Ujutro „striček u vrtiću“, a poslijepodne trener juda koji ne pita za dijagnozu ili oštećenje, na njegov su trening dobrodošli svi.

Od stotinjak mailova koji svakodnevno stignu na adresu redakcije Provjereno, jedan se posebno istaknuo. Mama Marina nije tražila pomoć, nije se žalila, nego je samo htjela podijeliti činjenicu da u Samoboru postoji jedan poseban mladi čovjek.
Njezin petogodišnji Tin ima oštećenje sluha i zbog toga ga niti jedan trener nije htio u svom timu. Bojali su se, nisu imali vremena baviti se samo njime.
I nakon već stotog razočaranja, u život im je ušao on – 29 godišnji Matija, ujutro- „striček u vrtiću“, a poslijepodne trener juda koji ne pita za dijagnozu ili oštećenje, na njegov su trening dobrodošli svi. Ali, nije Matija sam, on ima 20 pomagača.

Tinu, kao i drugoj djeci s poteškoćama na treninzima je potrebno dodatno se posvetiti pa su od toga svi nekako bježali i savjetovali joj da ipak proba negdje drugdje.  Sve dok nije upoznala Matiju, 29-godišnjeg odgajatelja u vrtiću i trenera Juda koji je njoj i još brojnim drugim roditeljima djece s poteškoćama donio novu nadu.

A tko je Matija? U najmanju ruku vrlo netipičan 29-ogodišnjak. Već sa 16 godina znao je što je njegov životni poziv – djeca. Ona s poteškoćama i ona bez njih, simpatična, tvrdoglava, ustrajna, pa čak i ona malo razmažena, za svakog od njih svakodnevno pronalazi dovoljno prihvaćanja, ljubavi i strpljenja.

Svi mi odrasli povremeno klonemo, padnemo, teško nam je ali kad dođem na ovaj tu posao te emocije jednostavno moram isključiti jer ga ne bi mogli raditi. A oni su uvijek ti koji su pozitivni, koji su tu. Oni sve primjete. U trenutcima kad sam tužan oni te izravno pitaju: striček zašto si tužan? Zagrle te, poljube te, a kad imaš takve stvari onda sve ide lagano,“ opisuje Matija svoj posao u vrtiću. Ovaj mladi trener džuda, odgajatelj je u vrtiću. Točnije „striček“, kako ga zovu dječica s kojom radi posljednjih 7 godina. Tek je jedan od 5% muškaraca u predškolskom sustavu u Hrvatskoj i iako je okolini to još uvijek poprilično neobično, njemu nije. Čak ni kada radi s jasličkom grupom u kojoj su dude i pelene glavna sredstva za rad.

Ali to što je njemu sve to potpuno prirodno, ne znači da roditelji ne ostanu zatečeni kada im na vrtićkim vratima dijete preuzme striček, a ne teta. „Mame su obično te koje budu srdačne, ljubazne, to im je jako neobičnoo ali im bude kul, dok tate kad dođu oni prvo budu onako malo sumnjičavi“, kaže Matija.

Nakon odrađene smjene s čak dvadeset troje mališana, ponovno djeca.
Trenira djecu razne dobi u judo klubu u Samoboru već 13 godina, a posljednjih pola godine vodi program "Judo za sve" koji uključuje rad s djecom s poteškoćama, za onu djecu za koju nitko nije imao dovoljno vremena ili se nije usudio raditi s njima. Matija je upravo za njih pronašao i volju i vrijeme, a sve to radi potpuno besplatno.„Trenutno se pokrivamo iz proračuna kluba u kojem treniraju djeca bez poteškoća, a očekujemo prvotnu reakciju nadležnih službi za ovakve slične programe jer sigurno je da u Republici Hrvatskoj novaca za takve programe ima dovoljno, samo ne odlaze na prava mjesta“, objasnio je Matija.

U tim su grupama radost, ali i rješenje svog problema pronašle i mame dječaka Tina i Petra. Uz njihove dečke, u trening je uključeno još 15-ak djece.
Većinom imaju poremećaje iz autističnog spektra, oštećenje vida i sluha ili mentalnu retardaciju, bolest kože i Aspergerov sindrom.

Ipak, uz svu volju svijeta ne bi Matija to mogao bez svojih pomoćnika. Od početka ove priče u nju su uključeni asistenti od 7-57 godina. Najmlađa asistentica je Jana. Ima tek 7, a Judo trenira već 4 godine. Do sada je bila na brojnim natjecanjima i osvajala medalje. Uz školske obaveze, svaki četvrtak dolazi pomagati onima koji bez tuđe pomoći ne bi mogli vježbati. Uz Janu, tu je još 19 osoba koje svaki tjedan pomažu djeci s poteškoćama da se prilagode, daju im svu potrebnu podršku i motivaciju na treningu.

Djeca koja dolaze svakog četvrtka u ovaj klub su oduševljena! Iako nam oni sami to ne mogu reći, za njih to govore njihove majke. One ipak najbolje primijete svaku promjenu ponašanja i raspoloženja svoje djece nakon odrađenog treninga. Zapravo je to puno više od treniga. Matija i njegovi pomoćnici ovoj su djeci postali najbolji prijatelji.

Uz sve terapije na koje svakodnevno moraju ići, četvrtak je za njih praznik.
Ali, kako njima tako i roditeljima. To je dan u tjednu kada se mogu opustiti, kada ne misle o problemima, o dijagnozama. Taj su dan njihova djeca samo mali sportaši.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju