Stanovnici Drežnice ponovno moraju dokazivati vlasništvo, održavati ostavinske rasprave, plaćati odvjetnike, bilježnike i podmirivati nimalo beznačajne iznose.

Za 20 kuna biljega svatko tko ima neku nekretninu u vlasništvu može dobiti i dokument koji to dokazuje, svi osim tisuća stanovnika ogulinskog kraja. Sud govori kako su zemljišne knjige uništene, nečitljive. Stoga sada moraju ponovno dokazivati vlasništvo, održavati ostavinske rasprave, plaćati odvjetnike, bilježnike i podmirivati nimalo beznačajne iznose. Novinar emisije Provjereno na tavanu ogulinskog suda vidio je zemljišne knjige, posve čitljive, jasne i precizne. Ipak, nedovoljno je to bilo za općinski sud u Karlovcu koji ih je devedesetih godina stavio izvan snage i time zagorčao život tisućama ljudi.

Priča počinje 40 kilometara od toga suda, u mjestu Drežnica, naselju gotovo sat vremena vožnje udaljenom od Ogulina kojem pripada. Drežnica slovi kao najveća katastarska općina u Hrvatskoj, ali kao i mjesto s najviše problema u dokazivanju vlasništva. Zemljišne knjige ne postoje već 20 godina.

Milan Radulović je svoju kuću gradio 1968 godine i u toj kući živi cijeli svoj život. Nikada nije razmišljao da će, unatoč svim dokumentima koje je izvadio, morati pod stare dane dokazivati da je svoj na svome. Nekoliko kilometara dalje , u zaseoku Radojčići, Biljana Ivošević živi s obitelji. Novi Vinodolski, u kojem je odrasla, zamijenila je ovim krajem. Sa suprugom je 2002. godine kupila kuću. Srećom, imali su gotovinu jer stambeni kredit ne bi mogli ni dobiti zbog činjenice da su kupili kuću na osnovi katastra, a ne vlasničkog lista. U međuvremenusu kuću obnovili i nadogradili. „Država od nas traži da legaliziramo taj dio građevine, a mi ne možemo gruntovno dokazati svoje vlasništvo nad tom nekretninom“, objasnila je svoju situaciju Biljana. Dakle, teoretski, legalizirali bi svoj dom za koji i dalje nemaju papire, čak 16 godina nakon kupnje kuće. Oni žele živjeti ovdje. I još k tome zaposleni su. Uz posao imaju i privatni izvor prihoda – poljoprivredu. No, ubija ih birokracija.

Osim što ni krov nad glavom pravno gledano nije njihov, izgubili su i zemlju koja je generacijama u suprugovoj obitelji. Uslijed nereda koji vlada u knjiigama na njihovu se zemlju upisala država., premda oni za tu zemlju imaju papire. Iste kao što ima i Milan Radulović za svoju kuću, ali iz 1988. godine, koje sud ne priznaje. Bez novca za odvjetnike protiv države, ocijenili su kako nemaju šanse.

Branka Radulović godinama vodi bitku s vjetrenjačama. U ime udruge spori se s gradom Ogulinom, ali i jednim trgovačkim poduzećem. Tvrdi da je na djelu otimačina kojoj su kumovale situacije s zemljišnim knjigama. Naime, na zgradu u kojoj djeluje udruga koju vodi, upisala se trgovina iz Ogulina, premda je bila samo korisnik jednog manjeg dijela prosotora.

Kako se država uspjela upisati na nešto ako nema knjiga? U toj situaciji doskočio sud. U zamjenu za zemljišne knjige osnovani su tzv. kartoni zemljišta, kao zamjena dok se ne obnove knjige. No, dok u grunotvnici običan vlasnički list stoji u pravilu dvadesetak kuna biljega, za ubilježbu u karton zemljišta potrebno je platiti puno više. Branka Radulović kaže kako s tim dokumentom, koji nije pravi vlasnički list, nitko ne može aplicirati za potpore ili dizati kredit. Ako i uspije u nekoj banci, uspije to samo zato jer je netko nekome gledao kroz prste – mimo zakona i pravila.

Ekipa emisije Provjereno poslala je i upit ministarstvu – zašto su knjige u cjelosti izvan snage, ako su dijelovi posve očuvani? Kako nisu dobili odgovor, odlučili su se obratiti lokalnom sudu. Sutkinja koja radi na zemljišnim knjigama u ogulinskom sudu pristala je pred kamerama sve objasniti. No, nekoliko dana kasnije predomislila se. Pravnici sliježu ramenima, a pozivaju se na odvjetničku i pravnu etiku – da se ne mogu reklamirati, stajati ispred kamera niti komenirati sudske presude. No, govore da su knjige ispravne.

Dogradonačelnik Ogulina, Neven Ivošević, tvrdi da je mnoge političare potezao za rukav, no bezuspješno. Unatoč što je i sam dogradonačelnik, nimalo nije optimističan oko rješenja ovog problema. Nadređeni sud u Karlovcu smatra da nema potrebe da itko komentira ovaj slučaj. Štoviše, na ogulinskom sudu čude se što išta od ovog nazivamo slučajem. Je li u pitanju možda laka zarada na osnovi novih zahtjeva, sudskih postupaka i biljega, odvjetničkih honorara, geodetskih izmjera? Činjenica jest da će izrada novih koštati, a to će nekome sigurno dobro doći.

Drežnica nije jedina s problemom sa zemljišnim knjigama. Knjige su tijekom 90-ih bile povučene iz stotina drugih katastarskih općina, ali rijetko u cijelosti. Većina knjiga je obnovljena ili je u postupku. Drežnica čeka i dalje.

Propuštenu epizodu emisije Provjereno pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju