Dok svi podržavaju bavljenje sportom, za poticanje mladih da se bave sportom država ne čini ništa.

Prošli tjedan, u noći na autocesti prema Zagrebu, ugasila su se dva mlada života i zavila u crno klub futsal Dinamo. Bili su to njihovi suigrači, trener, prijatelji. Druga je to tragedija koja ih je pogodila u manje od godine. S osvojenim trećim mjestom, vraćali su se s turnira kadeta u Šibeniku. Već je bila prošla ponoć kada je igrač i trener Matija Capar, vjerojatno zbog umora, vozeći izgubio kontrolu i zabio se u betonski stup nadvožnjaka. Drugi putnici iz auta prošli su s ozljedama, ali potreseni.

Odlučili su zato učiniti nešto za problem koji je dobro poznat većini klubova – pitanje prijevoza na natjecanja. „Moramo omogućiti našoj djeci da putuju puno sigurnije odnosno da imaju organizirani prijevoz, da putuju busovima i zbog toga smo odlučili pokrenuti ovu Zakladu“, rekao je Juraj Čošić, potpredsjednik Futsala Dinamo. Zaklada će nositi ime poginulih. Prikupljat će novac, kažu, da se tako nešto više nikada ne ponovi. Kako se za prijevoz gotovo nikada nema, uvijek se moralo improvizirati, a to nije lako, ni trenerima ni igračima. Ovo je problem koji dolazi u fokus javnosti samo kad se dogode nesreće.

Iz bjelovarskog taekwondo kluba Fox nekada djecu na natjecanja voze i roditelji. Snalaze se na sve moguće načine. Nisu, kažu, jedini – u većini sportova i klubova je tako ako želiš djeci omogućiti da se razviju u mlade, uspješne osobe. Neke lokalne sredine ne samo da prepoznaju problem, već imaju i konkretne poteze. Labin, Poreč, Požega, Zadar, Osijek – samo su neki koji klubovima i svim uzrastima financiraju prijevoz. „Kroz to što ulažemo u infrastrukturu u tim nižerazrednim klubovima i ulažemo u razvoj podmlatka, stvorili smo širu bazu i pozitivnu klimu u odnosu prema sportu u gradu Osijeku“, objasnio je Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

I dok dio gradova pomaže, gotovo svi s kojima je razgovarala ekipa emisije Provjereno, ukazuju gdje je pravo rješenje – na nacionalnoj razini. Iz Središnjeg državnog ureda za šport, odgovorili su da su svjesni problema te da se prijevoz financira u sklopu različitih natječaja i javnih poziva. Ovo pitanje otvorit će, kažu, i u novom nacrtu Zakona o športu.

Dubrovački plivački klub Jug nema puno izbora. Predaleko su, pa treneri i ne pomišljaju voziti. Njihovi kolege iz Splita idu kombijem, ali bez službenog vozača. Zato dolaze s dva trenera, pa jedan obavezno odmara. Tako su već godinama, kažu, naviknuti na takav režim. Mladim sportašima treneri su i mame i tate i nutricionisti, psiholozi, pa na kraju i vozači. Upravo na ovom problemu zrcali se odnos države prema mladima i toliko spominjanoj demografiji.

Futsal Dinamo najavljuje da će učiniti sve kako njihova tragedija ne bi bila uzaludna. Zaklada za prijevoz njihova je inicijativa, jer nemaju vremena čekati. No, glavna utakmica tek se mora odigrati, i to na državnom terenu. Sportska javnost očekuje da ključni igrači preuzmu odgovornost.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju