Problem stotina pasa u međimurskim romskim naseljima dosegao je vrhunac.

Broj pasa u međimurskim romskim naseljima u dvije godine doslovce se udvostručio. Krajem 2015. godine ekipa emisije Provjereno upozorila je na problem, a povod je bilo brutalno iživljavanje i mučenje tih životinja. Ovih su dana ponovno bii u Međimurju,a situacija nikad nije bila gora. Skloništa su prepuna, u naseljima je i po pet stotina pasa, punih krpelja i nametnika, potencijalno opasnih i za ljude. No čini se, nakon svih nastojanja – kako volontera, mještana, tako i medija – nešto se pokrenulo. Ministarstvo poljoprivrede najavljuje akciju vrijednu tri milijuna kuna koja bi napokon mogla barem donekle, riješiti ovaj problem!

Azil u Čakovcu doslovce puca po šavovima, a broj pasa u 12 naselja u Međimurju, nikad nije bio veći. U romskom naselju Parag, na granici sa Slovenijom, kamo god pogledate – psi. No, njih ovdje nitko više ni ne primjećuje. Oni su dio sela, a u ovo doba godine prepuni su nametnika, pa se jadne životinje trljaju o zidove. Krvavi ostaci su posvuda. Samo u ovom naselju je oko 500 pasa! Kako riješiti problem, smišljala su čak tri ministra još 2016. godine jer je situacija u tim selima već tada bila zabrinjavajuća. Nitko nije bio svjestan da će postati još gore.

Psi su posvuda, u lošem stanju, opasni za zajednicu, a i sami mete mučenja. A lokalna vlast je nemoćna. Financijski je to pretežak zadatak, gotovo nemoguć, sve do prošloga tjedna kada iz ministarstva napokon stiže sjajna vijest. Lokalna vlast napokon je zadovoljna. Čak su i mještani spremni preuzeti na sebe dio posla. Dok se akcija koordinira i planira u detalje, na terenu već traju pripreme.

Suživot s psima oduvijek postoji. No ovom smislu kakav je bio dosad, više jednostavno nije moguć. Plan Ministarstva je da se u sljedećih nekoliko tjedana krene s s akcijom čipiranja i cijepljenja, ali i obvezne kastracije odnosno sterilizacije životinja. A novac je ključan u romskoj zajednici. Naime, popluacija koja živi u tim naseljima većinom živi od socijalne pomoć. Izdatak za sterilizaciju njima je golem.

Već sada, veterinari su spremni. Čeka ih nekoliko napornih tjedana i operacije koje će se obavljati kao na traci. Čakovec je inače prvi grad u zemlji koji je uveo mjeru kastracije i sterilizacije žitovinja. Polemike su se vodile o tome je li potrebna ili ne? Koliko pritom životinje pate? Veterinari tvrde da će svaka životinja prolaziti isti tretman koji je posve bezbolan. Akcijom će biti izostavljene skotne kujice i štenci. Za njih u već natrpanom skloništu, moraju naći dovoljno mjesta.

Prilikom dolaska na sterilizaciju, svaka će životinja biti fotografirana. Radit će se album kako bi se olakšalo traženje udomitelja. Aleksandra Hamppammer, iz Azila za životinje Čakovec, tvrdi da je to najteži dio posla. I do sada su stanovnici naselja tvrdili da njihova sela, ostali koriste kao utočište za pse.

Deseci kazenih prijava podneseni su zbog zlostavljanja žicvotinja. Aleksandra tvrdi, bilo je i pravomoćnih presuda. Za ubojstvo tri psa u Kuršancu, vlasnik je dobio bezuvjetnu kaznu zatvora. Ministarstvo je samo za problem pasa u Medjimurju osiguralo 3 milijuna kuna. Aktivisti upozoravaju da posao tek slijedi.

Tri tisuće pasa uisitnu je golem broj. Veterinari tvrde kako će ovo bit će humana akcija. Neće biti eutanaziranja životinja. Mnogi psi koji danas lutaju romskim naseljima, vraćat će se u ista ta naselja, ali čipirani, cijepljeni, sterilizirani. Rezultati neće biti vidljivi odmah, već s godinama, kada bi se broj životinja napokon mogao svesti na neku normalniju i prihvatljiviju razinu. Ono na čemu još treba poraditi jest edukacija stanovnka o obvezama koje imaju kao vlasnici životinja. Taj posao, uz udomljavanje tvrde aktivisti, bit će i najteži.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju