ili drugu izvannastavnu aktivnost na kojoj ne bi mogli ustrajati kada bi se morali stalno seliti. Njihova kćer Sara kaže da joj ponekad nedostaje ovaj turbuletni život, ali da bi o odluci da se njemu vrati morala jako dobro promisliti. S tom se odlukom Katarinina i Damirova djeca još ne susreću. Katarina je najmlađa sestra obitelji Justament. Imala je faze kada je, poput starije sestre Natalije, htjela otići i živjeti „normalnijim“ životom.

Gdje god se nalaze kažu da se osjećaju kao da tamo pripadaju, jer njihova kuća doputuje s njima, a mijenja se samo ambijent. No, kažu da im je kroz život bilo najteže odgovoriti na pitanje odakle su. Ovaj im posao i način življenja teče venama i neraskidiv je dio obitelji. S nostalgijom se prisjećaju onih prošlih vremena kada je njihov dolazak u grad bio glavna društvena atrakcija, kada je stvarao velike gužve i dugačke redove.

Vjeruju da zabava kakvom se bave već gotovo 90 godina nikada neće zastarjeti. Ali, kažu kako ne to ne mogu utjecati. Mogu uživati u trenucima koje imaju, u zajedništvu i skladnom obiteljskom životu kakav se u ovako velikim zajednicama uistinu rijetko viđa.

Monotonija u rječniku ali i u životu ove obitelji jednostavno ne postoji. U njihovom dvorištu možete razveseliti svoje dijete, ali i ono koje uspavano čuči u svakom od nas, kojemu srce počne ubrzano kucati kada čuje riječ ringišpil.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju