Ministar Tolušić se zapetljao u priči oko toga tko mu je prodao, kada je kupio, koliko je platio i, na kraju, za koliko je prodao atraktivnu parcelu na moru.

Zašto sve to, kao i kuću i navodnu roštiljarnicu, nije upisivao u imovinsku karticu? Možda zato jer bi tek tada brojke bole u oči.

Jednostavnom matematikom svima bi bilo jasno da luksuznu kuću u Virovitici nije mogao platiti samo 300 eura po kvadratu, kao i da cijena zemljišta na moru nije mogla u godinu dana narasti za 400 posto. Češljajući po vlasničkim listovima reporter Provjerenog Kristian Došen opet je došao do zanimljivih stvari, možda upravo do onoga što je ministar htio sakriti: istih tvrtki, istih likova.

Prvo je ministar poljporivrede Tomislav Tolušić uvjeravao da je s njegovom kućom u Virovitici sve u redu, pa nakon tri dana pritiska medija i javnosti, okreće ploču. Ministru ne ide s upisom, a, čini se, ni s ispisom nekretnina. Za zemljište na moru rekao je da je ispisano ''kad je trebalo biti ispisano'', iako je Provjereno otkrilo da je ispisano tek mjesecima poslije.

Osim što je zemljište u kartici procijenio na četiri puta manju cijenu od one prodajne, još je cijeli niz stvari oko zemljišta poprilično nejasan, a ministar daje zbunjujuće odgovore. Cijelu aferu koja je izbila prvo zbog kvadrata kuće i poveće roštiljarnice, a onda i parcele na moru, Tomislav Tolušić svodi na nenamjernu pogrešku pri upisu u imovinsku karticu. Ekipa Provjerenog otišla je do Privlake kako bi otkrili tajne koje kriju parcele 300 metara od mora. U ministrovim objašnjenjima ne štimaju tri stvari – prodaja zemljišta, cijena zemljišta i kupac.

U samom centru Privlake, 300 metara od plaže nalaze se parcele koje od interesa. Tko su bili susjedi Tolušića na moru? Većina njih je iz virovitičkog kraja, i to redom tvrtke. Jednu parcelu i pristupnu cestu ima Croming, tvrtka koja je radila za županiju višemilijunske poslove i izgradila zgrade u kojima je Tolušić svojedobno imao dva stana. Druge dvije parcele ima virovitički Slavić inženjering, iduće tri u vlasništvu su privatnih osoba iz Duge Rese, dok posljednju u nizu drži virovitička Zanatpromet-trgovina.

Tko je, pak, parcelu po povoljnoj cijeni prodao Tolušićevoj supruzi? Prema povijesnom izvatku iz zemljišnih knjiga, riječ je o Josipu Peričiću, vlasniku obrta Termo Joso iz Virovitice koji je, također, radio na županijskim gradilištima u Tolušićevo vrijeme. On je podnio zahtjev za uknjiženje 2015. godine, i to virovitičkoj tvrtki Croming koja je, čini se, bila prvi vlasnik parcele. Je li stvarno postao vlasnik, ne zna se, ali ministar tvrdi da je iste godine zemlja kupljena. Na toj parceli danas stoji kuća za odmor s bazenom, gotovo identična kućama pokraj.

Ekipa Provjerenog pokušala je saznati u nadležnom županijskom uredu je li to, za početak, baš ta parcela. No, u županijskom uredu barataju istim podacima iz geoportala. Zato se ekipa Provjereno raspitala postoji li građevinska dozvola za tu parcelu i kada je izdana. Doznali su da je građevinska dozvola izdana 2016. godine, kada je vlasnica je bila današnja ministrova supruga. Nejasno je za što je izdana građevinska dozvola, dok ministar tvrdi da niti je na zemlji započeta gradnja niti je izgrađeno bilo što. ''Nije mi bila namjera ništa sakrivati, sve je bilo vrlo vidljivo'', kazao je ministar.

Sve vidljivo, ali nenamjerno pogrešno upisana kvadratura kuće, nenamjerno izostavljen iznos za koji je prodana parcela na moru, nenamjerno povezanost s dva stana, kućom i zemljištem imaju tvrtke koje su poslovale sa županijom u vrijeme dok je bio župan, a i poslije. Njegov šef, premijer, smatra to minornim stvarima. ''Nije to tema vezana za povjerenje, to su tehnička pitanja'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar Kuščević, pak, opleo je po Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i sve proglasio trivijalnim. Usput je najavio i promjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa do ljeta.

Što će se mijenjati, pouzdano se ne zna, ali jasno je da se pitanje nametnulo nakon niza skandala povezanih s nekoliko ministara i njihovim imovinskim karticama. ''Tajming je svakako zanimljiv kada se ovo sve skupa događa, to moram priznati. Što se tiče trivijalnosti, iznimno je žalosno da ministar nadležan za nas, za Povjerenstvo, misli da je imovinska kartica trivijalna i da je istinit unos podataka u karticu trivijalan. To je stvarno zastrašujuće'', smatra Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U srijedu je otkriveno kako je i zemljište u Virovitici gdje je ministar izgradio novu kuću, također kupljeno od poduzetnika koji je poslovao s gradom i županijom. Ista takva zanimljiva slučajnost, dogodila se i sa zemljištem na moru. Ministrova imovina, kako vidimo iz trivijalnih imovinskih kartica, puna je neobičnih koincidencija. Tolušić i dalje ustrajno ponavlja i odgovorno tvrdi da pogodovanja i mutnih stvari s nizom tvrtki nije bilo. Sve je, već smo naučili, tek neobična slučajnost.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju