Revoltirani zatvorenici su pisali i peticiju koja je navodno bačena u smeće.

Ekipa emisije Provjereno počela je istraživati što se događa u glinskoj kaznionici nakon dojave kako je izbila pobuna zbog masovnog trovanja. Njih 150 dobilo je iste simptome – proljev i povraćanje.

Bio je Uskrsni ponedjeljak, a zatvorenicima u Glinskoj kaznionici umalo zadnja večera. Ovo je prvi put, kažu, da je trovanje bilo u ovako velikoj mjeri, ali nije prvi put da se dogodilo. Revoltirani zatvorenici su pisali i peticiju koja je navodno bačena u smeće. Do županijskog Zavoda za javno zdravstvo došao je popis o 150 zatvorenika koji su prijavili smetnje. Epidemiolozi su obavijestili sanitarnu inspekciju o pojavi epidemije u kaznionici. Sanitarna je inspekcija odmah sutradan izašla na teren, a uzeli su uzorke hrane i pića te briseve za mikrobiološku analizu.

Sanitarna je potvrdila kako su tekuća pasterizirana jaja uzrok trovanja 150 zatvorenika. U njima su pronađene dvije vrste bakterija čija je količina bila daleko iznad dopuštenih granica. Sanitarna je o ovome obavijestila veterinarsku inspekciju koja bi trebala provjerirti proces proizvodnje tekućih jaja. Tko ih proizvodi nisu napisali, a u dokumentu javne nabave kaznionice ne vidi se dobavljač.

Svi otrovani zatvorenici su se oporavili, ali od napada nije jedna zaposlenica kaznionice. Zaposlenici su čuli kako ona vrišti te su iz susjedne prostorije ušli u skladište tiskare u kojoj ju je zatvorenik napao. Danas o napadu ne razgovara puno. Ekipi emisije Provjereno rekla je neka kontaktiraju njezina odvjetnika. Povjerenik sindikata tražio je da se o ovome slučaju očituje uprava.

U dokumentu stoji da je „navedeni zatvorenik procjenjen kao visoko rizičan, sklon zloupotrebi droga, emocionalno nestabilan, slabijih socijalnih vještina sklon ultimativnim i manipulativnim ponašanjima, desetak puta stegovno kažnjavan“. No, uporno je vraćan na posao. Protiv zatvorenika se vodio stegovni postupak zbog ilegalnog uzimanja Suboxona, tableta koje se koriste za liječenje ovisnosti o heroinu.

Napadač je registrirani ovisnik s psihijatrijskom dijagnozom. Psihijatar je unatoč jakoj terapiji napisao da može raditi. Da sigurnosni propusti nisu rijetkost, potvrđuje i činjenica da su nedavno u glinskoj kaznionizi zaboravili jednog zatvorenika. Radio je u obližnjoj drvnoj industriji, a na kraju radnog vremena jjednostavno su ga zaboravili povesti.

Dok jedni pravosudni policajci za teže prijestupe ne odgovaraju, druge se kažnjava i za najsitnije pogreške. Sve ovisi o odnosu s Upravom.
Brisanje evidencija, prepravljanje zabilješki, pokušaji uklanjanjanja dokaza o incidentima – samo su dio nepravinosti u ustanovi koja bi trebala one koji su kršili zakon učiti poštovati ga.

Kako će se poboljšati uvjeti rada zatvorskih zaposlenika, ali i života zatvorenika, ekipa emisije Provjereno pokušala je doznati od ministra pravosuđa, Dražen Bošnjakovića. Ovaj je tjedan, rekli su, jednostavno prezauzet. Reporteri Provjerenog htjeli su razgovarati sa šefovima o nepravilnostima, no vrata kaznionice nisu im bila otvorena. Iza njih glinski zatvorenici pišu pučkoj pravobraniteljici. Prošle su godine stigle čak 22 žalbe. Žale se, među ostalim, na upućivanja u samicu, na zdravstvenu zaštitu te na to kako prema njima postupaju pojedini službenici.

Pravosudni policajci žale se na sve veće pritiske uprave, na neplaćene prekovremene i na sve jači osjećaj nesigurnosti zbog manjka opreme i radne snage. U ministarsvu se unatoč svemu drže stava da zatvorski sustav u Hrvatskoj baš dobro funkcionira.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju