Službeni cilj uvođenja uniformi u škole je smanjiti socijalne razlike među djecom.

Svakoga dana čak 28 posto djece u školi doživljava neki oblik nasilja. I danas je tako desetak osnovnoškolaca plakalo zato što su drugačiji. Nose naočale ili su druge nacionalnosti, bolesna su, preniska ili previsoka. Svaki izgled ili ponašanje koje odstupa od uobičajenog privlači pozornost i ta djeca postaju metama. I zato su u zagrebačkim školama rješavanju problema odlučili pristupiti uvođenjem uniformi.

Sa suknjama ili bez, odjeća koju su dobili bila im je zanimljiva neko vrijeme.
Tenisice su obojili, pa oni koji ih nisu prerasli ili uništili redovito ih nose. „Kod djece je tako sve, na početku sve lijepo krene, a onda poslije toga im više dojadi. A sad nosimo prigodno, kad je dan sporta u školi, kad idemo nekamo na izlet ili ako negdje nastupamo, pa obuku onda“, objasnila je Anđelka Jalušić, ravnateljica Osnovne škole Rudeš. I to im je dosta, iako se za taj novac na školi moglo puno toga potrebnijeg napraviti – opremiti učionice i kabineti, igralište, ulaz u školu, krov škole…

Službeni cilj projekta je - smanjiti socijalne razlike među djecom. U prijevodu, manje ruganja ako netko ima jeftine tenisice ili majicu. Je li se u ovoj školi što promijenilo, teško je reći. „U našoj školi nekih većih izazova ili omalovažavanja drugih nije bilo ili bar do mene nije došlo, a sad isto tako nije. Tako da zaista ne mogu reći je li nešto poboljšalo ili nije, jer evo zaista mislim da nema baš prevelikih razlika u ovoj našoj sredini“, tako smatra ravnateljica Jalušić.

Ekipa Provjerenog stoga je posjetila osnovnu školu u podsljemenskoj zoni.
Tamo se razlike, kažu, ipak osjete. Ravnateljica Osnovne škole Gračani, Nataša Gjuran, objasnila je da u njihovoj školi postoje dvije krajnosti – mnogo djece iz financijski dobrostojećih obitelji, ali i mnogo djece koja dolaze iz obitelji koje jedva spajaju kraj s krajem. U njihovoj je školi odaziv na uniforme bio dobar. No, kako su odluku donosili i roditelji i djeca, bilo je komplikacija jer su neki roditelji odbijali uniforme, dok su njihova djeca željela nositi uniformu. No, majice s grbom škole djeca rado nose. Ali kažu u šali da opet nisu svi isti – djevojčice nose crvene, a dječaci plave uniforme. U razredu je ipak bolja atmosfera što potvrđuje i učiteljica, kojoj dječja zadirkivanja nisu strana.

Ideja je niknula prošle godine i to u predizbornoj kampanji. Prvo je krenulo s papučama u vrtićima. A onda nova inicijativa - nakon papuča i školske odore.
Ove godine sudjeluje 47 od 108 škola, jednako kao i prošle, ali s upola manje učenika. Lani je od 47 škola odlučilo njih 13 u cijelosti nositi školske odore dok je ove godine to 18. Što je brojka koja također nešto kazuje. 20 milijuna kuna također je brojka koja nešto kazuje. Toliko je, naime, potrošeno u dva kruga nabave uniformi. Za usporedbu, jednako toliko potrošeno je za obnovu i opremanje osnovnih škola u Zagrebu u prošloj godini.

Iz grada kažu da se trude pokriti sve segmente sustava. No udruga „Roditelji u akciji“ uzvraća – u samom centru Zagreba škole prokišnjavaju i nemaju sportske dvorane. Smatraju da je promašena bit problema i da neobavezno nošenje školskih majica neće riješiti ništa, osim malo zamaskirati što je u pozadini. A tu je i pitanje prioriteta u obrazovnoj politici. Tajming i sama akcija zvuče im kao populizam.

U osnovnoj školi Ivana Meštrovića i roditelji i učenici odbili su incijativu.
Djeca su, smatra ravnatelj, pristojno odjevena, a sve skupa mu je besmisleno. Ravnatelj kažu da su starija djeca u potpunosti protiv uniformi, a i da se novac za uniforme može pametnije uložiti. Tim novcem, primjerice, mogu početi rješavati problem dotrajale vanjštine škole.

Istraživanja o nošenju školskih uniformi provedena u SAD-u ne potvrđuju pouzdano njihovu povezanost s boljim ponašanjem učenika. A problematičan je i argument brisanja socijalnih razlika - mobiteli, pernice i druge stvari također su statusni simboli koji se ne mogu zaobići. Zato stručnjaci predlažu veća ulaganja - u edukaciju i odgoj djece koja bi iz međusobnih razlika učila, a ne osuđivala.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju